Dieta bezglutenowa w rodzimej ods這nie, czyli "Kuchnia polska bez pszenicy"

G這郾e publikacje doktora Williama Davisa doczeka造 si swojej polskiej kontynuacji. Davis, promotor diety bezglutenowej, w ksi捫kach "Dieta bez pszenicy" oraz "Kuchnia bez pszenicy", dostosowa j do ameryka雟kiej tradycji 篡wienia. Marta Szloser i Wanda G御iorowska postanowi造 stworzy jej polsk wersj. Pierogi, kopytka czy tort bez pszenicy? One udowadniaj, 瞠 to mo磧iwe.
ζdniejsza cera, po瞠gnanie migreny, znaczna poprawa pracy uk豉du trawiennego - takie korzy軼i Marta Szloser i Wanda G御iorowska zauwa篡造 po odstawieniu z diety pszenicy. Dodatkowo jak same przyznaj - ?nasze menu zyska這 na od篡wczo軼i i smakowito軼i. Nie t瘰knimy za tym, co jad造鄉y wcze郾iej?.
Nie dla glutenu
Tytu ?Kuchnia polska bez pszenicy? mo瞠 w pewien spos鏏 wprowadza w b陰d. Ci, kt鏎zy licz na to, 瞠 autorki poprzesta造 jedynie na eliminacji wspomnianego zbo瘸 b璠 w b喚dzie. Za oty這軼i, w豉軼iwo軼iami uzale積iaj帷ymi i problemami trawiennymi ma sta nie tylko pszenica, ale okryty z陰 s豉w gluten. A ten znajdziemy jeszcze w orkiszu, 篡cie czy j璚zmieniu. Jak informuj autorki dodawany jest tak瞠 do - ?wyrob闚 rybnych, garma瞠ryjnych, ser闚, jogurt闚, sos闚, proszku do pieczenia, budyniu, czekolady i wyrob闚 czekoladowych, zup w proszku, gotowych da warzywnych, gum do 簑cia czy niekt鏎ych suszonych owoc闚?. Proponowana przez Mart Szloser i Wand G御iorowsk dieta jest wi璚 diet bezglutenow. Cho budzi ona wiele kontrowersji i zyska豉 wielu przeciwnik闚 jest codzienno軼i dla chorych na celiaki oraz tych, kt鏎zy 鈍iadomie wybrali ten spos鏏 篡wienia. A dla takich os鏏 ksi捫ka ta mo瞠 okaza si naprawd cenna.
Ulgowe podej軼ie do tematu
Skoro ?ameryka雟ki guru? bezglutenowej diety swojej obserwacje zawar ju w dw鏂h ksi捫kach, czy kolejna podejmuj帷a ten sam temat jest w og鏊e potrzebna? Okazuje si, 瞠 tak, poniewa ?Kuchnia polska bez pszenicy? to z jednej strony kontynuacja, ale te unikatowe podej軼ie do tematu. Autorki przede wszystkim dostosowuj diet bezglutenow do polskich reali闚. Cho same nie uciekaj od ogranicze, nie s w nich tak rygorystyczne jak doktor Davis, kt鏎y opr鏂z wielu zb騜, zaleca m.in. wyeliminowanie produkt闚 wysokow璕lowodanowych (ziemniaki, kukurydza, ry, kasza jaglana czy gryczana). Wierz帷, 瞠 umiar jest z這tym 鈔odkiem, autorki nie wykluczy造 ich, a w zamian zaproponowa造 wiele zdrowych da z ich u篡ciem. Przypominaj, 瞠 nie nale篡 s這wa ?bezglutenowe? kojarzy ze wszystkim co skomplikowane i pracoch這nne. Istnieje przecie wiele polskich tradycyjnych da, kt鏎e nie wymagaj przekszta販enia na bezglutenowe. Wystarczy wymieni cho熲y zup pomidorow, kapust z grochem czy bigos.
Gotowanie bez glutenu
W鈔鏚 sk豉dnik闚 potrzebnych do przygotowania da z ksi捫ki nie znajdziemy rzecz jasna glutenu, ale te cukru oraz krowiego mleka - to kolejne ograniczenia zaproponowane przez autorki. Jak si okazuje nawet z takimi utrudnieniami uda這 im si stworzy ponad 300 r騜norodnych przepis闚. Wiele miejsca w ksi捫ce zosta這 po鈍i璚one najbardziej k這potliwej kwestii na diecie bezglutenowej - wypiekom. Marta Szloser i Wanda G御iorowska do przygotowania chleba czy bu貫k u篡waj m彗i gryczanej, amarantusowej, kukurydzianej czy ziemniaczanej. W dalszych rozdzia豉ch znajdziemy przepisy na zupy, sa豉tki, dania g堯wne oraz desery. Te ostatnie s這dzone s stewi lub ksylitolem.
Nie ma co ukrywa - gotowanie bez glutenu jest zar闚no bardziej pracoch這nne jak i kosztowne. A na pewno jest tak w fazie pocz徠kowej kiedy nasza kuchnia musi przej嗆 transformacj. Wiele dot康 u篡wanych produkt闚 musi zosta wymienionych na nowe, cz瘰to dro窺ze i nie tak 豉twodost瘼ne. Pocz徠ki te maj u豉twi rady autorek. W cz窷ci poradnikowej dowiemy si jak czyta etykiety, kt鏎ych sk豉dnik闚 powinni鄉y unika oraz produkty jakich producent闚 charakteryzuje najwy窺za jako嗆.
Czy warto?
Przeciwnik闚 diety bezglutenowej ksi捫ka raczej nie przekona, zawiera bowiem g堯wnie wiedz praktyczn potrzebn tym, kt鏎zy ju odrzucili gluten. B璠zie natomiast prawdziwym skarbem w r瘯ach celiak闚 czy os鏏, kt鏎e 鈍iadomie po瞠gna造 si z glutenem. Szereg rad i wskaz闚ek w po陰czeniu z bogactwem przepis闚 b璠zie dla nich ratunkiem w codziennej diecie pe軟ej ogranicze.

ζdniejsza cera, po瞠gnanie migreny, znaczna poprawa pracy uk豉du trawiennego - takie korzy軼i Marta Szloser i Wanda G御iorowska zauwa篡造 po odstawieniu z diety pszenicy. Dodatkowo jak same przyznaj - ?nasze menu zyska這 na od篡wczo軼i i smakowito軼i. Nie t瘰knimy za tym, co jad造鄉y wcze郾iej?.

Nie dla glutenu

Tytu ?Kuchnia polska bez pszenicy? mo瞠 w pewien spos鏏 wprowadza w b陰d. Ci, kt鏎zy licz na to, 瞠 autorki poprzesta造 jedynie na eliminacji wspomnianego zbo瘸 b璠 w b喚dzie. Za oty這軼i, w豉軼iwo軼iami uzale積iaj帷ymi i problemami trawiennymi ma sta nie tylko pszenica, ale okryty z陰 s豉w gluten. A ten znajdziemy jeszcze w orkiszu, 篡cie czy j璚zmieniu. Jak informuj autorki dodawany jest tak瞠 do - ?wyrob闚 rybnych, garma瞠ryjnych, ser闚, jogurt闚, sos闚, proszku do pieczenia, budyniu, czekolady i wyrob闚 czekoladowych, zup w proszku, gotowych da warzywnych, gum do 簑cia czy niekt鏎ych suszonych owoc闚?. Proponowana przez Szloser i G御iorowsk dieta jest wi璚 diet bezglutenow. Cho budzi ona wiele kontrowersji i zyska豉 wielu przeciwnik闚 jest codzienno軼i dla chorych na celiaki oraz tych, kt鏎zy 鈍iadomie wybrali ten spos鏏 篡wienia. I to w豉郾ie do tej grupy ksi捫ka dedykowana jest w szczeg鏊no軼i.

gFot. Kola Kobiet.gazeta.pl

Ulgowe podej軼ie do tematu

Skoro ?ameryka雟ki guru? bezglutenowej diety swojej obserwacje zawar ju w dw鏂h ksi捫kach, czy kolejna podejmuj帷a ten sam temat jest w og鏊e potrzebna? Okazuje si, 瞠 tak - ?Kuchnia polska bez pszenicy? to z jednej strony kontynuacja, ale te unikatowe podej軼ie do tematu. Autorki przede wszystkim dostosowuj diet bezglutenow do polskich reali闚. Cho same nie uciekaj od ogranicze, nie s w nich tak rygorystyczne jak doktor Davis, kt鏎y opr鏂z wielu zb騜, zaleca m.in. wyeliminowanie produkt闚 wysokow璕lowodanowych (ziemniaki, kukurydza, ry, kasza jaglana czy gryczana). Wierz帷, 瞠 umiar jest z這tym 鈔odkiem, autorki nie wykluczy造 ich, a w zamian zaproponowa造 wiele zdrowych da z ich u篡ciem. Przypominaj, 瞠 nie nale篡 s這wa ?bezglutenowe? kojarzy ze wszystkim co skomplikowane i pracoch這nne. Istnieje przecie wiele polskich tradycyjnych da, kt鏎e nie wymagaj przekszta販enia na bezglutenowe. Wystarczy wymieni cho熲y zup pomidorow, kapust z grochem czy bigos.

Gotowanie bez glutenu

W鈔鏚 sk豉dnik闚 potrzebnych do przygotowania da z ksi捫ki nie znajdziemy rzecz jasna glutenu, ale te cukru oraz krowiego mleka - to kolejne ograniczenia zaproponowane przez autorki. Jak si okazuje nawet z takimi utrudnieniami uda這 im si stworzy ponad 300 r騜norodnych przepis闚. Wiele miejsca w ksi捫ce zosta這 po鈍i璚one najbardziej k這potliwej kwestii na diecie bezglutenowej - wypiekom. Marta Szloser i Wanda G御iorowska do przygotowania chleba czy bu貫k u篡waj m彗i gryczanej, amarantusowej, kukurydzianej czy ziemniaczanej. W dalszych rozdzia豉ch znajdziemy przepisy na zupy, sa豉tki, dania g堯wne oraz desery. Te ostatnie s這dzone s stewi lub ksylitolem.Nie ma co ukrywa - gotowanie bez glutenu jest zar闚no bardziej pracoch這nne jak i kosztowne. A na pewno jest tak w fazie pocz徠kowej kiedy nasza kuchnia musi przej嗆 transformacj. Wiele dot康 u篡wanych produkt闚 musimy wymieni na nowe, cz瘰to dro窺ze i nie tak 豉twodost瘼ne. Pocz徠ki te maj u豉twi rady autorek. W cz窷ci poradnikowej dowiemy si jak czyta etykiety, kt鏎ych sk豉dnik闚 powinni鄉y unika oraz produkty jakich producent闚 charakteryzuje najwy窺za jako嗆.

Czy warto?

Przeciwnik闚 diety bezglutenowej ksi捫ka raczej nie przekona, zawiera bowiem g堯wnie wiedz praktyczn potrzebn tym, kt鏎zy ju odrzucili gluten. B璠zie natomiast prawdziwym skarbem w r瘯ach celiak闚 czy os鏏, kt鏎e 鈍iadomie po瞠gna造 si z glutenem. Szereg rad i wskaz闚ek w po陰czeniu z bogactwem przepis闚 b璠zie dla nich ratunkiem w codziennej diecie pe軟ej ogranicze.

W naszej GALERII>> znajdziecie przyk豉dowe zdj璚ia da autorek ksi捫ki!

Zdj璚ie Kuchnia polska bez pszenicy. Ponad 300 sprawdzonych domowych przepis闚
Kuchnia polska bez pszenicy. Ponad 300 sprawdzonych domowych przepis闚
w okazje.info
Wi璚ej o:
Komentarze (31)
Dieta bezglutenowa w rodzimej ods這nie, czyli "Kuchnia polska bez pszenicy"
Zaloguj si lub komentuj jako go嗆
  • kerkopithekion

    Oceniono 70 razy 28

    nie mam pryszczy, nie mam migren, nie mam problem闚 z trawieniem
    ani nadwagi
    czy to znaczy, 瞠 mog sobie dalej je嗆 normalnie, czy powinnam profilaktycznie do陰czy do tej sekty...?

  • oppy

    Oceniono 35 razy 21

    Nietolerancja glutenu wyst瘼uje u oko這 1% populacji - nie ma 瘸dnych podstaw naukowych, by zaleca pozosta造m 99% unikanie 篡wno軼i zawieraj帷ej gluten. Takowa 篡wno嗆 bywa niekiedy 鄉ieciowa, ale nie z powodu glutenu. Nie ulega przy tym w徠pliwo軼i (wystarcz informacje na opakowaniu), 瞠 mn鏀two "produkt闚 bezglutenowych" to wysokoprzetworzone paskudztwo, kt鏎ego nikt rozumny je嗆 nie b璠zie.

    Mamy do czynienia z klasycznym kilkusezonowym 鈍irowaniem dietetycznym opartym o naiwne 鈍iadectwa anegdotyczne, go這s這wne og這szenia rozmaitych domoros造ch dietetyk闚 i reklamowe fantazje producent闚 篡wno軼i bezglutenowej.

  • ado43

    Oceniono 45 razy 19

    Ludzie w epoce paleo 篡li 鈔ednio 25 lat. Obecnie wcinamy pszenic i do篡wamy 120 lat wi璚 spyeerdalaycie z tym paleo-goovnem.

  • ktosia26

    Oceniono 59 razy 1

    Oj, chyba te kupi! Szesnasty miesi帷 jak nie jem pszenicy! (Spontaniczna reakcja na wprowadzenie do diety kaszy jaglanej). Te lepsza cera (moja twarz ju zacz窸a przypomina - gdy jeszcze jada豉m pszenic - te, kt鏎e maj osoby za篡waj帷e t silniejsz amfetamin, a lekarz nie reagowa, dawa tylko ma嗆, p騧niej 瞠l); lepsza praca uk豉du trawiennego, po roku pojawi豉 si taka nowa rado嗆 z jedzenie, ono zacz窸o lepiej smakowa, a przede wszystkim odesz這 - mam nadziej w sin dal - totalne poczucie zm璚zenia, takie jak w depresji..., lekarz (rodzinny) twierdzi, 瞠 to nie by造 problemy z powodu glutenu, lecz z powodu tego, co z pszenicy zrobiono! Mo瞠 i tak! Tylko, 瞠 ja nie jestem pierwsz osob, kt鏎a tak reaguje na zmodyfikowan 篡wno嗆, a nic si z tym nie robi, zwolennicy modyfikowania 篡wno軼i maj si w najlepsze..., broni帷 si tez, 瞠 pragn wy篡wi tych, kt鏎zy cierpi g堯d..., G堯d, gdy tyle 篡wno軼i si niszczy..., A ja czasami wspominaj帷 moje poczucie zm璚zenia..., a gdybym by豉 dru積iczk, to mo瞠 ju bym by豉 w wi瞛ieniu, bo m鎩 organizm nieustannie - wtedy - 膨da snu...

  • zuzko

    Oceniono 29 razy 1

    Wow, i to wszystko jest bez m彗i pszennej?? Zg這dnia豉m :) Znam ksi捫ki Davisa, t te musz kupi na to wygl康a ;)

  • mz50

    Oceniono 1 raz -1

    Stewia to 鈍i雟two - zawiera w sobie chrom a chrom JEST RAKOTW紑CZY !
    Spytajcie dobrego lekarza, mo瞠 onkologa.
    Nie odbijajmy sie od 軼iany do 軼iany.

  • misio1942

    Oceniono 6 razy -4

    疾 jeszcze kto pisze te bzdury (a mo瞠 nawet I czyta)
    Wykarmi貫m si na pszennej m帷e ponad 72 lata I daj Bo瞠 takie zdrowie, si貫 I sprawno嗆 umys逝 ka盥emu.
    Kogo wy w tym artykule reklamujecie.
    Chyba 瞠 wam kontrabas na g這w spad.

  • syd2011

    Oceniono 42 razy -4

    Ja na diecie paleolitycznej jestem juz 5 lat. Ma ktos jakis problem ze zdrowiem? negatywnymi zmianami w zyciu? Wiec niech przestanie traktowac siebie jak smietnik. Gluteomorfiny, gliadyny, gluteniny, czy kazomorfina to nie jest normalna zywnosc. To sa bardzo silne toxyny.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX