Odchudzają, poprawiają humor i zapobiegają nowotworom, a my znamy je tylko z wigilijnego kompotu. Błąd!

Są bardzo kaloryczne, ale i tak możesz je jeść nawet na diecie. Czego jeszcze nie wiesz o suszonych śliwkach?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Suszone śliwki zazwyczaj kojarzą nam się tylko z wigilijnym kompotem z suszu. Ich obecność w tym aromatycznym napoju nie jest przypadkowa. Wspomagają bowiem trawienie, a to w okresie świątecznego obżarstwa jest nam wyjątkowo potrzebne. Jednak to nie jedyne, co potrafią te owoce.

Pomogą schudnąć

Są też niezastąpione jako środek przeczyszczający. Wystarczy regularnie jeść 3-4 suszone śliwki dziennie, a raz na zawsze rozprawimy się z problemami układu pokarmowego. Spowalniają także wchłanianie cukru, a to ułatwi nam zrzucenie zbędnych kilogramów.

Obniżą cholesterol

Suszone śliwki są pod wieloma względami znacznie cenniejsze dla naszego organizmu niż świeże. Świeże owoce zawierają dużo wapnia, potasu, błonnika, żelaza, potasu, a także witaminy A, C, E, B6 i K. Po ususzeniu ich właściwości się potęgują. Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witamy A i około 7 razy więcej błonnika, który pomoże nam w walce z wysokim poziomem cholesterolu.

Kaloryczne, ale...

Należy jeść je jednak w rozsądnych ilościach. W porównaniu do świeżych śliwek, te suszone są bardzo kaloryczne. 100 g tych owoców to aż 267 kcal, podczas gdy w takiej samej ilości świeżych śliwek znajdziemy około 45 kcal.

A co warto wiedzieć o innych owocach? Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić mandarynkę do swojej diety!

Więcej o:
Komentarze (13)
Odchudzają, poprawiają humor i zapobiegają nowotworom, a my znamy je tylko z wigilijnego kompotu. Błąd!
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • gitlin

    Oceniono 18 razy 14

    A co dopiero śliwowica !

  • monika.libra36

    Oceniono 5 razy 5

    Motywacja do odchudzania przychodzi najczęściej wtedy ,kiedy jestem najedzona :)

  • ania8-1

    Oceniono 4 razy 2

    suszone śliwki zawsze dodaje do bigosu. a i jako przekąska też są dobre. polecam ekologiczne z bio-kraina.pl

  • 0

    Zielona Kawa to rewolucja w walce ze zbędną tkanką tłuszczową, używam jej od niedawna i już zważyłem efekty działania, polecam sprawdzoną stronę: brasilgreencoffee.pl , z której sam ją zamówiłem.

  • pawel.lewski

    0

    Suszone śliwki mają jeszcze jedną zaletę, w obie strony tak samo smakują.

  • pawel.lewski

    Oceniono 1 raz -1

    Z tych wypocin można wyciągnąć jeden ważny wniosek, w procesie suszenia powstają wszelkie pozytywne właściwości śliwek, kto takie pierdoły wypisuje?
    Prawdopodobnie jakiemuś VIPowi suszone śliwki zalegają w magazynie i chce się tego pozbyć za wszelką cenę.

  • drzejms-buond

    Oceniono 3 razy -1

    Jak nie cierpię tej gazetowej kinematografii , tak TYM RAZEM zamarłem oglądając WSZYSTKIE zaprezentowane Hiczkoki ! Czekałem w napięciu na scenę z nożem spod prysznica ! Łot saspęś...nie było (?) :-]
    CUDNE ! PYZLE RZĄDZĄ !

  • czerwony.beret

    Oceniono 38 razy -8

    "Po ususzeniu ich właściwości się potęgują. Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witamy A i około 7 razy więcej błonnika, który pomoże nam w walce z wysokim poziomem cholesterolu."
    A teraz może z łaski swojej Szanowny Autor artykułu wytłumaczy, jakim cudem tak się dzieje. Ten błonnik i witamina to, jak rozumiem, z ciepłego powietrza przy suszeniu przenikają do tych śliwek, tak? Na litość Boską! Jak można takie pierdoły pisać!?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX