Dlaczego warto jeść truskawki?
- Choć tak jak ze wszystkim, z truskawkami nie należy przesadzać, to zdecydowanie jedna ze zdrowszych przekąsek, jaką proponują dietetycy. I właśnie teraz warto się w nich rozsmakować, bo są nie tylko zdrowe, ale też smaczne - mówi Łukasz Sot z Cateromarket.pl, pierwszej w Polsce internetowej porównywarki cateringów dietetycznych.
Jedną z podstawowych zalet tych owoców jest ich niska gęstość energetyczna. Ku uciesze pań, które na różnych dietach są nieustannie, w porcji truskawek znajdziemy bardzo małą ilość kalorii. Garść truskawek (ok. 70 g) dostarcza nam jedynie 20 kcal, co w porównaniu z innymi owocami wypada bardzo korzystnie. Banan na przykład, który waży również 70 g kalorii ma aż trzy razy więcej.
Badanie naukowe z udziałem ponad pięciuset tysięcy osób potwierdziły, że truskawki doskonale wpływają na sylwetkę. Po dogłębnych analizach okazało się, że osoby jedzące więcej tych owoców są mniej narażone na nadwagę.
- Trzeba jednak pamiętać, że truskawki ze śmietaną i cukrem mogą dać efekt odwrotny do zamierzonego. Raczej jedzmy więc je bez żadnych dodatków - mówi ekspert z Cateromarket.pl
Truskawka jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe, ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.
- Truskawki to też skarb dla naszych żył i tętnic. Radykalnie chronią przed wszystkimi chorobami układu krążenia dzięki przeogromnej zawartości błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy - dodaje Łukasz Sot - Warto też wiedzieć, że jedzenie choćby jednej porcji owoców jagodowych trzy razy w tygodniu pozwala zmniejszyć u pań ryzyko występowania chorób układu krążenia aż o 32%!
To jednak nie wszystko. W XXI wieku nikt nie wymyślił skutecznego leku na choroby nowotworowe, ale udowodniono, że truskawki mogą przed nimi chronić. Przekonali się o tym pacjenci, u których zdiagnozowano przedrakowe zamiany przełyku. Codziennie przez pół roku spożywali 60 gramów truskawek. Efekt? U ponad 80% ochotników zaobserwowano remisję choroby i zmniejszenie markerów rozwoju nowotworów.
Co ciekawe spożywając te owoce regularnie (choć w naszej szerokości geograficznej jest nieco trudne) zmniejsza się też ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego.
Reasumując, truskawki są jednym z najzdrowszych owoców. Charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych, niską wartością energetyczną, chronią przed wieloma chorobami i pomagają utrzymać prawidłową masą ciała. A więc jedzmy truskawki, póki sezon trwa.
-
Odmładzające fryzury dla 50-latek. Oto modne propozycje na rok 2020
-
Beżowy blond - hit wśród modnych kolorów włosów. Jak wygląda i komu pasuje?
-
Modne fryzury damskie 2020 krótkie. Stylowe cięcia dla kobiet w każdym wieku
-
Nike wprowadza stroje kąpielowe dla muzułmanek. Kostiumy wzbudzają jednak pewne kontrowersje
-
Najinteligentniejsze znaki zodiaku. Które znaki charakteryzują się wrodzoną inteligencją?
- Najpopularniejsze marki roku 2019. Victoria's Secret i Huda Beauty wiodą prym
- Twoje największe wyzwanie na 2020 rok. Określa je twój znak zodiaku
- Sukienka w cekiny na sylwestra to hit sezonu. Oto najmodniejsze propozycje stylizacji
- Modny makijaż na studniówkę. Jak pomalować się, by wyglądać zjawiskowo?
- Postaw na delikatne i naturalne kosmetyki do pielęgnacji włosów