Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Melasa, ksylitol, syrop z agawy? Który z zamienników cukru jest najzdrowszy? Na pewno nie cukier brązowy!
12.06.2017
11:53
- Podziel się
- Tweetnij
- Polub Kobieta Gazeta.pl na Facebooku
W najnowszym odcinku SprawdzONE Milena i Martyna sprawdzają, który z zamienników cukru jest najzdrowszy. Przez lata twierdzono, że cukier brązowy jest zdrowszy i mniej kaloryczny od cukru białego. Świadczyć o tym miały składniki odżywcze, takie jak żelazo, wapń, potas, magnez. Niestety ma wyższy od cukru białego indeks glikemiczny, a więc mimo że ma mniej kalorii, powoduje wyższy poziom cukru we krwi. Jak na tym tle wypadają melasa, ksylitol i syrop z agawy?
SprawdzONE to program, w którym Martyna i Milena sprawdzają, testują i doradzają: Co jeść? Co kupować? Gdzie się wybrać? Na co uważać?
Więcej odcinków, które nakręciły Martyna i Milena znajdziecie tutaj.
SprawdzONE to program, w którym Martyna i Milena sprawdzają, testują i doradzają: Co jeść? Co kupować? Gdzie się wybrać? Na co uważać?
Więcej odcinków, które nakręciły Martyna i Milena znajdziecie tutaj.
- Podziel się
- Tweetnij
- Polub Kobieta Gazeta.pl na Facebooku
Polecamy
taka_sprawa
Oceniono 7 razy 7
Najlepszy zamiennik cukru to erytrytol (najlepiej ten z UE) i/lub stewia, w zależności od potrzeb. Przy czym erytrol nie podnosi poziomu cukru w krwi i nie wywołuje wyrzutu insuliny, no i w smaku jest chyba najbardziej zbliżony do cukru, choć mniej słodki. Warto też pamiętać o tym, że stewia się nie nadaje do pieczenia, bo traci swoje właściwości słodzące. To chyba tyle.