Kawy nie otrzymujemy z ziaren! A z czego? 5 faktów żywieniowych, o których nie masz pojęcia

Kawy nie otrzymujemy z ziaren, a bananowiec to nie drzewo. Na dodatek cytryna wcale nie jest najbogatszym źródłem witaminy C. Czego jeszcze nie wiesz o produktach, które spożywasz codziennie?
Owoce kawowca Owoce kawowca Fot. flickr.com/Scot Nelson CC BY-SA 2.0

Kawy nie otrzymujemy z ziaren! A z czego? 5 faktów żywieniowych, o których nie masz pojęcia

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Kawy nie otrzymujemy z ziaren, a bananowiec to nie drzewo. Na dodatek cytryna wcale nie jest najbogatszym źródłem witaminy C. Czego jeszcze nie wiesz o produktach, które spożywasz codziennie?

Rano mielimy i pijemy... jagody

Miliony ludzi na całym świecie piją kawę każdego poranka. Ale czy zastanawialiście się, z czego otrzymujemy uwielbiany przez wszystkich napój? Z ziaren? Nic bardziej mylnego. Owoce kawowca są bowiem... jagodami.

Banany Banany Fot. flickr.com/Flo's shots 4 me CC BY 2.0

Drzewo bananowe czy zioło?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Bananowce, popularnie nazywane drzewami bananowymi, to nie małe drzewa. Tak naprawdę to gigantyczne zioła.

Awokado Awokado Fot. flickr.com/Ewen Roberts CC BY 2.0

Frywolne awokado

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Już Aztekowie zajadali się awokado. Drzewa, na których rosną owoce, nazywane były przez Azteków ahuacati, co w ich języku oznaczało jądra. Awokado swoim kształtem przypomina je niemal do złudzenia.

Cytryna Cytryna Fot. flickr.com/Dwayne Madden CC BY 2.0

Najwięcej witaminy C ma cytryna?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Gdy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, zazwyczaj sięgamy po cytryny. Są jednak owoce i warzywa, które są o wiele w nią bogatsze. Porzeczki i papryka zawierają jej dwa razy więcej. Ale najlepszym źródłem witaminy C jest... chrzan!

Miód Miód Fot. flickr.com/Vicky Brock CC BY-SA 2.0

Możesz o nim zapomnieć, a i tak się nie zepsuje

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Podczas wykopalisk w Gruzji archeolodzy znaleźli miód sprzed 5500 tysięcy lat. Wciąż nadawał się do użytku. Miód to źródło przeciwutleniaczy, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Dzięki temu jest naturalnym produktem, który się nie psuje.

Więcej o:
Komentarze (19)
Kawy nie otrzymujemy z ziaren! A z czego? 5 faktów żywieniowych, o których nie masz pojęcia
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • 0apud0

    Oceniono 6 razy 6

    "Miód to źródło przeciwutleniaczy, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Dzięki temu jest naturalnym produktem, który się nie psuje."

    Miód nie psuje się tylko i wyłącznie dzięki bardzo wysokiemu stężeniu cukru.

  • ela-007

    Oceniono 5 razy 5

    Naparu kawy nie otrzymujemy z owoców (jagód) kawowca - to tyle na temat prezentowanych tu mądrości.

  • m.godwin

    Oceniono 5 razy 3

    Już dawno temu uczeni radzieccy przeprowadzili badania, z których wynika, że najwięcej witaminy C zawierają apteki.

  • adstr

    Oceniono 3 razy 3

    Autor przed napisaniem "artykułu" mógłby chociaż zajrzeć do wikipedii:
    "Owoc. Czerwony pestkowiec z wyglądu przypominający jagodę; zawiera dwa jednostronnie spłaszczone nasiona. Nasiona niektórych gatunków kawy zawierają kofeinę, alkaloid o działaniu pobudzającym. Nasiona te są wykorzystywane do przygotowania parzonego napoju – kawy."

  • evivaes73

    Oceniono 2 razy 2

    rozumiem święta , nowy rok ale jak tak dalej pójdzie to następnego nie wróżę. poziom głupoty (bo nie można nazwać tego jak ktoś pisze takie bzdury) sięgną w redakcji zenitu.
    dowód : -jagoda kakaowca (tak jest coś takiego)nie nadaje się do tego aby z niej zrobić napój ten jest wyrabiany z uprażonych i zmielonych nasion wydobytych z tego owocu
    -bananowiec nie jest ziołem gdyż nie spożywa się jego części zielnych , jest byliną czyli rośliną zielną a to ogromna różnica , taka sama jak między dziennikarzem a tępym pismakiem nie znającym swojego języka i tematu swojego artykułu
    coraz bardziej zażenowany waszym poziomem

  • leo_king

    Oceniono 2 razy 2

    Gruzja. Historia.
    Wzmianki o plemionach (m.in. Moschach, Tybarenach, Taochojach, Kolchach) zamieszkujących obecną Gruzję pochodzą z początku I tysiąclecia p.n.e. (zapiski asyryjskie i urartyjskie). ok. połowy I tysiąclecia p.n.e. w dolinie rzeki Kury powstało królestwo Iberii, a tereny mitycznej Kolchidy nad brzegami Morza Czarnego skolonizowali Grecy z Miletu.
    A tu Patrzcie miód (cukier) z przed 5.5 tys lat długowieczny czyli nie nieśmiertelny -naukowcy tapetum mobile

  • evivaes73

    Oceniono 1 raz 1

    mam nadzieję ,że naczelny czasem czyta te wypociny tylko dlaczego nic z tym nie robi.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX