Olej arganowy - marokańskie cudo, które nadaje się do wszystkiego? [ROZMOWA]

19.12.2014 07:30
kolaż kobieta.gazeta.pl

kolaż kobieta.gazeta.pl (kolaż kobieta.gazeta.pl)

Nagle zaczął być niesamowicie modny. Podobno zbawiennie działa na włosy, ciało, twarz, paznokcie oraz warto go włączyć do naszej diety. Czy Marokanki mają jeszcze inne sekrety na młody wygląd?
Olga Limanowska, kobieta.gazeta.pl: Czym tak naprawdę jest olej arganowy, skąd się bierze?

Agnieszka Śliwka-Gumienna, Marketing & PR Manager Maroko Produkt: Olej arganowy jest olejem roślinnym pozyskiwanym z owoców drzewa arganowego. Argania żelazna rośnie i owocuje tylko w południowo-zachodniej części Maroka. W 1998 roku drzewo to zostało wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jako gatunek zagrożony, stąd olej arganowy jest produktem rzadko występującym i luksusowym. Owoce arganii są okrągłe i nieco większe od oliwki. Wnętrze skrywa twardy orzech. W nim znajdują się 2-3 nasiona, z których wytwarza się olej. Jego pozyskiwanie i wytwarzanie to żmudny, długotrwały proces. Pierwszy etap produkcji polega na zmiażdżeniu orzecha i wyłuskaniu nasion. Później nasiona mieli się w kamiennych żarnach. Tak powstaje oleista maź, z której ręcznie wyciska się olej. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców! Ze względu na zastosowanie wyróżniamy dwie odmiany oleju arganowego - kosmetyczną oraz spożywczą. Warto również pamiętać, że zgodnie z prawidłową terminologią chemiczną olej arganowy bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe jest OLEJEM, nie olejkiem.

Dlaczego nagle i dopiero teraz wszyscy oszaleli na jego punkcie?

- Marokańczycy korzystają już od wieków z dobrodziejstw oleju arganowego. Wraz z modą na kosmetyki naturalne "płynny skarb Maroka" odkrył również świat zachodni. Coraz więcej firm ma w swojej ofercie kosmetyki z dodatkiem tego cennego oleju. Uniwersalne zastosowanie, naturalny skład, wiele właściwości pielęgnacyjnych i prozdrowotnych zadecydowały o tak dużej popularności tego produktu. Nie bez znaczenia są również ograniczona dostępność surowca (arganii) i orientalne pochodzenie, które sprawiają, że jest luksusowym nabytkiem kosmetycznym.

Jak możemy go stosować - zamiast kremu i pianki do włosów?

- Olej można stosować jako samodzielny kosmetyk lub dodać kilka kropel do kremu do twarzy lub balsamu do ciała. Ma uniwersalne zastosowanie w pielęgnacji twarzy i ciała.

Można wmasowywać go w skórę twarzy, szyi i dekoltu, jak również przygotować peeling do ciała, dodając do oleju soli morskiej. Można także używać go jako oliwki do ciała (także delikatnej skóry dziecka) lub wcierać olej w paznokcie. Olej arganowy świetnie zregeneruje i odżywi włosy - zaleca się wcierać go w końcówki włosów i w skórę głowy lub stosować jako maskę. Jest również pomocny w regeneracji rzęs.

Olej jest przede wszystkim naturalnym kosmetykiem do pielęgnacji, raczej nie sprawdzi się jako produkt do stylizacji włosów.

Czy olej ten nadaje się dla każdego? Do każdego typu włosów, skóry?

- Olej arganowy nadaje się do każdego rodzaju cery. Ma przede wszystkim działanie: ochronne, przeciwzmarszczkowe, regenerujące i wzmacniające. Nadaje się, więc do skóry suchej, normalnej, wymagającej silnej regeneracji oraz borykającej się z pierwszymi oznakami starzenia. Cechują go również właściwości przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia. Jest pomocny w leczeniu takich stanów zapalnych skóry jak: trądzik (w tym także przebarwienia i blizny potrądzikowe), atopowe zapalenie skóry (AZS) i łuszczyca.. Badania wykazały, że naturalny olej jest w pełni bezpieczny dla alergików.

Wcieranie oleju w końcówki włosów intensywnie je odżywi, wzmocni i nada jedwabistego blasku, stąd jest on polecany w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi. Może być także stosowany przez osoby zmagające się z problemem nadmiernego wypadania włosów, gdyż przyczynia się do regeneracji mieszków włosowych.

Czy to oznacza, że zamiast kupować najróżniejsze, drogie i wymyślne kosmetyki, lepiej zainwestować jedynie w olej arganowy?

- Jest produktem wielozadaniowym, warto mieć go w swojej łazience, jako uniwersalny kosmetyk do twarzy, ciała, włosów i paznokci. Oryginalny, certyfikowany olej arganowy z Maroka ma wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych i prozdrowotnych. Jest też niezwykle wydajny. To dobra inwestycja dla naszej urody.

Jak najlepiej stosować ten olej - może w połączeniu z jakimś składnikiem będzie miał jeszcze lepsze działanie?

- Olej można bez problemu stosować jako samodzielny kosmetyk i nakładać bezpośrednio na skórę i włosy. Można także tworzyć domowe kosmetyki na bazie roślinnych olejów - zmieszać niewielką ilość oleju arganowego z innym olejem pozbawionym intensywnego zapachu np. z olejem z czarnuszki lub olejem sezamowym, i stosować jako oliwkę do ciała. W pielęgnacji włosów można stosować połączenie oleju arganowego z olejkiem rycynowym. Kompozycjom olejów roślinnych można nadawać zapach i konkretne właściwości poprzez dodanie kilku kropli olejku eterycznego np. różanego lub cytrynowego. Z kolei świetnym odżywczym serum dla osłabionych paznokci jest połączenie oleju arganowego z sokiem z cytryny (w proporcjach 1:1). Taki zabieg świetnie zregeneruje słabe i łamliwe paznokcie.

Podobno można również wprowadzić go do diety - jakie ma właściwości dla naszego "wnętrza"?

- Przede wszystkim olej arganowy używany w kuchni jest innym produktem, niż ten stosowany do pielęgnacji twarzy. Obie odmiany różni proces produkcji. W przeciwieństwie do popularnego kosmetycznego oleju, spożywczy jest pozyskiwany z prażonych ziaren arganii, co sprawia, że wyróżnia go orzechowy zapach i smak. Poza walorami smakowymi ma skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6 i omega-9) i właściwości prozdrowotne. Przyjmowanie codziennie od 1 do 3 łyżeczek oleju dziennie uzupełni codzienną dietę w cenne związki odżywcze. Regularne spożycie może obniżyć poziom złego cholesterolu, wzmocnić odporność, chronić przed chorobami degeneracyjnymi układu nerwowego i układu krążenia.

Jak możemy go wykorzystać w kuchni? Czy może zastąpić zwykły olej?

- A w kuchni świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, grillowanego mięsa, ryb i warzyw. Nie nadaje się do smażenia (nie zastąpi w kuchni popularnego oleju słonecznikowego). Zaleca się spożywanie go na zimno, wtedy nie straci swoich dobroczynnych właściwości. Skrapianie olejem potraw przed podaniem nadaje im bogaty, orzechowy aromat. Marokańczycy spożywają go także na słodko. Łączą olej arganowy z miodem i prażonymi migdałami, tworząc pastę do pieczywa zwaną "amlou", która przypomina smakiem masło orzechowe.

Czego jeszcze możemy nauczyć się od Marokanek w temacie pielęgnacji?

- Olej arganowy jest niekiedy nazywany "złotem Berberów", gdyż Berberzy - rdzenni mieszkańcy Maroka, odkryli jego dobroczynne właściwości już tysiące lat temu. Olej z owoców arganii zapewniał im zdrowie i długowieczność w niesprzyjającym, pustynnym klimacie. Dość wcześnie Marokanki zaczęły wykorzystywać go do pielęgnacji, wcierając w ciało i twarz, dzięki czemu długo cieszyły się piękną, jędrną skórą. Dziś szczególne miejsce w kulcie piękna Maroka zajmuje rytuał hammam, czyli "marokańskie SPA". Jest to cykl zabiegów odnowy biologicznej praktykowany w tamtejszych, publicznych łaźniach. Hamman składa się z 4 etapów: nawilżenia wodą, czyli sauny (lub prysznica), oczyszczenia czarnym mydłem Savon Noir (lub glinką marokańską Rhassoul), odżywienia oraz nawilżenia. Hammam wieńczy odżywiający skórę masaż przy użyciu oleju arganowego, który dogłębnie nawilży i zregeneruje oczyszczoną po peelingu skórę. To rytuał piękna - oczyszcza z toksyn, pomaga w walce z "pomarańczową skórką" i utratą jędrności. Relaks dla ciała i duszy.

Żeby przejść ten quiz trzeba wykazać się ponadprzeciętną inteligencją. Dasz radę?
1/15Która jednostka nie pasuje do innych?

Zobacz najnowsze wideo

Komentarze (23)
Olej arganowy - marokańskie cudo, które nadaje się do wszystkiego? [ROZMOWA]
Zaloguj się
  • dziewczyna_murzyna

    Oceniono 1 raz 1

    dziewczyny sperma ma lepsze właściwości na ryj

    i jest za free.

    tzn odrobinę pracy. ale bez pracy nie ma kołaczy

  • pawel.lewski

    Oceniono 3 razy 1

    A samochód na tym oleju to jakie ma osiągi?

  • tysonc

    0

    W grudniu kochalem sie z moja Grazynka. Do "posuwania" uzylismy ten olejek. I co? Grazynka jest w trzecim miesiacu. Cuda, mowie Wam, cuda czyni ten olejek.

  • tysonc

    0

    Chyba juz modlitwa do bozi jest bardziej efektywna - jest przynajmniej za free.

  • tysonc

    0

    Wiarygodniej byloby pod fotka dac stempel "sponsorowane". Po pierwszym akapicie widzisz, ze to wielka sciema.
    "niesamowicie modny", "wszyscy oszaleli", "odkrył również świat zachodni". Dziwne, bo od lat zyje "na Zachodzie" i pierwszy raz slysze o takiej modzie. Sranie w banie.

  • paseo

    Oceniono 3 razy -1

    Klejna prymitywna,nachana reklama.Raz mamy owoce akai ,raz olejek arganowy a zaraz potem kolejna brednie,bo handlowcy szaleją i wciąż mysla,skad tu jeszcze cos wziąć ikomu to wciansac.Zasada jest jedna i prosta: jeśli cos jest dobre,to jest ZNANE i STOSOWANE wszedzei.dzis ,w totalnie zglobalizowanym swiecie niema już zadnych cudownych,zapomnianych srodkow.Jesli cos NIE jest stosowane na całym swiecie,to znaczy ze NIE jest zadnym cudem.kazdy iw szedzie zna pomarancze,banany,mandarynki,cytryn,jablka itd.A inne sa znane tylko lokalnie,bo NIE odpowiadają ludziom z innych krajoiw.Dokladnie tak jak w Polsce co jakiś czas ktoś usiluje przypomnieć skorzonere,pasternak i tym podobne,dorabiajac cudowna otoczke żeby tylko się sprzedalo.Oliwa z oliwek jest znana WSZEDZIE ,a olejek arganowy NIE i sprawa jest oczywista.Po podgrzanu olej ten jest już tyko smarowidłem bez zadnych wartości.I nie piszcie bredni o młodych starych Marokankach.Kobiety tam starzeją suie znacznei szybciej niż Europejki.Opowiesci o cudownych kremach i szamponach jak wyżej.Jesli ktoś ma nadmiar pieniędzy i lubi je wydawac bez sensu,jego sprawa.

  • ryska23

    Oceniono 1 raz -1

    Olej arganowy jest nieoceniony jeśli chodzi o jego właściwości zdrowotne. Sprawdza się też doskonale jako kosmetyk na włosy, paznokcie, cerę. Dobrze, że coraz częściej mówi się o naturalnych sposobach dbania o zdrowie i urodę, a zachłyśnięcie się chemią, gdzieś powoli zanika. Polecam tekst o kosmetycznych i zdrowotnych właściwościach oleju arganowego: www.inowroclaw.info.pl/wiadomosci/232,olej-arganowy-jak-moze-wplynac-na-zdrowie-i-urode

  • bioalejka

    Oceniono 5 razy -1

    Olejek arganowy ma wiele cudownych właściwości i doskonale sprawdza się również w kuchni. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - posiada ich aż 80% i witaminę młodości E, której ma więcej niż np. oliwa z oliwek. Warto jednak pamiętać, że należy go spożywać na zimno, gdyż tylko wtedy zachowa on swoje dobroczynne właściwości :)

    Więcej o tym "cudzie natury" pisaliśmy jakiś czas temu w naszym poradniku :) Chętnych zapraszamy do lektury: bioalejka.pl/poradnik/ciekawostki/drogocenny-olej-arganowy

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane