W trzy tygodnie do wymarzonej wagi

Im bliżej lata, tym krytyczniej patrzymy na swoją sylwetkę. Nie warto jednak martwić się na zapas. Jeśli mamy tylko niewielką nadwagę, trzy tygodnie wystarczą, żeby się jej pozbyć. I wcale nie musimy się głodzić! Wystarczy rozsądnie ułożone menu i więcej ruchu.
Dietetycy namawiają nas do rozsądnego odchudzania. I mają rację, bo nie cierpi na tym nasz organizm, nie szwankuje zdrowie i unikamy efektu jo-jo. A przecież o to chodzi. By osiągnąć ten cel, warto przestrzegać zaleceń zdrowego zrzucania nadwagi:

- zmień dotychczasowe nawyki żywieniowe i jadaj częściej (najlepiej 5 razy dziennie), ale małe porcje;

- ostatni posiłek przygotuj nie później niż na 3 godziny przed pójściem spać (a najlepiej nie jadaj nic po godzinie 19.00);

- nie pogryzaj między posiłkami;

- jadaj dania urozmaicone, by dostarczać organizmowi potrzebnych składników w odpowiednich proporcjach;

- pij dużo wody mineralnej i zielonej herbaty (chociaż 1,5 litra dziennie);

- ruszaj się jak najwięcej, np. zamiast jechać windą na trzecie piętro - wejdź schodami, zamiast spędzać niedzielne popołudnie przed telewizorem, idź na długi spacer, a zamiast smażyć się na plaży jak placek na patelni - popływaj.

Pamiętaj - nie ma jednej diety skutecznej dla wszystkich! To, co pozwoliło przyjaciółce zrzucić 12 kg w dwa miesiące, w twoim przypadku może nie zadziałać lub przynieść znacznie słabszy efekt. Jeśli wybrana dieta nie dała pożądanych rezultatów, porozmawiaj z dietetykiem i poproś, by wybrał dobry dla ciebie sposób odchudzania. Najlepiej, gdy dzięki diecie będziesz redukować nadwagę powoli, czyli 0,5-1 kg tygodniowo. I jeszcze jedno - dieta nie może być karą! Wybierając ją, weź pod uwagę swoje upodobania. Jeśli dieta nie będzie cię zmuszać do jedzenia czegoś, czego wyjątkowo nie lubisz, łatwiej się do niej dostosujesz i będziesz mieć większą motywację, by jej sumiennie przestrzegać.

Niewielkie porcje 5 razy dziennie

Podczas tej diety nie można pić alkoholu, słodkich napojów, tylko kawę i herbatę bez cukru i bez mleka oraz bez ograniczeń wodę mineralną. Unikaj głównie cukrów prostych i potraw, które je zawierają (słodycze, miód, dżem), a tłuszcze zwierzęce zamieniaj na roślinne. Przygotowując dania, stosuj produkty niskotłuszczowe (tzw. light).

Dzień 1, 8 i 15

Śniadanie: Tost pełnoziarnisty z chudym żółtym serem

II śniadanie: Jabłko lub gruszka, lub banan

Obiad: Pierś kurczaka z grilla z sałatką grecką

Podwieczorek: Sałatka jarzynowa

Kolacja: Filet z ryby gotowany na parze, gotowane warzywa

Dzień 2, 9 i 16

Śniadanie: Szklanka chudego mleka lub kubek jogurtu z muesli

II śniadanie: Mały pudding owocowy

Obiad: Spaghetti bolognese lub makaron z grzybami

Podwieczorek: Sałatka z tuńczyka

Kolacja: Kotlety sojowe z sosem grzybowym i kaszą

Dzień 3, 10 i 17

Śniadanie: Tost pełnoziarnisty, plasterek szynki z indyka, pomidor

II śniadanie: 2 owoce kiwi lub mandarynka

Obiad: Klopsiki z sosem pomidorowym i sałatą

Podwieczorek: 2 owoce kiwi lub mandarynka

Kolacja: Sztuka gotowanej pręgi wołowej z chrzanem, gotowane jarzyny i ziemniaki z wody

Dzień 4, 11 i 18

Śniadanie: Szklanka chudego mleka lub kubek jogurtu z płatkami zbożowymi i suszonymi owocami

II śniadanie: Twarożek chudy z owocami

Obiad: Mała pizza na kruchym spodzie

Podwieczorek: Miseczka sałatki owocowej z owoców sezonowych

Kolacja: Papryka nadziewana pieczarkami i ciemnym ryżem

Dzień 5, 12 i 19

Śniadanie: Tost pełnoziarnisty i jajko gotowane

II śniadanie: Mały budyń z owocami

Obiad: Boczniak duszony

Podwieczorek: Sałatka z cykorii

Kolacja: Stek z łososia, ziemniaki z wody, sałata zielona

Dzień 6, 13 i 20

Śniadanie: Szklanka chudego mleka lub kubek jogurtu z płatkami owsianymi, owocem sezonowym i kilkoma siekanymi orzechami

II śniadanie: Miseczka sałatki z owoców sezonowych

Obiad: Warzywa zapiekane

Podwieczorek: Pełnoziarnisty tost z plasterkiem łososia

Kolacja: Pierś kurczaka z grilla z sałatką ziemniaczaną

Dzień 7, 14 i 21

Śniadanie: tost pełnoziarnisty, kubek twarożku ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką

II śniadanie: Kisiel lub galaretka owocowa

Obiad: Barszcz ukraiński, sałatka ogórkowa

Podwieczorek: Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Kolacja: Gotowana jagnięcina z warzywami, kuskus, surówka z kapusty

Więcej skutecznych diet oraz pomysłów na smakowite dietetyczne potrawy znajdziesz w czerwcowym Poradniku Domowym.