Dieta na piękne, zdrowe włosy i paznokcie

Aby mieć piękne i zdrowe włosy oraz mocne paznokcie nie wystarczy stosować odpowiednią odżywkę. Potrzebna jest również prawidłowa dieta!
Włosy Włosy Fot. Shutterstock

Dieta na zdrowe włosy i paznokcie

Jeśli twoje włosy i paznokcie są suche, łamliwe i rozdwajają się - to oznacza to, że najprawdopodobniej w twojej codziennej diecie brakuje witamin oraz istotnych mikroelementów. Aby mogły być zdrowe, mocne oraz lśniące - dietę należy uzupełnić w odpowiednie produkty.
Nowy Jork. Pokaz Calvina Kleina. Nowy Jork. Pokaz Calvina Kleina. Fot. Eastnews

Dieta na zdrowe włosy i paznokcie

Włosy i paznokcie w odróżnieniu od skóry nie mają zdolności do regeneracji. Jeśli w korzeniu włosa nie ma odpowiednich pierwiastków - ich forma może słabnąć. W efekcie włosy, które rosną są matowe, cieńsze, szybciej się rozdwajają.
Włosy Włosy fot. Shutterstock

Dieta na zdrowe włosy i paznokcie

Witaminami oraz mikroelementami, niezbędnymi dla zdrowia naszych włosów i paznokci są:

- żelazo,

- biotynę,

- witaminę A,

- kwas foliowy,

- witaminy z grupy B.

Najważniejsze jednak są: krzem, cynk i magnez, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.

Oto  w jakich produktach je znajdziesz...

Piramida żywieniowa Piramida żywieniowa Fot. Shutterstock

Cynk

Cynk - ostrygi, chude mięso, drób i ryby, kasze i chleb pełnoziarnisty
Szklanka mleka Szklanka mleka Fot. SuperStock

Krzem

Krzem - skrzyp, pokrzywa, poziomki, mleko i przetwory mleczne
Orzechy nie zagrażają szczupłej sylwetce Orzechy nie zagrażają szczupłej sylwetce Fot. Shutterstock

Magnez

Magnez - pestki dyni, kakao, koper, natka pietruszki, migdały, soja, kasza gryczana, orzechy, fasola biała, jabłko ze skórką, czekolada

Tłuszcze nasycone

Nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszcowych. Są one jednak dla niego najlepszym źródłem energii. Ich niedobór prowadzi wysuszenia się skóry. Włosy robią się matowe, a paznokcie łamliwe. Może też prowadzić do łysienia i łysienia plackowatego.

Znajdziesz je w:

NNKT z rodziny omega-6 - w produktach pochodzenia roślinnego (roślinach liściastych i siemieniu lnianym)

NNKT z rodziny omega-3 - w rybach morskich i tranie

Seler z makrelą, jajkiem i pietruszkowym pesto Seler z makrelą, jajkiem i pietruszkowym pesto Fot. Marcin Klaban / AG

Biotyna, witamina H

- Mleko

- Żółtka jaj

- mąka sojowa

- Niełuskany ryż

- Owoce

- Orzechy

- Kalafior

- Drożdże

 

Żelazo

- Wątróbka

- Mięso czerwone

- Fasola

- Krewetki

- Płatki śniadaniowe

- Chleb pszenny

- Brokuły

- Groch

- Szpinak

Organizm potrzebuje witaminy C do prawidłowego wchłaniania żelaza. Niektóre składniki diety powodują zahamowanie wchłaniania żelaza. Są to kawa, herbata czy pokarmy bogate w błonniki. Dlatego, też warto zwrócić uwagę, by nie przesadzić z ich codziennym dawkowaniem.

Witaminy z grupy B

B1 - drożdże, zboża, warzywa, ziemniaki, podroby

B2 - wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery

B6 - drożdże, banany, chude mięso, drób, warzywa strączkowe

Cebula i kapusta na włosy

Na włosy bardzo dobrze wpływają takie produkty jak kapusta oraz cebula. Cebuli powinnismy jeść bardzo dużo - nawet codziennie. Niekoniecznie surową, może być duszona. To świetny dodatek do sałatek, dań mięsnych i ryby, więc nie powinnaś mieć z tym większego problemu.
Galaretki warzywne Galaretki warzywne fot. TimeMachine

Krzem i siarka na paznokcie

Żeby je dostarczać do organizmu należy codziennie zjadać około 7 g żelatyny (dwie łyżeczki). Możesz dodawać ją do jogurtu, białego sera, konfitur, a nawet zup. Jedz też galaretki! - mięsne, drobiowe, rybne lub owocowe. Każdego dnia pij dwie szklanki naparu ze skrzypu. Gotowe herbatki można kupić w sklepach zielarskich.
Więcej o: