Składniki pod lupą: kwasy BHA w kosmetykach

Masz kłopoty z cerą i nie możesz poradzić sobie z wypryskami? Być może kosmetyki z kwasem salicylowym okażą się pomocne. Warto spróbować.
Kwas salicylowy: właściwości

Kwas salicylowy zalicza się do rodzaju kwasów BHA i jest to jedyny kwas z tej grupy znajdujący zastosowanie w kosmetyce. To bardzo drobny biały proszek, który nie rozpuszcza się w wodzie. Kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach. Dzięki temu oprócz właściwości złuszczających ma zdolność przenikania przez warstwę łojową i wnikania w głąb skóry. Ta właściwość przenikania ma bardzo duże znaczenie w przypadku leczenia cery trądzikowej. Kwas salicylowy odblokowuje pory, przeciwdziała powstawaniu wypryskom, oczyszcza skórę z zaskórników.

Dla kogo kosmetyki z kwasem salicylowym?

Kosmetyki w kwasem BHA zaleca się osobom ze skłonnościami do wyprysków i z cerą trądzikową. Kosmetyki w kwasem salicylowym, który ma łagodniejsze działanie niż popularne w kosmetyce kwasy AHA, mogą być stosowane przy cerze tłustej, mieszanej oraz przy suchej z zanieczyszczonymi porami. Aby kosmetyki były skuteczna warto zwrócić uwagę na stężenie kwasu salicylowego w produkcie. Kwasy BHA najskuteczniej złuszczają warstwę rogową gdy są zastosowane w stężeniu 1-2 proc.

Kwas salicylowy w kosmetykach

Kwas salicylowy zastosowany w kosmetykach ma za zadanie: regulować odnowę komórkową skóry, usuwać zbędną warstwę rogową komórek naskórka. Kwas ten działa przeciwzapalne i antybakteryjnie, sprzyja procesowi gojenia się wyprysków i podrażnień. Kwas salicylowy posiada ponadto właściwości bakteriostatyczne, grzybobójcze oraz lekko dezodoryzujące. Kwasy BHA zapobiegają tworzeniu ognisk zapalnych czyli wszelkiego rodzaju zaskórników.

O czy trzeba wiedzieć?

Osoby które mają suchą cerę nie powinny stosować kosmetyków z kwasem salicylowym dłużej niż pół roku. Po tym czasie warto zrobić np. trzymiesięczną przerwę. Osoby z cerą mieszaną i tłustą mogą stale używać kosmetyków z kwasem salicylowym. Preparaty z kwasami BHA można także używać wszędzie tam, gdzie występują problemy z wypryskami np. dekolt, plecy. Mimo, że kwas salicylowy jest łagodniejszy od kwasów AHA, to także może wywoływać reakcję alergiczną. Produkty z kwasem salicylowym, nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany np. aspirynę oraz kobiety w ciąży i karmiące. Bardzo ważne jest, aby w trakcie stosowania kuracji kwasami BHA nie korzystać z solarium i nie opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie filtrów z wysokim poziomem protekcji.

W jakich kosmatych szukać kwasu BHA?

Kwas salicylowy najczęściej znajduje zastosowanie jako składnik żeli pod prysznic, bezalkoholowych toników, wody micelarnej, pianek. Kwas salicylowy znajduje również zastosowanie w preparatach do złuszczania skóry oraz usuwania piegów, w płynach i zasypkach przeciwpotowych, a także w wyrobach o działaniu przeciwłupieżowym.

Więcej o: