No Waste dotyczy także ciebie! Sprawdź, jak zadbać o środowisko na co dzień

Chociaż może Ci się wydawać, że Twoja rodzina i gospodarstwo domowe nie mają realnego wpływu na globalne ocieplenie i tony odpadów pływających w ocenie, to właśnie drobne kroki, które czynisz na co dzień, oddziałują na ekologię na świecie. Jak zatem w domu wykazywać postawę zgodną z duchem no waste? Czy podczas codziennych zakupów i planowania menu można wdrożyć ją w życie? Jasne, że tak! Z materiału dowiesz się, że życie zero waste wcale nie jest trudne i dostarcza pożytku nie tylko Ziemi, ale także Twojej rodzinie.

Ekologia na co dzień

Od lat temat dbania o środowisko naturalne nie schodzi z pierwszych stron gazet. Nie chodzi już tylko o problemy natury globalnej, takie jak ocieplenie klimatu, zanieczyszczenia wód, czy wymierające gatunki roślin i zwierząt, ale także o postawę każdego człowieka, który ma realny wpływ na otaczający go świat. Statystyki dostarczane przez liczne badanie pokazują, że w skali mikro to właśnie marnowanie jedzenia jest największym problemem ekologicznym dotykającym gospodarstwa domowe, a więc każdego z nas. Nie ulega wątpliwości, że kupujemy pod wpływem impulsu. Dokonujemy wtedy nieprzemyślanych wyborów i wrzucamy do koszyka produkty,  których później nie zjadamy. Nie planujemy zakupów lub kupujemy za dużo - a później to, czego nie zjemy, zwyczajnie się psuje. Jesteśmy leniwi. Nie chce nam się męczyć i bawić w gotowanie, wymyślanie, skoro możemy kupić nowy, tani produkt. Co więcej, kupujemy produkty z myślą, że uda się zrobić z nich coś pysznego  - a tak naprawdę lądują w lodówce, a w ciągu tygodnia i tak kupujemy gotowe jedzenie na mieście. Niestety nie mamy też wiedzy, jak przechowywać niektóre produkty - czy pakować, czy włożyć luzem do lodówki. Jeśli  włożymy luzem , to po kilku dniach nie wiemy, czy są one zdatne do zjedzenia. Często nie zdajemy sobie także sprawy, że niektórym produktom można nadać drugie życie i zrobić z nich pyszną potrawę. Aby więc przysłużyć się środowisku naturalnemu, musimy zacząć od zmian w swojej kuchni.

No waste w Twojej kuchni

Świadomość tego, że średnio ćwierć kupowanej przez nas żywności trafia do kosza, jest pierwszym krokiem w dobrą stronę. Kolejnym jest nauka tego, jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze, szczególnie te, które szybko tracą świeżość, jak warzywa i owoce.

- Projektując nowe lodówki Amica położyliśmy nacisk na to, żeby pozwalały na dłuższe zachowanie świeżości szybko psujących się produktów, szczególnie warzyw i owoców. Filtr FreshOn sprawia, że nie tracą one zbyt szybko wartości odżywczych, dzięki czemu mniej jedzenia trafia do kosza, a my możemy rzadziej robić zakupy, oszczędzając zarówno pieniądze, jak i czas - podkreśla Tomasz Pietrzyk, PR Manager Amica.

W tej nauce pomóc mogą zarówno materiały informacyjne powstałe we współpracy z Bankami Żywności czy wszelkie portale o tematyce niemarnowania jedzenia, a także sprzęty gospodarstwa domowego, wyposażone w wysoką klasę energetyczną. np. lodówki Amica (model 1171308_FK2515.4UTXAA) z klasą A++. Pozwolą one zmniejszyć opłaty za prąd o prawie jedną trzecią, ale także, zatroszczyć się o środowisko. Ekonomia i ekologia w jednym! Niemarnowanie jedzenia to problem, który możesz rozwiązać zaczynając od własnej kuchni, a lodówka Amica z funkcją FreshOn to pierwszy krok ku oszczędzaniu jedzenia oraz własnych pieniędzy:

Rozwiązania, które ułatwiają życie

Przegapienie daty ważności, zbyt duże zakupy czy zwyczajny brak pomysłu na to, jak wykorzystać znajdujące się w kuchni produkty - to najczęstsze powody marnowania żywności w polskich domach. Jak podają statystyki w koszu na śmieci Twojej rodziny lądują głównie chleb, wędliny, owoce i warzywa. Kluczem do przedłużenia świeżości tych produktów jest odpowiednie ich przechowywanie, np. w lodówce w  specjalnym pojemniku z filtrem FreshOn, który eliminuje nagromadzenie gazu etylenowego tzw. hormonu starzenia, przez co owoce i warzywa są dłużej świeże i pełnowartościowe. Etylen to naturalnie wytwarzany przez dojrzewające produkty składnik gazu węglowego, który w zamkniętym środowisku, takim jak lodówka, nie ma możliwości wydostania się na zewnątrz. Nic więc dziwnego, że zostaje przez nie ponownie wchłonięty. W lodówkach firmy Amica specjalny filtr FreshOn eliminuje ten gaz wewnątrz pojemnika, wydłużając tym samym świeżość żywności, zwłaszcza zielonych warzyw. Co ważne, zapobiega on również powstawaniu w lodówce nieprzyjemnych zapachów. Należy go czyścić raz w roku - wystarczy tylko wystawić go w nasłonecznionym miejscu na jeden dzień. Filtr na skutek działania promieni słonecznych odzyskuje swoje właściwości.

Rozmrażanie lodówki jest nielubiane i bardzo czasochłonne. Co więcej, często jest przyczyną wyrzucania jedzenia, które powinno być przechowywane w niskich temperaturach, a podczas rozmrażania lodówki, szybko może się popsuć. Dlatego właśnie lodówki Amica posiadają rozwiązania, pozwalające prawie całkowicie zapomnieć o rozmrażaniu, takie jak funkcje NoFrost lub FrostControl. Dzięki tym technologiom lód w zamrażarce nie osadza się między szufladami, a rozmrażanie lodówki jest łatwe i szybkie lub całkowicie zbyteczne.

A co Ty zrobiłeś dla planety?

To, w jaki sposób przechowujemy kupowane produkty jest jedną stroną medalu. Równie istotne jest planowanie zakupów, z co najmniej kilkudniowym wyprzedzeniem. I chociaż w tym momencie może Ci się to wydawać abstrakcyjne, dowiedziono, że planowanie tygodniowego jadłospisu to rozwiązanie oszczędzające nasz czas i pieniądze. Ważne jest także, by być względnie elastycznym w kwestii menu. Jeśli zostaną Ci z poprzedniego dnia ugotowane ziemniaki, nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystaj np. do zapiekanki czy zrób z nich kluski! Inwencja twórcza i otwarty umysł to cecha, która przyda się każdej osobie chcącej wdrażać w swoim domu ideę no waste. A jeśli dość będziesz miał już zupy pomidorowej, którą jecie któryś dzień z rzędu, po prostu podziel się nią z sąsiadem czy kolegą z pracy. Z całą pewnością będzie Ci wdzięczny za domowy posiłek i zrewanżuje się przy najbliższej okazji.