Dobry humor zawdzięczasz jedzeniu: co jeść, aby się śmiać?

Poczucie szczęścia to zasługa tego co nam się w życiu przytrafia, usposobienie, hormonów oraz...diety. Według naukowców wybrane produkty spożywcze stymulują nasz mózg i poprawiają nastrój. Warto spróbować.
kakao kakao Fot. olly - Fotolia

Kakao

Codzienne funkcjonowanie naszego mózgu ściśle łączy się z ilością witamin i minerałów zawartych w diecie. Produkty zawierające związki zwane flawonoidami poprawiają nastrój, pozytywnie wpływają na humor. Flawonoidy znajdziesz m.in. w kakao. Spożywanie czekolady bez cukru i bez mleka, napoju kakaowego czy zupy z kakao poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, odprężenia. Żelazo zawarte w kakao chroni przed anemią i zmęczeniem, stąd kakao jest dobrym napojem dla pracoholików, ludzi zgorzkniałych i z depresją. Picie kakao zwiększa poziom poczucia bezpieczeństwa zmniejszając tendencje ''dołowania się''.

Ciemnozielone warzywa

Zielone warzywa jedzone przez wiele dni, a najlepiej tygodni, pomogą zwalczyć zły nastrój i depresję. Według Emmy Williams z British Nutrition Foundation osoby z depresją mają niedobory kwasu foliowego. Na łamach "Sunday Times" czytamy, że zwiększenie spożycia kwasu foliowego poprawia stan osób z depresją. Jednym ze składników zielonych warzyw jest właśnie kwas foliowy, który wyizolowano z liści szpinaku w 1941 roku. Kwas foliowy pełni ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu, w podziałach komórek, w pracy układu nerwowego i krwiotwórczego. Kwas foliowy to witamina z grupy B, rozpuszczalna w wodzie, uczestnicząca w tworzeniu kwasów nukleinowych, w których zapisywane są cechy dziedziczne. Jego zadaniem jest synteza hormonów szczęścia, czyli substancji neurostymulacyjnych, m.in. działającej kojąco i uspokajająco serotoniny oraz, odpowiedzialnej za aktywność i dynamikę człowieka, noradrenaliny.

Czerwone wino

Flawonoidy, które znajdziemy w winogronach, obniżają ciśnienie krwi oraz redukują stany zapalne. Flawonoidy aktywują enzym synteza tlenku azotu, który zwiększa przepływ krwi do mózgu, dostarczając mu w ten sposób więcej tlenu i składników odżywczych. Do produktów żywnościowych bogatych w związki flawonoidowe zaliczamy - obok czerwonego wina - warzywa (głównie cebula, brokuły, pomidory, papryka), owoce (grejpfruty, pomarańcze, jagody, porzeczki, żurawiny, ciemne winogrona), herbatę ? przede wszystkim zieloną, kakao, soję, fasolę. Związki te poprawiają pamięć, działają antydepresyjnie i przeciwlękowo, poprawiają ukrwienie mózgu.

Czarne jagody

Podnoszą poziom skupienia, uwagi, możliwości zapamiętywania. Jagody stymulują funkcje mózgu nawet do pięciu godzin po ich zjedzeniu. Co więcej, czarne jagody zawierają anthocianosidy, które są potencjalnymi przeciwutleniaczami. Wspomagają one prawidłową formację tkanki łącznej oraz wzmacniają włoskowate naczynia krwionośne w organizmie. Anthocianosidy mogą również poprawiać przepływ krwi w żyłach i naczyniach włosowatych. Owoc czarnej jagody zawiera około 0.5% anthocianosidow, witaminy B1 i C, prowitaminę A, około 7 proc. garbników, oraz kwasy roślinne.

Więcej o:
Komentarze (8)
Dobry humor zawdzięczasz jedzeniu: co jeść, aby się śmiać?
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • kapitansiuwax

    Oceniono 9 razy 5

    proponuje ciasteczka z marijuaną

  • jvelzkeyek

    Oceniono 1 raz 1

    Pij codziennie kakao,
    a będzie ci się chciało;
    żartów, seksu, po prostu żyć.
    Zaczynam od dzisiaj kakao pić.
    komentarzedowydarzen.blox.pl

  • zyj-zdrowo

    0

    Jedzenie wywołuje u nas poczucie szczęścia wtedy, gdy jemy lekko i często. Jeżeli zaś przytłoczymy nasz organizm dużą porcją to jedyne na co mamy ochotę to sen. Posiłek ma nam dodać energii, odżywiając się prawidłowo po posiłku nie będziemy czuli się zmęczeni.zdrowo-zyj.blogspot.com/

  • ckw204

    0

    Ja osobiście polecam koktajl proteinowy na śniadanie www.zdrowesniadanie.info/hot
    potem jakiś owoc, następnie smaczny obiad (to co lubię) znowu owoc i na kolację smaczny koktajl,oczywiście do tego witaminy i coś na oczyszczenie np. błonnik+zioła i będziesz najedzona i zdrowa a już na pewno nie przytyjesz, i co najważniejsze będziesz tryskac energią, dobrym samopoczuciem a co za tym idzie poprawi Ci się nastrój na cały dzień,i to jest droga dla aktywnych i żyjących w pośpiechu.

  • slawixo

    Oceniono 3 razy -1

    Owszem,niby jest mowa o niewinnych produktach,ale ryzykownie jest szukać w tym ucieczki od złego nastroju,bo rozbudza to kulinarną aktywność,a wiadomo do czego ona prowadzi.Oczywiście wszystko jest dla mądrych.

  • slawixo

    Oceniono 5 razy -1

    Mnie się akurat jedzenie kojarzy z otyłością a nie dobrym humorem.Uśmiech to może dać np.aktywność fizyczna,bo mamy satysfakcję z przełamania swej ociężałości.Znam sympatycznych grubasów,ale rozbudzanie swych smaków może nam czasem zaszkodzić.aktywnyrelax.blogspot.com

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX