Zielona herbata: eliksir zdrowia i młodości

Dowiedz się, dlaczego warto pić najstarszy napój świata.

Spośród wielu gatunków herbat, zielona uznawana jest za najcenniejszą, ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów oraz wszechstronne, lecznicze właściwości. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, których leczenie wspomaga ten wyjątkowy napój. Chroni m.in. przed zawałem serca, obniża poziom tzw. "złego cholesterolu" (czyli LDL), podwyższa zaś poziom HDL - dobrego cholesterolu, stymuluje krążenie.

Ma bardzo korzystny wpływ na sylwetkę, gdyż reguluje procesy trawienne, podwyższa spalanie tłuszczu (tzw. termogenezę), co ma istotne znaczenie dla osób odchudzających się. Poza tym, zielona herbata sprzyja procesowi chudnięcia.

Warto dodać, że filiżankę naparu z zielonej herbaty warto wypić po spożyciu zbyt ciężkiego posiłku, ponieważ sprzyja ona trawieniu oraz likwiduje uczucie "ciężkiego żołądka".

fot. Shutterstock

Jak działają składniki, zawarte w zielonej herbacie?

1. Polifenole (czyli garbniki), mają właściwości przeciwbakteryjne. Hamują rozwój płytki nazębnej oraz niszczą bakterie, odpowiedzialne za nieświeży oddech. Ponadto, powstrzymują działanie kwasów odpowiedzialnych za próchnicę zębów. Przepłukiwanie ust zieloną herbatą pomaga utrzymać zdrowie jamy ustnej. Warto zaznaczyć, że ten gatunek herbaty charakteryzuje się także sporą zawartością fluoru, który dodatkowo chroni przed rozwojem próchnicy. W przeciwieństwie do swojej czarnej odpowiedniczki, herbata zielona nie pozostawia na zębach ciemnego osadu.

2. Mikroelementy, tj. wapń, żelazo, fluor,  potas, cynk. Wapń wzmacnia kości, ma więc tez wpływ na zdrowie zębów. Żelazo ma ogromny wpływ na prawidłowe ukrwienie, odpowiada m.in. za zdrowie włosów (niedobór tego pierwiastka powoduje nadmierne ich wypadanie). Cynk, nazywany "pierwiastkiem piękna", ma ogromne znaczenie dla utrzymania cery, włosów i paznokci w nienagannej kondycji, potas zaś wspomaga m.in. prawidłową przemianę materii i procesy koncentracji.

3. Witaminy A, C, E, B1, B2, K oraz związki zwane katechinami. Triada witamin A, C, E to tzw. antyoksydanty (czyli przeciwutleniacze), odpowiadające za neutralizowanie wolnych rodników (podobnie działają wspomniane polifenole oraz katechiny). Ponieważ wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia, codzienne wypijanie kilku filiżanek zielonej herbaty pomaga w walce o zachowanie młodości skóry.

Zielona herbata ma właściwości moczopędne, zapobiega więc pojawianiu się obrzęków, powstałych  w wyniku zatrzymania wody w organizmie a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Jet to o tyle istotne, że zaleganie w organizmie tychże substancji odpowiada m.in za problemy z cerą i cellulitisem

4. Teina oraz olejki eteryczne. Teina ma właściwości zbliżone do kofeiny, poprawia koncentrację, pobudza i odświeża umysł. Nie działa jednak tak natychmiastowo jak kawa, ale za to efekt jest dłuższy

fot. Shutterstock

O czym należy pamiętać?

Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze 85 stopni (dotyczy to gatunków o mocnym, zdecydowanym smaku), delikatniejsze odmiany  - 60 do 70 stopni. Temperaturę ok. 75 stopni woda osiąga w 12 min po jej zagotowaniu.

Herbaty nie należy parzyć dłużej niż trzy minuty. Zaleca się wylewanie wody z pierwszego parzenia i wypijanie słomkowego naparu, powstałego po drugim zalaniu liści wodą.

Prawdziwa zielona herbata ma postać liści. Wersja w torebce ekspresowej do zaparzania jest mniej wartościowa i znacznie bardziej przetworzona.

alat

Zobacz także:

Wiosenne odmładzanie

Czytaj w Znam.to: Funky Gum -  fenomenalny połysk, świetne modelowanie

Więcej o: