Składasz naczynia? Dotykasz kelnera? Błąd. Co jeszcze robimy źle w restauracjach? 8 najczęstszych gaf

PMS, źródło: washingtonpost.com
08.06.2016 14:06
A A A
Co robimy źle w restauracjach?

Co robimy źle w restauracjach? (fot. Marta Kondrusik)

Zwracasz uwagę na to, jak odkładasz sztućce i zawsze zostawiasz napiwki? Świetnie, ale to nie znaczy, że jesteś klientem idealnym. Każdy z nas popełnia błędy. Oto 8 niewłaściwych zachowań, na które najczęściej skarżą się kelnerzy.
Zobacz zdjęcia (9)

Tagi:

Komentarze (149)
Zaloguj się
  • Xolotl Fruczak-Gołąbek

    Oceniono 310 razy 298

    Ale wydumany artykuł. Wiele lat byłem kelnerem i nie sądzę, żeby cokolwiek z tych wskazanych rzeczy faktycznie sprawiało taki problem. Wąchanie korka, pocieranie pałeczek, moczenie w sosie sojowym? Może zacznijmy od zwykłego szacunku wobec obsługi? :)

  • moby04

    Oceniono 238 razy 194

    Cały artykuł w tonie "kelnerowi trzeba dogodzić". Po kolei:

    1. Jeśli mam zastanowiony przez 10-15 minut stół mimo wyraźnych sygnałów (np. ułożenie sztućców) to naczynia odłożę, żeby móc wygodnie poczytać czekając na rachunek. I mam gdzieś, czy gościowi, który mnie ignoruje będzie łatwiej czy trudniej z odniesieniem tego do kuchni.

    Nie machaj do kelnera, spojrzenie wystarczy, blebleble. Z mojego doświadczenia wynika, że często NIE wystarczy. Wystarczy za to, że kelner uzna innego klienta za "bardziej obiecującego" i wtedy można cuda robić a obsługi się jako klient nie doczekasz.

    2. Sygnał w stylu: chcesz pokazać się, że się znasz to poproś o pomoc. Sam korków nie wącham (z resztą win nie pijam) ale wychodzi to na komunikat w stylu "nie znasz się i proś o pomoc chamie".

    3. Jak zdarzy mi się przypalony stek to zwrócę uwagę. Jak jestem na lunchu ze znajomymi to nie będę wybrzydzał x razy aż w końcu się kucharzowi coś uda. Proste.

    4. Jak ktoś lubi whisky z lodem to dlaczego ma jej nie pić?

    5. Restauracja to nie poczekalnia - prawda. Nie jest to też taśma produkcyjna. Jeśli ktoś umawia się na spotkanie to normalne że zajmie stolik i nic nie zamówi - ewentualnie właśnie jakiś napój. Jeśli zostanie wystawiony to nie jego wina. I naprawdę odczucia kelnera będą ostatnim, co go zainteresuje...

  • szmul_zygelbojm

    Oceniono 147 razy 139

    Jak powiem że nie smakuje, to za chwilę przyniesie to samo plus naplute do talerza. Więc bezpieczniej będzie zostawić

  • bella96

    Oceniono 138 razy 126

    "Nie machaj do kelnera. Kiedy chcesz zwrócić na siebie uwagę, nie krzycz też na całą restaurację. Wystarczy spojrzeć w stronę serwującej nam posiłki osoby, a ona błyskawicznie do nas podejdzie i przyjmie kolejne zamówienie."

    Może w pięciogwiazdkowym hotelu w Wiedniu...

  • vontomke

    Oceniono 115 razy 89

    Kelnerom przeszkadza jak ktoś przesiaduje "nad jednym drinkiem"? No, nic tak nie przyciąga klientów jak widok pustej restauracji... Z takich opinii właśnie wyłazi chamstwo, zaściankowość i zwyczajna głupota kelnerów i restauratorów. W sumie to czego się spodziewać jak mamy takich "restauratorów" jak Gessler.

  • grzespelc

    Oceniono 78 razy 74

    "Wystarczy spojrzeć w stronę serwującej nam posiłki osoby, a ona błyskawicznie do nas podejdzie i przyjmie kolejne zamówienie."

    Ja uhm. W ten sposób można czekać nawet pół godziny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane