Ślub i wesele

  • Jak się ubrać na ślub?

    Jak się ubrać na ślub?

    Dni mijają, a ty w dalszym ciągu nie wiesz co włożyć na ślub swojej przyjaciółki? Przeczytaj porady naszej stylistki i zaczerpnij odrobinkę inspiracji.

  • Krótki przewodnik panny młodej

    Krótki przewodnik panny młodej

    Zbliża się ten wyjątkowy dzień, a ty nie masz pomysłu na ślubny makijaż? Marzysz o tym, aby tego dnia wyglądać naturalnie i jednocześnie wyjątkowo. Koniecznie przeczytaj nasz krótki, przedślubny poradnik.

  • Lista win

    Lista win

  • Tort migdałowo-orzechowy

    Tort migdałowo-orzechowy

    Biszkopt do tortu (3 krążki: o średnicy 25 cm, 20 cm oraz 15 cm) krążek 25 cm: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 15 dag zmielonych migdałów, 12 białek, 8 żółtek, 30 dag cukru pudru, 1 1/2 łyżki bułki tartej, skórka otarta z dużej cytryny; krążek 20 cm: 12 dag zmielonych orzechów włoskich, 12 dag zmielonych migdałów, 9-10 białek, 6-7 żółtek, 24 dag cukru pudru, kopiata łyżka bułki tartej, skórka otarta z małej cytryny; krążek 15 cm: 9 dag zmielonych orzechów włoskich, 9 dag zmielonych migdałów, 8-9 białek, 5-6 żółtek, 18 dag cukru pudru, niepełna łyżka bułki tartej, skórka otarta z połowy dużej cytryny

  • Kruszon

    Kruszon

    1,5 l wina musującego, 100 ml likieru pomarańczowego, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 500 g poziomek lub truskawek, 100 g cukru, 400 ml wody gazowanej

  • Sałatka z awokado

    Sałatka z awokado

    4 awokado, sok z 1/2 cytryny, 3 puszki anchois, 350 g liści rukoli, sos: 1 filiżanka oliwy, 4 łyżki octu winnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz

  • Pianka serowa

    Pianka serowa

    1 kg naturalnego serka kremowego, np. Tosca, 6 białek, 12 łyżek cukru, skórka starta z cytryny, 1 kg malin lub poziomek, 6 łyżek cukru, kilka listków mięty

  • Łosoś pieczony

    Łosoś pieczony

    łosoś wypatroszony (2 kg), 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka dymki (szczypior i cebulki), 1/2 pęczka natki pietruszki, 10 cytryn, sól, pieprz do smaku

  • Misa sałaty

    Misa sałaty

    po 100 g liści sałaty cukrowej, rzymskiej, endywii, szpinaku, szczawiu, roszponki, rukoli, 2 żółte papryki, 4 pomidory, 3 świeże ogórki, 1 cytryna. Sos: 1 szklanka oliwy z oliwek, 1/2 szklanki octu winnego, 150 g sera pleśniowego typu rokpol, sól, pieprz

  • Beurre blanc (ok. 0,6 l sosu)

    Beurre blanc (ok. 0,6 l sosu)

    4 duże szalotki bardzo drobno posiekane, 200 ml białego octu winnego, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 g masła dobrze schłodzonego i pokrojonego w drobną kostkę

  • Sałatka z ziemniaków, selera i kaparów

    Sałatka z ziemniaków, selera i kaparów

    1 kg małych, młodych ziemniaków, 1 seler naciowy, 2 słoiczki kaparów, 1 pęczek pietruszki. Na sos: filiżanka oliwy, 2 łyżki musztardy Dijon, sól, pieprz

  • Barszcz zimny

    Barszcz zimny

    2 l zakwasu buraczanego, 2 l soku z kiszonych ogórków, 4 szklanki wody, 2 szklanki ugotowanej drobnej kaszy (np. krakowskiej lub kuskus), 4 żółtka, 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 8 jaj ugotowanych na twardo, 2 pęczki koperku, sól

  • Zupa koperkowa

    Zupa koperkowa

    2,5 l wywaru z kości i warzyw, 3 pęczki koperku, 3 marchewki, 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wrzątku, 3 jabłka, 3 łyżki startego chrzanu, 3/4 l śmietany, 2 łyżki mąki, sól, pieprz

  • Sos holenderski

    Sos holenderski

    4 żółtka, 30 dag stopionego masła, sok z cytryny, pieprz, sól

  • Panna cotta

    Panna cotta

    Galaretka: litr śmietany UHT 22-proc. lub świeżej kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru, 2 laski wanilii. Sos: 1 kg dojrzałych owoców jagodowych (jagód, malin, truskawek lub poziomek), 50 ml rumu, cukier

  • Rozetki ziemniaczane

    Rozetki ziemniaczane

    2 kg ziemniaków, 2-3 jaja, 12 dag masła, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, sól, sklarowane masło do pieczenia

  • Polędwiczki z jabłkami

    Polędwiczki z jabłkami

    2 kg polędwiczek wieprzowych, 6 kwaśnych jabłek, 3-4 cebule, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżki przyprawy curry, pieprz, sól, sklarowane masło do smażenia

  • Roladki rybne nadziewane pieczarkami

    Roladki rybne nadziewane pieczarkami

    10-12 filetów (ok. 15 dag każdy) z sandacza lub soli, 10-12 plastrów boczku, 5 małych cebulek, 70 dag pieczarek, 4 łyżki sklarowanego masła lub margaryny, 3 łyżki oliwy, sok z półtorej cytryny, ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej, pieprz, sól

  • Tatar z łososia

    Tatar z łososia

    70 dag świeżego łososia w kawałku, 30 dag wędzonego łososia też w kawałku, 5 dymek, 2-3 łyżki kaparów, sok z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, po kopiastej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, biały pieprz, sól

  • Ptysie nadziewane boczniakami

    Ptysie nadziewane boczniakami

    24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni), masło do wysmarowania blachy. Nadzienie: 50 dag boczniaków, 2 posiekane cebule, 10 dag szynki lub ogonówki, 10 dag startego sera gouda, łyżka masła, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki śmietany 30-proc., pieprz, sól

  • Cielęcina w sosie tuńczykowym

    Cielęcina w sosie tuńczykowym

    2 kg cielęciny z udźca, pół łyżeczki rozmarynu, szklanka wytrawnego białego wina, 3 ząbki czosnku, czarny pieprz, sól. Sos: 2 puszki (po 150 g) dobrego tuńczyka w oleju, szklanka majonezu, pół szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, szczypta ostrej papryki lub pasty paprykowej, półtorej łyżki musztardy, ząbek czosnku. Do przybrania: pół strąka czerwonej papryki, 10-12 czarnych oliwek, kilka listków bazylii

  • Sałatka Waldorf

    Sałatka Waldorf

    4 słodko-kwaśne jabłka, duży seler korzeniowy, 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 2-3 łyżki soku z cytryny, niepełna szklanka majonezu, cukier, pieprz, sól

  • Vichyssoise

    Vichyssoise

    Białe części 4 dużych porów, 7 łodyg selera naciowego, 6-8 ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki masła, szklanka gęstej śmietany, pół szklanki kremówki, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 3-4 łyżki maggi, pieprz, sól

  • Rodzinny obiad weselny

    Rodzinny obiad weselny

    Jeśli lubicie organizować przyjęcia, macie małą rodzinę i duże mieszkanie, możecie urządzić weselne party dla najbliższych w domu. Nigdzie nie będzie tak miło, uroczyście, a jednocześnie swobodnie jak pod własnym dachem.

  • Niekoniecznie w bieli, nie zawsze z uśmiechem

    Niekoniecznie w bieli, nie zawsze z uśmiechem

    Śluby na świecie mają chyba tylko jedną cechę wspólną - potrzebnych jest do nich dwoje ludzi. Reszta to kwestia lokalnych tradycji i zwyczajów. Przekonaj się, jak ten dzień obchodzi się w innych zakątkach świata.

  • Aby wyglądać efektowniej

    Aby wyglądać efektowniej

    Wysmuklają wszystkie pionowe cięcia, szczególnie te dodatkowo podkreślone kontrastowymi wypustkami.

  • Gorset bez ramiączek

    Gorset bez ramiączek

    Suknia z wyraźnie wyodrębnionym sznurowanym gorsetem i szeroką spódnicą.

  • W stylu amerykańskim

    W stylu amerykańskim

    Z odkrytymi plecami, wiązana lub zapinana na karku. Podkreśla linię ramion i pleców.

  • Krótka

    Krótka

    Suknia o prostym kroju sięgająca do połowy kolan lub tuż za kolana (krótsza nie jest wskazana).

  • Syrena

    Syrena

    Suknia mocno dopasowana od biustu po uda i rozszerzająca się tuż nad kolanami, czasem z tyłu ma niewielki tren.

Ślub i wesele- zdjęcia i wideo