Jak gotować z ziołami i przyprawami? Wybrałyśmy najlepsze porady z poradnika kulinarnego IKEA

Od lat zaskakuje nas pomysłami na efektywne wykorzystywaniem przestrzeni. Ale dziś IKEA to nie tylko meble. Sposobów na oszczędność szukamy z nią również podczas gotowania. Z książki 'Nasze jedzenie - naturalnie!' (do kupienia w sklepach IKEA) wybrałyśmy najsprytniejsze porady na temat korzystania z ziół i przypraw. Dla fanów mamy konkurs!

Bazylię, miętę i kolendrę dodawaj po zdjęciu z palnika

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Ostatnio ukazał się nowy katalog IKEA 2016. Jego tytuł to "Drobne rzeczy nadają życiu smak". Z tym hasłem nic nie kojarzy się tak bardzo, jak przyprawy i zioła. Warto wykorzystywać je mądrze i aż do ostatniego listka. Jak? Odpowiedź znajdziecie w poniższych fragmentach kulinarnego poradnika z IKEA. Pierwsza z nich dotyczy świeżych ziół.

Dodaj świeże zioła pod koniec przygotowywania potraw, dzięki czemu nie zepsujesz ich cennych, delikatnych smaków. Bardziej wyraziste zioła, takie jak liście laurowe, rozmaryn, szałwia, tymianek, można oczywiście dodać wcześniej, ale niekoniecznie. Spróbuj dodać je podczas 5-10 minut gotowania lub pieczenia - wtedy smak będzie bardziej świeży i intensywniejszy. Z drugiej strony bardziej delikatne zioła, jak bazylia, kolendra, mięta, pietruszka, koperek i liście melisy powinny być dodane w momencie, gdy danie zostanie zdjęte z palnika lub wyjęte z pieca - wtedy można je dodać w dowolnych ilościach, stosownie do upodobań i smaku. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

Bazylia Bazylia Fot. Shutterstock/Olga Miltsova

Nie wyrzucaj łodyg

Zioła warto wykorzystywać do ostatniego listka i kawałka... łodygi. Tak, ona też jest smaczna!

Po zużyciu wszystkich liści ziół nie wyrzucaj łodyg. Są one pełne smaku. Zioła o sporych łodyżkach, np. bazylię, miętę, koper włoski, koper ogrodowy lub pietruszkę, można mieszać z solą morską oraz cukrem. Można je także cienko pokroić i używać do zup, zapiekanek i herbat - nadadzą one wtedy łagodniejszego smaku niż całe liście. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

mrożone zioła mrożone zioła Fot. Shutterstock.com

Wybieraj świeże zioła

Wrzesień to ostatnia chwila na korzystanie z własnych ziołowych upraw. Zielone listki można suszyć albo mrozić! Najlepiej sprawdzi się plastikowy pojemnik.

Latem możemy rozkoszować się pełną intensywnością ziół, które dodadzą smaku i aromatu naszym potrawom. Świeże zioła tracą znaczną część wody (nawet 90%) w trakcie procesu suszenia. Dlatego suszenie pozbawia ich większości aromatu i zapachu. Staraj się wykorzystać zioła kwitnące o określonej porze roku. (...) Zimą natomiast możesz używać suszonych przypraw. W ten sposób osiągniesz najwięcej korzyści. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

przyprawy w ziarnach przyprawy w ziarnach Fot. Shutterstock.com

Kupuj przyprawy w ziarnach

Z przyprawami jest jak z kawą. Warto kupować w ziarnach i mielić przed użyciem.

Niezmielone przyprawy są pełne energii i bardziej intensywne. Podczas mielenia automatycznie tracą swoje walory smakowe, ponieważ zawarte w nich olejki eteryczne są ulotne. Podobnie jak w przypadku kawy, przyprawy najlepiej smakują tuż po zebraniu i zmieleniu - wówczas charakteryzują się naprawdę intensywnym i wyjątkowym aromatem. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać datę ważności (zarówno w przypadku przypraw zmielonych, jak i niezmielonych). Smak nie jest czymś, czego masz się domyślać lub doszukiwać. Albo jest, albo go nie ma. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

smażenie ziół smażenie ziół Fot. Shutterstock.com

Prażone ziarna przypraw smakują lepiej

Prażenie przypraw (na sucho albo z dodatkiem tłuszczu) zajmuje chwilę. Procentuje łagodniejszym smakiem i lepszymi walorami smakowymi.

Jeśli używasz niezmielonych przypraw do zimnych sosów i winegretów, dobrym pomysłem jest uprażyć je przez chwilę na rozgrzanej, suchej patelni. Dzięki temu stają się bardziej łagodne, a jednocześnie zapewniają lepsze walory smakowe. Możesz też podsmażyć całe lub zmielone przyprawy na oleju lub maśle przez kilka minut, a następnie dodać je do pełnotłustego jogurtu lub sosu winegret. Metoda ta działa identycznie jak metoda suchego prażenia. Prażenie przypraw to żaden kłopot. Rozgrzej patelnię i praż je na dużym ogniu, aż poczujesz, przyjemny zapach. Zajmie mniej niż 15 sekund. Następnie szybko przesyp wszystko na wcześniej przygotowany talerz. Jeśli zostawisz przyprawy  na patelni, spalą się. Prażenie przypraw nie jest konieczne w przypadku, gdy będą one smażone, grillowane, pieczone lub gotowane/podgrzewane w inny sposób. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

Czarny pieprz Czarny pieprz Fot. Shutterstock.com

Unikaj stalowych młynków

Używasz młynka do mielenia pieprzu? Unikaj tych ze stalowym mechanizmem. Do mielenia mniejszej ilości ziół tego samego rodzaju, sprawdzi się młynek do kawy.

Elektryczny młynek do kawy jest skutecznym sposobem na roztarcie przypraw - wykona to w ciągu zaledwie kilku sekund. Użycie moździerza zajmuje nieco więcej czasu, jeśli używa się go do wielu różnych przypraw oraz większych ilości. Zdecydowanie lepszy jest natomiast do mielenia mniejszej ilości ziaren. Jeśli chodzi o młynki do pieprzy, lepsze są te z mechanizmem ceramicznym, a nie stalowym. Materiał ceramiczny jest trwalszy i ostrzejszy od stali. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

Przyprawy najlepiej mielić raz w miesiącu. Będzie to bardziej ekonomiczne, dostarczy więcej przyjemności, a co najważniejsze - przyprawy będą smakowały lepiej niż te kupione w sklepie. Nie nanawiamy cię do wyrzucenia wszystkich zmielonych przypraw i zastąpienia ich niezmielonymi nasionami, korzeniami lub korą. Jednak następnym razem podczas zakupów staraj się nie sięgać po przyprawy w proszku - od razu poczujesz różnicę. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!
cynamon cynamon Fot. Shutterstock.com

Cynamon cejloński czy wonny? Jest różnica

Laska cynamonu cejlońskiego jest krucha, przypomina cygaro i ma słodki zapach. Cynamon wonny rozpoznasz po cienkiej i twardej strukturze. Do mielenia wybieraj ten pierwszy.

Jest duża różnica smaku między laską cynamonowca cejlońskiego a laską cynamonowca wonnego (przepisy w książce "Nasze jedzenie - naturalnie!"przewidują użycie cynamonu cejlońskiego pochodzącego ze Sri Lanki i Birmy - przyp. red. kobieta.gazeta.pl). Bez względu na nazwę i miejsce pochodzenia, najlepszy cynamon na kruchą konsystencję przypomina tradycyjne cygaro hawańskie. Jego zapach jest słodki, kobiecy i bardzo elegancki. Nie należy mylić cynamonu cejlońskiego z cienkimi, twardymi laskami cynamonu wonnego, który ma dominujący, męski zapach. Ręczne mielenie lasek cynamonowych na drobny proszek za pomocą tłuczka i moździerza może być dość trudne. Najpierw przełam laski na mniejsze kawałki, a następnie zmiel je w elektrycznym młynku do kawy. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

chilli chilli Fot. Shutterstock.com

Chilli ancho, mulato, pasilla i jalapeno - który rodzaj wybrać?

Chilli nie musi oznaczać ostrego dania. Szczypta wystarczy, by zastąpić pieprz i urozmaicić dobrze znaną potrawę

Szczypta płatków chilli stanowi składnik wielu przepisów. Pomyśl o przyprawie chilli jako alternatywie dla wszechobecnego pieprzu. Przyprawy chilli nie dodaje się po to, aby nadać potrawom pikanterii, lecz po to, by nadała im ostrzejszej nuty i charakteru oraz aby pobudziła nasze kubki smakowe. Szczypta oznacza połowę lub trochę mniej niż 1/8 łyżeczki. Przyprawa chilli jest bardzo zróżnicowana pod względem ostrości. Najpierw sprawdź, jak ostre jest twoje chilli. Używaj łagodnych lub średnio-ostrych papryczek, np. typu ancho, mulato, pasilla lub nieco ostrzejszej jalapeno, dzięki którym nadasz potrawom odpowiedni aromat. Możesz także użyć pieprzu z Espelette - doskonałą gruboziarnistą odmianą papryki chilli uprawianej we Francji. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

Liść laurowy Liść laurowy Fot. Shutterstock/Madlen

Liście laurowe? Szukaj tych świeżych

Przywykliśmy do używania suszonych liści laurowych. Warto to zmienić i poszukać świeżego odpowiednika. Ma o wiele więcej smaku i aromatu. Można uprawiać w ogrodzie. To już samo w sobie jest nagrodą.

Świeże liście laurowe zawierają nutę drzew iglastych, kamfory, traw i ziół. Świeże liście są bardziej aromatyczne niż suszone (i nie tak intensywne). Wawrzyn szlachetny, znany również jako laur (Laur nobilis), jest uprawiany w ogrodach. Świeże liście laurowe można kupić w większości sklepów. Zwiń je, a następnie pokrój w paski za pomocą ostrego noża lub drobno posiekaj. Możesz je dodać do smażonych na patelni warzyw korzeniowych, dressingów, sosów oraz potraw z ryżu i soczewicy. - IKEA, Nasze jedzenie - naturalnie!

Nasze jedzenie - naturalnie!, Nasze jedzenie - naturalnie!, Zdjęcie okładki książki Nasze jedzenie - naturalnie!, Inter IKEA Systems B.V. 2013, Fot. archiwum redakcji

Konkurs! Odwiedź nasz profil na fanpage'u

Jeśli spodobały ci się porady z książkę IKEA - "Drobne rzeczy nadają życiu smak", odwiedź nasz profil na fanpage'u. Weź udział w konkursie odpowiadając na pytanie konkursowe w komentarzu pod dedykowanym postem. Czekamy na wasze zgłoszenia!

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Więcej o: