Składasz naczynia? Dotykasz kelnera? Błąd. Co jeszcze robimy źle w restauracjach? 8 najczęstszych gaf

08.06.2016 14:06
Zwracasz uwagę na to, jak odkładasz sztućce i zawsze zostawiasz napiwki? Świetnie, ale to nie znaczy, że jesteś klientem idealnym. Każdy z nas popełnia błędy. Oto 8 niewłaściwych zachowań, na które najczęściej skarżą się kelnerzy.
1 Nie składaj naczyń Nie składaj naczyń fot. Marta Kondrusik

Składasz naczynia? Dotykasz kelnera? Błąd. Co jeszcze robimy źle w restauracjach? 8 najczęstszych gaf

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Zwracasz uwagę na to, jak odkładasz sztućce i zawsze zostawiasz napiwki? Świetnie, ale to nie znaczy, że jesteś klientem idealnym. Każdy z nas popełnia błędy. Oto 9 niewłaściwych zachowań, na które najczęściej skarżą się kelnerzy.

Nie składaj naczyń. To naprawdę nie pomaga

Nigdy po skończonym posiłku nie układaj talerzy jeden na drugim. Wydaje ci się, że w ten sposób pomagasz kelnerowi? Nic bardziej mylnego.

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

To też może cię zainteresować: "Biznesmeni" zaczynają od alkoholu, a kończą na pytaniu kelnera o najbliższy burdel [10 TYPÓW KLIENTÓW RESTAURACJI]

- Składanie naczyń przez klientów to międzynarodowy sygnał. Oznacza, że jedzenie gościom nie smakowało! - zdradza w rozmowie z "Washington Post" Elizabeth Parker, manager popularnej w Waszyngtonie restauracji Crane&Turtle. Poza tym możesz uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego. Kelner ma wprawę w sprzątaniu ze stołów dużej ilości talerzy, ty niekoniecznie. Wystarczy, że źle ustawisz jedno z naczyń i wszystko się stłucze.

2 Nie dotykaj kelnera Nie dotykaj kelnera fot. Marta Kondrusik

Ręce przy sobie! Nie dotykaj kelnera

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Nigdy nie dotykaj obsługi. Nie naruszaj przestrzeni osobistej kelnera. Chyba nie chciałbyś, aby w twojej pracy ciągle ktoś cię klepał po ramieniu?

To też może cię zainteresować: To jest restauracja czy dom publiczny? Goście nie kryli oburzenia, kiedy serwowano im jedzenie na ciałach nagich modelek

Nie machaj do kelnera. Kiedy chcesz zwrócić na siebie uwagę, nie krzycz też na całą restaurację. Wystarczy spojrzeć w stronę serwującej nam posiłki osoby, a ona błyskawicznie do nas podejdzie i przyjmie kolejne zamówienie.

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

3 Nie wąchaj korka od wina Nie wąchaj korka od wina fot. Marta Kondrusik

Nie wąchaj korka od wina

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

W zasadzie każdy z nas kiedyś to zrobił. Chcemy udawać znawców wina i nieświadomie podnosimy korek od butelki. Sebastian Zutant, specjalista od wina z restauracji The Red Hen, szczerze odpowiada: - Wąchanie korka nic nam zupełnie nie da. To tylko wygląda głupio i świadczy o naszej ignorancji.

Jeśli już chcemy uchodzić za konesera tego typu trunków, możemy poprosić sommeliera o jego opinię i spróbować jego propozycji.

To też może cię zainteresować: Gdzie na fasolkę po bretońsku, a gdzie na chińszczyznę? Wspomnień czar - najmodniejsze warszawskie knajpy w PRL-u

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

4 Nie zostawiaj jedzenia Nie zostawiaj jedzenia fot. Marta Kondrusik

Nie smakuje ci? Nie zostawiaj jedzenia - rozmawiaj z kelnerem

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

W bardzo złym tonie jest zostawianie na talerzach jedzenia, które nam nie smakuje. Jeśli od początku coś nie przypadło ci do gustu, poinformuj o tym kelnera. Obsługa restauracji powinna dołożyć starań, aby cię w pełni zadowolić.

To też może cię zainteresować: Zakrwawione, stopy jak z horroru. To jedno zdjęcie pokazuje, jak wymagająca jest praca kelnerki

Oczywiście, może zdarzyć się, że jedzenie było dobre, a porcja po prostu za duża i zwyczajnie już się najadłeś. W takiej sytuacji, kelnerowi na pewno zrobi się miło, kiedy o tym wspomnisz. Możesz o tym nadmienić na przykład podczas płacenia rachunku.

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

5 Nie dodawaj lodu do whisky Nie dodawaj lodu do whisky fot. Marta Kondrusik

Nie dodawaj lodu do whisky

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

W wielu barach czy restauracjach kelnerzy podają whisky od razu z lodem. W lokalach z górnej półki trunek ten jest serwowany w temperaturze pokojowej. Dlaczego?

Nasze kubki smakowe zamykają się i drętwieją podczas picia zimnych napojów. Nie możemy wtedy odczuwać pełnej gamy wszystkich smaków, które zapewnia ten alkohol.

To też może cię zainteresować: To, jak jesz, zdradza twoją osobowość. Znajdziesz swój typ?

6 Nie zajmuj stolika, kiedy nic nie zamawiasz Nie zajmuj stolika, kiedy nic nie zamawiasz fot. Marta Kondrusik

Nie zajmuj stolika, kiedy nic nie zamawiasz

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Zajmowanie stolika i niezłożenie zamówienia jest w bardzo złym tonie. Ale jeszcze gorzej jest siedzieć w restauracji przez kilka godzin i sączyć jednego drinka lub pić jedną kawę. To jest niegrzeczne. Restauracja to nie poczekalnia.

Kelnerzy skarżą się, że rekordziści potrafią najpierw przez pół godziny oglądać menu, zamówić jeden napój i spędzić przy nim dwie, trzy godziny.

To też może cię zainteresować: Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

7 Nie mocz zbyt długo sushi Nie mocz zbyt długo sushi fot. Marta Kondrusik

Nie mocz zbyt długo sushi w sosie sojowym

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Japońska potrawa - sushi - stała się bardzo popularna na całym świecie. Jednak podczas gdy Japończycy przygotowywanie i jedzenie sushi traktują niemal jak sztukę, my zupełnie go nie doceniamy. Jemy szybko, niedbale, z dużą ilością dodatków - wasabi i sosu sojowego.

To też może cię zainteresować: Wielkie mieszkanie w centrum Warszawy - tu wyprawisz przyjęcie za darmo! [IKEA STAWIA]

Znawcy zdają sobie sprawę, że wystarczy naprawdę odrobina wasabi, aby podkreślić wyjątkowy smak sushi. Ponadto nie nadużywają sosu sojowego. Nie moczą nigiri czy maków zbyt długo. Wiedzą, że to zabija cały smak, a ponadto sushi może się rozpaść.

8 Nie pocieraj pałeczek Nie pocieraj pałeczek fot. Marta Kondrusik

Nie pocieraj drewnianych pałeczek

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Kiedy stołujemy się w azjatyckich restauracjach, bardzo często zamiast sztućców dostajemy pałeczki. W złym tonie jest pocierać nimi o siebie. Ludzie robią to zazwyczaj po to, aby pozbyć się ewentualnych drzazg. Trąc pałeczką o pałeczkę sugerujemy kelnerowi, że są one słabej jakości.

Lepiej zatem od razu grzecznie poprosić o wymianę pałeczek.

To też może cię zainteresować: Pół żartem, pół serio, czyli kto powinien siedzieć obok kierowcy? Żona czy teściowa?

Komentarze (149)
Składasz naczynia? Dotykasz kelnera? Błąd. Co jeszcze robimy źle w restauracjach? 8 najczęstszych gaf
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Oceniono 312 razy 300

    Ale wydumany artykuł. Wiele lat byłem kelnerem i nie sądzę, żeby cokolwiek z tych wskazanych rzeczy faktycznie sprawiało taki problem. Wąchanie korka, pocieranie pałeczek, moczenie w sosie sojowym? Może zacznijmy od zwykłego szacunku wobec obsługi? :)

  • moby04

    Oceniono 242 razy 196

    Cały artykuł w tonie "kelnerowi trzeba dogodzić". Po kolei:

    1. Jeśli mam zastanowiony przez 10-15 minut stół mimo wyraźnych sygnałów (np. ułożenie sztućców) to naczynia odłożę, żeby móc wygodnie poczytać czekając na rachunek. I mam gdzieś, czy gościowi, który mnie ignoruje będzie łatwiej czy trudniej z odniesieniem tego do kuchni.

    Nie machaj do kelnera, spojrzenie wystarczy, blebleble. Z mojego doświadczenia wynika, że często NIE wystarczy. Wystarczy za to, że kelner uzna innego klienta za "bardziej obiecującego" i wtedy można cuda robić a obsługi się jako klient nie doczekasz.

    2. Sygnał w stylu: chcesz pokazać się, że się znasz to poproś o pomoc. Sam korków nie wącham (z resztą win nie pijam) ale wychodzi to na komunikat w stylu "nie znasz się i proś o pomoc chamie".

    3. Jak zdarzy mi się przypalony stek to zwrócę uwagę. Jak jestem na lunchu ze znajomymi to nie będę wybrzydzał x razy aż w końcu się kucharzowi coś uda. Proste.

    4. Jak ktoś lubi whisky z lodem to dlaczego ma jej nie pić?

    5. Restauracja to nie poczekalnia - prawda. Nie jest to też taśma produkcyjna. Jeśli ktoś umawia się na spotkanie to normalne że zajmie stolik i nic nie zamówi - ewentualnie właśnie jakiś napój. Jeśli zostanie wystawiony to nie jego wina. I naprawdę odczucia kelnera będą ostatnim, co go zainteresuje...

  • szmul_zygelbojm

    Oceniono 150 razy 142

    Jak powiem że nie smakuje, to za chwilę przyniesie to samo plus naplute do talerza. Więc bezpieczniej będzie zostawić

  • bella96

    Oceniono 142 razy 128

    "Nie machaj do kelnera. Kiedy chcesz zwrócić na siebie uwagę, nie krzycz też na całą restaurację. Wystarczy spojrzeć w stronę serwującej nam posiłki osoby, a ona błyskawicznie do nas podejdzie i przyjmie kolejne zamówienie."

    Może w pięciogwiazdkowym hotelu w Wiedniu...

  • vontomke

    Oceniono 115 razy 89

    Kelnerom przeszkadza jak ktoś przesiaduje "nad jednym drinkiem"? No, nic tak nie przyciąga klientów jak widok pustej restauracji... Z takich opinii właśnie wyłazi chamstwo, zaściankowość i zwyczajna głupota kelnerów i restauratorów. W sumie to czego się spodziewać jak mamy takich "restauratorów" jak Gessler.

  • grzespelc

    Oceniono 78 razy 74

    "Wystarczy spojrzeć w stronę serwującej nam posiłki osoby, a ona błyskawicznie do nas podejdzie i przyjmie kolejne zamówienie."

    Ja uhm. W ten sposób można czekać nawet pół godziny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX