Rozetki ziemniaczane

23.03.2006 14:57

Fot. Krzysztof Duklas / AG

2 kg ziemniaków, 2-3 jaja, 12 dag masła, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, sól, sklarowane masło do pieczenia
Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, odlać, odparować i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Ostudzone wymieszać z jajami,

masłem i mąką ziemniaczaną. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Szprycę z dużą gwiazdkową końcówką napełniać masą ziemniaczaną i wyciskać z niej rozetki na blachę wysmarowaną sklarowanym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor (10-12 min). Jest to bardzo elegancki dodatek do gorących dań mięsnych.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane