Testowy

Do ostylowania
Dia de Muertos zaczyna się w tym samym czasie co Wszystkich Świętych, ale jest uroczystością o prekolumbijskim rodowodzie. Trwa dłużej niż chrześcijańskie święto, bo prawie tydzień. Meksykanie wybierają się na cmentarz jak na piknik, zabierając ze sobą koce, kosze wypełnione jedzeniem oraz tradycyjnych muzyków, mariachi, którzy grają zmarłym ich ulubione piosenki. Dla bliskich, którzy odeszli, budowane są ołtarzyki ozdobione żółtopomarańczowymi kwiatami. Stawia się na nich fotografie i rozmaite smakołyki. Bo zmarli oczywiście włączeni są w świętowanie. Przychodzą, aby spotkać się ze swoimi rodzinami i posmakować życia, śpiewu i świetnego jedzenia. Najpierw przychodzą angelitos, aniołki, duszyczki dzieci. Czekają na nie słodycze w kształcie małych czaszek i trumienek. Potem pojawiają się dorosłe duchy. Oprócz pikantnych dań, mogą skosztować tytoniu oraz tequili, czyli destylatu z agawy. A cała fiesta po to, by zdać sobie sprawę, że śmierć jest de facto częścią życia, jest swojska i nie musi być smutna. Chciałoby się rzec: umierać, nie żyć!

"karmmy kaczki, bo zaczyna się dla nich trudny okres".



Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220°C, aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.

O święcie zmarłych pod piramidami przeczytaj w serwisie Kolumber.pl



Przesiewamy obie mąki do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier, kakao i łyżkę masła. Powoli wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę lub mleko, mieszając ciasto dłonią. Gdy wlejemy cały płyn, jeszcze raz mieszamy ciasto obiema rękami, wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wyrabiając, dodajemy po trochu startą czekoladę. Formujemy bochenek, szczelnie przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 1,5-2 godzinach powinien podwoić objętość. Pieczemy chleb w temp. 200 stopni C ok. 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Po wyjęciu polewamy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ostygnięcia. Wyrobione ciasto można też umieścić do wyrośnięcia w natłuszczonej formie keksowej i w niej je upiec.

Serwis Ugotuj.to poleca również:

Ciasto z rozpuszczonej czekolady
 Ciasto z rozpuszczonej czekolady

Arabskie pierniczki
 Arabskie pierniczki

Ciastka z mlekiem kokosowym
 Ciastka z mlekiem kokosowym



Więcej o: