Kuchnia grecka - zaplanuj wakacje i odkryj jej bogactwo!

Kuchnia grecka pachnie słońcem i ma smak wakacji. Słynie z lekkości, zdrowych składników i apetycznych akcentów. Nie każdy pamięta jednak o tym, że jej kulinarnych akcentów jest tak wiele, jak wiele regionów i wysp można zwiedzić w samej Grecji. Gdzie szukać najlepszych i najsłynniejszych produktów? Oto kompendium wiedzy, które przyda nam się podczas planowania wakacji! Zobacz dokąd pojechać w tym roku!

Kto choć raz był na wakacjach w Grecji, z pewnością skosztował najpopularniejszych dań tamtejszej kuchni. Dolmades, czyli grecka odmiana gołąbków w liściach winogron, musaka (zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem) oraz oczywiście wyśmienite ciasto filo. Prawdziwi smakosze docenią jednak te specjały, których jakość i tradycja produkcji, rozsławia region ich pochodzenia. Gdzie pojechać, aby zwiedzić kulinarnie poszczególne zakątki Grecji? Biura podróży już oferują pierwsze wakacyjne promocje, dlatego smakowitą ofertę wypoczynkową warto poznać już dziś. Zapraszamy do zwiedzania!

Najsłynniejsze greckie sery

Prawdziwy ser feta? Tylko ten, produkowany w regionach takich, jak Macedonia, Tracja, Epir, Peloponez, wyspa Lesbos i Grecja centralna. Jego nazwę zastrzeżono, bowiem dla serów, produkowanych wyłącznie w tych regionach. Oryginalnie produkowany z mleka owczego, dziś dostępny jest w innych odmianach. Oprócz fety, w Grecji produkuje się ponad 60 innych rodzajów sera. Na Krecie najsłynniejszym z nich jest grawier, Saloniki natomiast słyną z sera kasseri.

Oliwa z oliwek - gdzie najlepsza?

Peneloponez, a także dwie wyspy: Kreta i Lesbos, to regiony, w których produkuje się najlepszą oliwę z oliwek w Grecji. Wybierając ją, na etykiecie warto szukać oznaczeń DOP i IGP, oznaczających oryginalne greckie pochodzenie. Unikajmy napisów takich, jak "pomace" ("sansa") - zamiast takiej oliwy, o wiele lepiej jest kupić jej wersję w znacznie wyższej jakości "virgin". Dobra oliwa z oliwek jest podstawą meze, czyli greckiej deski przekąsek. W ich skład wchodzi ser feta, oliwki, pomidory z oregano i wędliny. Polane oliwą przysmaki podaje się chleb typu pita i słynne ouzo.

Fot. Shutterstock

Ouzo i wino

Najlepsze ouzo, czyli grecką wódkę o smaku anyżowym i o sporej zawartości alkoholu (48%) kupimy na wyspach Lesbos lub Chios. O wiele większy wybór mamy w przypadku poszukiwań najlepszych greckich win, z produkcji których słynie tu ok. 20 regionów. Zalicza się do nich m.in. Zitsa i Nausa (Grecja północna), Plagies Melitano (Chalkidiki) i Patras (Peloponez). Winami stołowymi, których nie powinno się przeoczyć są Robola z Kefalonii i produkowana w Attyce Retsina (z dodatkiem żywicy sosny alpejskiej).

Regionalne likiery

Grecja to również raj dla miłośników likierów. Ci, muszą spróbować likieru mastyksowego - specjału produkowanego z aromatycznej żywicy z drzewa pistacji, rosnącej na południu wyspy Chios. Kolejną ciekawostką jest Tentouro z największego miasta Peleponezu, czyli Patras. Tentouro to pomarańczowy likier, aromatyzowany goździkami i cynamonem. Godne polecenia są również likier cytrynowy oraz likier z kumkwatów, słynący jako dodatek do deseru portokalopita, pochodzącego z wyspy Korfu.

Greckie słodkości

Marynowane mandarynki, figi i orzechy w słodkim syropie zalicza się do tradycyjnych greckich słodkości. Po regionalny słodki specjał, rozsławiający okolice wyspy Kos, należy udać się na wysepkę Nissyros. Tu znajdziemy soumadę, czyli napój z migdałów i miodu. Jeśli chodzi o sam specjał, wytwarzany przez pszczoły, w Grecji znów będziemy mieć nie lada wybór. Spośród wszystkich, występujących tu odmian, znajdziemy chociażby miód kasztanowy, tymiankowy i sosnowy. Używa ich się zarówno do słodzenia, jak i do marynowania mięs.

Choć próbowanie greckich potraw, przygotowanych w swojej kuchni z eksportowanych produktów nie będzie smakować tak, jak prawdziwa uczta w słonecznej Grecji, warto rozbudzić swój apetyt, by postarać się o szczyptę lata w rodzimej mroźnej atmosferze. Wszystko po to, by bez cienia wątpliwości idealnie zaplanować tegoroczne wakacje. Smacznego!

Oferta „Wczesna rezerwacja”