Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, żeby obniżyć jego kaloryczność

Badacze ze Sri Lanki dowiedli, że zmiana sposobu gotowania ryżu może zredukować jego kaloryczność. Wszystko za sprawą zawartej w nim skrobi. Odkrycie sposobu na jej modyfikację będzie przełomem w walce z otyłością.

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Ryż to prawdopodobnie najpopularniejszy składnik diety na świecie. Aż 90 procent jego spożycia przypada na Azję. Jest relatywnie tani, łatwy w przygotowaniu i pełen wartości odżywczych. Ma jednak jedną podstawową wadę.

Redukcja kaloryczności skrobi podczas gotowania

Problemem jest skrobia. W naszej diecie to główne źródło węglowodanów. Dzieli się ją na dwa rodzaje. Pierwszy z nich, to skrobia łatwo przyswajalna. Organizm szybko zamienia ją w cukier, a w przypadku nadmiaru, odkłada w formie tkanki tłuszczowej. Drugi rodzaj skrobi jest odporny na ten proces, a zatem zdrowszy i mniej kaloryczny.

Pomysł młodego badacza

Pomysł badaczy ze Sri Lanki był prosty. Chodziło o znalezienie sposobu na zmodyfikowanie budowy związku skrobi zawartej w ryżu. Przepis opracował student Nauk Chemicznych, Sudhair James ze Sri Lanki. Swoje okrycie przedstawił parę dni temu na 249. zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.

Na czym to polega?

Okazuje się, że aby zmniejszyć kaloryczność ryżu wystarczy przed wsypaniem go do wrzącej wody, dodać do niej odrobinę oleju kokosowego (dokładniej 3 procent masy przyrządzanego ryżu). Aby ugruntować zmienioną strukturę skrobi, ryż po ugotowaniu trzeba gwałtownie schłodzić i pozostawić na 12 godzin w lodówce.


Wszystko zależy od odmiany ryżu

James i dr Pushparajah Thavanajah, który nadzoruje badania studenta, razem przebadali już 38 odmian ryżu uprawianego na Sri Lance. Obecnie testują pozostałe rodzaje, szczególnie ten, w którym upatrywana jest najwyższa redukcja kaloryczności. Chcą też spróbować zamienić olej kokosowy, którego użyli jako najpopularniejszego, innym tłuszczem roślinnym, na przykład pochodzenia słonecznikowego.

O ile da się "odchudzić" ryż?

Szklanka ryżu to około 200 kalorii. Na razie tę liczbę udało się zmniejszyć w skali 10-12 procent. Już ten wynik może mieć olbrzymi wpływ na zdrowie przyszłych pokoleń. - Spodziewamy się redukcji rzędu 50-60 procent - zapewnia jednak Sudhair James.

Walka z otyłością

- Otyłość jak dotąd jest sporym problemem chociażby w Stanach Zjednoczonych. Ale powoli jego zarys zaczyba być zauważalny również w Azji - tłumaczył dr Thavarajah - Ludzie jedzą tu coraz większe porcje ryżu, co nie jest korzystne dla zdrowia.

Można próbować tego w domu?

Rzeczywistość, w której ryż sprzedawany byłby w uprzednio ugotowanej formie nie jest abstrakcją. Obiad ze zredukowaną zawartością kalorii można próbować przygotować samodzielnie w domu. Twórca pomysłu przestrzega jednak, że rezultaty mogą być różne. Wszystko zależy od rodzaju ryżu, którego używamy.

Chodzi nie tylko o ryż - puentuje dr Thavarajah -  To samo będzie można zrobić chociażby z chlebem. To jest prawdziwey cel tego eksperymentu.

Więcej o:
Komentarze (57)
Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, żeby obniżyć jego kaloryczność
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • fakit.pl

    Oceniono 131 razy 127

    Badacze z Polski sugerują jedzenie o połowę mniej, też wyjdzie mniej kalorycznie!

  • korada-1928

    Oceniono 83 razy 75

    Potrawy sa po to aby dodawac organizmowi kalorii potrzebnych do pracy i innych funkcji zyciowych, aby nie przyjmowac za duzo kalorii niepotrzebnych wystarczy mniej Zrec, a dzielic sie z biednymi i glodnymi.

  • ado43

    Oceniono 57 razy 51

    LOL przecież to czyste marnotrawstwo. Ludzie już kompletnie zgłupieli...

  • cezar61

    Oceniono 54 razy 46

    A nie proście zeżreć polowę porcji, zamiast kombinować jak koń pod górę?

  • atr8

    Oceniono 37 razy 31

    To faktycznie może być ciekawe. Chleb ugotowany z olejen i trzymany w lodówce. Smacznego.

  • Michal Xinski

    Oceniono 26 razy 22

    Cały artykuł to stek bzdur. Po pierwsze kilokalorii nie kalorii, bo gdyby szklanka ryżu zawierała 200 kalorii można by go jeść wagonami. Po drugie skrobia to cukier. Po trzecie organizm spala glukozę. Po czwarte glukoza zanim odłoży się zmodyfikowana do tłuszczu, odkłada się w wątrobie w postaci glikogenu.

  • kwiatekkk

    Oceniono 25 razy 19

    A czy ten wybitny pan chemik zbadał, jak ludzki organizm reaguje na tę modyfikowaną skrobię? Bo jeśli (za przeproszeniem) reaguje sraaniem, to efekty odchudzające mogą przejść najśmielsze oczekiwania...

  • staryman

    Oceniono 17 razy 17

    „Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, żeby obniżyć jego kaloryczność (...) będzie przełomem w walce z otyłością”
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Jestem pełen odruchowego szacunku dla wszelkich odkryć naukowych, ale jeśli ktoś chce walczyć ze swoją otyłością, to może prościej byłoby najzwyczajniej w świecie jeść mniej tego ryżu?
    A sensownych zajęć dla naukowców znalazłoby się niewątpliwie multum.

    P.S. Piszę to jako człowiek z nadwagą.

  • prokuraturarejonowa

    Oceniono 15 razy 13

    Przy obecnym tempie przeludniania planety naukowcy powinni raczej kombinować jak zwiększać kaloryczność.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX