Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów

redakcja
12.05.2016 00:47
Odchudzasz się? Włącz ją do swojej diety. Ma mało kalorii, a mimo to jest bardzo pożywna. To nie koniec jej właściwości. Niedoceniany w kuchni sok z rzodkiewki jest stosowany w kosmetykach. Niewiele osób wie, że zapobiega on wypadaniu włosów i leczy łupież oraz trądzik. Co ciekawe rzodkiewki sprawdzą się także w upalne dni. To, co początkowo nas piecze po chwili chłodzi nasz organizm. Co jeszcze powinniśmy o nich wiedzieć?
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Oceniono 6 razy 2

    Pamiętajmy również o tym, ż rzodkiewka jest warzywem kumulującym duże ilości azotanów (nawozy w rolnictwie). Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków do żywności, na podstawie badań toksykologicznych, biologicznych i chemicznych ustala tzw. ADI (akceptowane dzienne spożycie, wyrażone w mg/kg masy ciała) dla substancji dodatkowych w żywności. Ilość azotanów nie powinna przekraczać 5mg/kg m.c./dzień (dokładnie: azotanów (V) 3,65 mg/kg m.c/dzień.; azotanów (III) 0,07 mg/kg m.c./dzień). Rzodkiewka zawiera ich średnio na kilogram 1500 mg/kg. Co to oznacza? np. osoba o wadze 60 kg powinna spożyć nie więcej niż 300mg azotanów żywnością na dzień. Jaką ilość rzodkiewki zatem może spożyć w ciągu dnia? 200g. Nie zapominajmy, że źródłem azotanów są wędliny, sery, b. duże ilości azotanów kumuluje sałata (sprzedawana od października do marca 4000mg/kg, a od kwietnia do września 2500 mg/kg), burak, kapusta biała. Dużo bezpieczniejsze są marchewka, ogórek czy pomidor.
    Dlaczego azotany szkodzą? "Azotany należy traktować z jednej strony jako dozwolone dodatki do żywności (środki konserwujące), z drugiej zaś strony jako substancje potencjalnie rakotwórcze. Występują w wielu artykułach spożywczych, jako efekt uboczny nawożenia, choćby w jarzynach (pozostałości nawozów, pestycydów), a także w wodzie pitnej oraz są dodawane chemicznie, jako środek konserwujący w mięsie, serze, piwie. Związki te pod wpływem flory bakteryjnej z jelita mogą ulegać reakcji do azotynów. Te natomiast mogą łączyć się z aminami, składowymi białka, znajdującymi się w pokarmach tworząc NITROZOAMINY. Należą one do najsilniejszych kancerogenów, wywołujących nowotwór żołądka."
    Produkty żywnościowe zawierające wysokie stężenia azotanów jedzmy umiarkowanie i w rozsądnej ilości Emotikon smile

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX