Ciekawostka urodowa - uważaj na to, co jesz!

Dla nikogo nie pozostaje tajemnicą, że fast foody są nie tylko niezdrowe, ale i tuczące. Ale czy naprawdę wiemy co znajduje się w zwykłym kurczaku z McDonalds'a?

Ci, którzy myśląc McNuggets wyobrażają sobie zwykły kawałek kurczaka w panierce - srodze się pomylą. Redaktorzy portalu Organic Authority prześwietlili skład kurczaka w restauracjach McDonald's i okazało się, że jest w nim tylko 50 proc. mięsa, reszta to wypełniacze i dodatki.

Jesteście ciekawi, co oprócz mięsa zawierają kurczaczki?

W przeważającej ilości jest to: woda, skrobia, słodziki i sól,

- polidimetylosiloksan - polimer krzemu zapobiegający zawilgoceniu żywności, używany między innymi do produkcji dezodorantów, mydeł czy smarów,

- TBHQ (tert-butylohydrochinon) - substancja na bzie butanu używanego w zapalniczkach i produkcji środków lakierniczych. Skutecznie zapobiega jełczeniu,

- fosforan aluminiowo-sodowych nie zaleca się jego stosowania w produkcji żywności, ponieważ sprzyjać rozwojowi nowotworów żołądka;

- nadający miękkość kurczakowi fosforan aluminiowo-sodowy, który powoduje odwapnienie kości i zaburzenia oddychania.

Warto dodać, że wszystkie substancje są oczywiście dodawane do kurczaków w ilościach zgodnych z normą, niestety większość niskotoksycznych dodatków do żywności ma tendencję do akumulowania się w organizmie i osiągania niebezpiecznych stężeń.



Zobacz też:

Ciekawostka urodowa - botoks trucizną?

fot. Shutterstock

Jak często jadasz w Fast Food'ach?
Więcej o: