Romantyczna kolacja czyli pikantne afrodyzjaki

Z afrodyzjakami jest tak: kto nie wierzy, że działają, temu nie pomogą. A wierzyć warto, bo to magiczne jedzenie jest po prostu smaczne. Taka na przykład czekolada, orzechy, owoce morza, zioła i pikantne przyprawy. Alkohol też, choć bez przesady. No i te wszystkie szparagi, bakłażany, jabłka, gruszki, które się hymmm... dobrze kojarzą. Kształtem ;)
Zdrowe owoce morza Zdrowe owoce morza
<b>Sałatka z awokado</b><br><b>Składniki:</b>1 awokado, 30 dag obranych krewetek świeżych lub mrożonych, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kosteczkę, 4 obrane orzechy włoskie, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany<br><b>Przygotowanie:</b> wokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ i pokrój go w kostkę. Odłóż wydrążone połówki awokado. Krewetki wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz i ostudź. Miąższ awokado przełóż do miski, dodaj krewetki, seler i posiekane orzechy. Zrób sos z majonezu, keczupu i śmietany, wymieszaj z przygotowanymi składnikami i napełnij wydrążone połówki awokado. Włóż do lodówki i wyjmij bezpośrednio przed podaniem. 2 porcje, 10 minut. Sałatka z awokado
Składniki:1 awokado, 30 dag obranych krewetek świeżych lub mrożonych, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kosteczkę, 4 obrane orzechy włoskie, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie: wokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ i pokrój go w kostkę. Odłóż wydrążone połówki awokado. Krewetki wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz i ostudź. Miąższ awokado przełóż do miski, dodaj krewetki, seler i posiekane orzechy. Zrób sos z majonezu, keczupu i śmietany, wymieszaj z przygotowanymi składnikami i napełnij wydrążone połówki awokado. Włóż do lodówki i wyjmij bezpośrednio przed podaniem. 2 porcje, 10 minut.
<b>Krewetki w sezamie</b><br><b>Składniki:</b>15 dag malutkich pieczarek, 4-5 łyżek oleju  pestek winogron, 40 dag oczyszczonych obranych krewetek świeżych lub mrożonych, 2 łyżki ziarenek
sezamu, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki wytrawnego sherry,  1 łyżka soku z cytryny<br><b>Przygotowanie:</b> Rozgrzej olej, przyrumień pieczarki. Dodaj krewetki i sezam, smaż 10 minut, często mieszając. Dodaj sherry, potem sok cytrynowy i natkę, wymieszaj, podawaj bardzo gorące. 2 porcje, 15 minut.
Krewetki w sezamie
Składniki:15 dag malutkich pieczarek, 4-5 łyżek oleju pestek winogron, 40 dag oczyszczonych obranych krewetek świeżych lub mrożonych, 2 łyżki ziarenek sezamu, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki wytrawnego sherry, 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Rozgrzej olej, przyrumień pieczarki. Dodaj krewetki i sezam, smaż 10 minut, często mieszając. Dodaj sherry, potem sok cytrynowy i natkę, wymieszaj, podawaj bardzo gorące. 2 porcje, 15 minut.
<b>Makaron Casanovy</b><br><b>Składniki:</b>5 dag anchois, 50 ml oliwy, 1-2 papryczki chili, 25 dag pomidorów pelati (z puszki), 5 dag czarnych oliwek (bez pestek), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 20 dag makaronu (dowolnego), sól<br><b>Przygotowanie:</b> Opłucz anchois. Podsmaż na oliwie posiekane chili i anchois. W czasie smażenia rozgniataj anchois widelcem. Dodaj pomidory pelati, oliwki i koncentrat, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, często mieszając. W tym czasie ugotuj makaron al dente, odcedź i podawaj z sosem. 2 porcje, 15 minut Makaron Casanovy
Składniki:5 dag anchois, 50 ml oliwy, 1-2 papryczki chili, 25 dag pomidorów pelati (z puszki), 5 dag czarnych oliwek (bez pestek), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 20 dag makaronu (dowolnego), sól
Przygotowanie: Opłucz anchois. Podsmaż na oliwie posiekane chili i anchois. W czasie smażenia rozgniataj anchois widelcem. Dodaj pomidory pelati, oliwki i koncentrat, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, często mieszając. W tym czasie ugotuj makaron al dente, odcedź i podawaj z sosem. 2 porcje, 15 minut
<b>Makaron z pesto</b><br><b>Składniki:</b>50 dag makaronu, (kształt dowolny, kolor może być zielony). Sos pesto:10 dag liści świeżej bazylii, 2 spore ząbki czosnku, 6 łyżek tartego parmezanu lub sera grana padano (albo podeschniętego oscypka), 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów), 1/2 szklanki bardzodobrej oliwy.<br><b>Przygotowanie:</b> Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco masła lub oliwy, aby się nie sklejał). Wszystkie składniki sosu pesto - oprócz oliwy - przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewaj oliwę. Gdy konsystencja sosu będzie jednolita, przerwij miksowanie. Odcedź makaron, porcje przełóż na ogrzane talerze. Podawaj z przygotowanym sosem pesto. 2 porcje, 15-20 minut + czekanie Makaron z pesto
Składniki:50 dag makaronu, (kształt dowolny, kolor może być zielony). Sos pesto:10 dag liści świeżej bazylii, 2 spore ząbki czosnku, 6 łyżek tartego parmezanu lub sera grana padano (albo podeschniętego oscypka), 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów), 1/2 szklanki bardzodobrej oliwy.
Przygotowanie: Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco masła lub oliwy, aby się nie sklejał). Wszystkie składniki sosu pesto - oprócz oliwy - przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewaj oliwę. Gdy konsystencja sosu będzie jednolita, przerwij miksowanie. Odcedź makaron, porcje przełóż na ogrzane talerze. Podawaj z przygotowanym sosem pesto. 2 porcje, 15-20 minut + czekanie
<b>Kurczak kung pao</b><br><b> Składniki:</b>Marynata: 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżki mąki kukurydzianej. Oraz: 2 piersi kurczaka pokrojone w paseczk. Sos Kung Pao: 6 łyżek sosu sojowego, 10 łyżek octu ryżowego, po 4 łyżki cukru i sosu hoisin. Oraz: 4 łyżki oleju lub oliwy, 4 łyżki płatków chili, 2 łyżeczki startego imbiru, 2 roztarteząbki czosnku, 2 cebulki dymki (białe części pokrojone w plasterki, zielone posiekane do dekoracji), 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych, 4 łyżki bulionu drobiowego roztartego z 2 łyżkami mąki kukurydzianej<br><b> Przygotowanie:</b>Połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj mięso, wymieszaj, przełóż do foliowego woreczka i zawiąż. Włóż na pół godziny (co najmniej) do lodówki. Wymieszaj składniki sosu kung pao, odstaw na kilka minut. Wlej olej do woka, dodaj chili, imbir, czosnek i białe części dymek, smaż minutę. Dodaj zamarynowanego kurczaka, smaż jakieś 2 minuty. Wlej sos, zagotuj, dodaj orzeszki, zagęść mąką wymieszaną z bulionem i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem dymki. Możesz podawać z ryżem.
2 porcje, 20 minut + czekanie

Kurczak kung pao
Składniki:Marynata: 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżki mąki kukurydzianej. Oraz: 2 piersi kurczaka pokrojone w paseczk. Sos Kung Pao: 6 łyżek sosu sojowego, 10 łyżek octu ryżowego, po 4 łyżki cukru i sosu hoisin. Oraz: 4 łyżki oleju lub oliwy, 4 łyżki płatków chili, 2 łyżeczki startego imbiru, 2 roztarteząbki czosnku, 2 cebulki dymki (białe części pokrojone w plasterki, zielone posiekane do dekoracji), 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych, 4 łyżki bulionu drobiowego roztartego z 2 łyżkami mąki kukurydzianej
Przygotowanie:Połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj mięso, wymieszaj, przełóż do foliowego woreczka i zawiąż. Włóż na pół godziny (co najmniej) do lodówki. Wymieszaj składniki sosu kung pao, odstaw na kilka minut. Wlej olej do woka, dodaj chili, imbir, czosnek i białe części dymek, smaż minutę. Dodaj zamarynowanego kurczaka, smaż jakieś 2 minuty. Wlej sos, zagotuj, dodaj orzeszki, zagęść mąką wymieszaną z bulionem i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem dymki. Możesz podawać z ryżem. 2 porcje, 20 minut + czekanie
<b>Cielęcina z gremolatą</b><b><br> Składniki:</b>3 łyżki posiekanej natki, 3 łyżki roztartego czosnku, 1,5 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej, 2 eskalopki cielęce (po 15 dag), 2 łyżki masła, 1,5 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz<br><b> Przygotowanie:</b>Zrób gremolatê: wymieszaj natkę, 1/2 łyżczki czosnku i skórkę cytrynową. Przypraw sol¹ i pieprzem. Mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż (po 2-3 minuty z każdej strony) na łyżce masła. Eskalopki przełoóż na talerze, a do tłuszczu ze smażenia dodaj resztę masła i czosnku. Mieszaj 30 sekund, wlej sok cytrynowy, zagotuj, mieszając. Sosem polej mięso, posyp gremolatą i podawaj. Dobrym dodatkiem jest bagietka. Cielęcina z gremolatą
Składniki:
3 łyżki posiekanej natki, 3 łyżki roztartego czosnku, 1,5 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej, 2 eskalopki cielęce (po 15 dag), 2 łyżki masła, 1,5 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:Zrób gremolatê: wymieszaj natkę, 1/2 łyżczki czosnku i skórkę cytrynową. Przypraw sol¹ i pieprzem. Mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż (po 2-3 minuty z każdej strony) na łyżce masła. Eskalopki przełoóż na talerze, a do tłuszczu ze smażenia dodaj resztę masła i czosnku. Mieszaj 30 sekund, wlej sok cytrynowy, zagotuj, mieszając. Sosem polej mięso, posyp gremolatą i podawaj. Dobrym dodatkiem jest bagietka.
<b>Meksykańskie fondue</b><br><b> Składniki:</b>1/2 łyżeczki sosu chili, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę, 1/2 szklanki obranej
i pokrojonej w kosteczkę kalarepki, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 40 dag startego sera żółtego (Monterrey Jack byłby idealny), 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 szklanka
gęstej śmietany (36-proc.)<br><b> Przygotowanie:</b>Wymieszaj ser z mąką, odstaw. Cebulę zeszklij na maśle, połącz ze śmietaną. Porcjami dodawaj ser, stale mieszając, aż się roztopi. Dodaj sos chili, paprykę i kalarepkę, mocno podgrzej, mieszając. Masę przelej do naczynia na fondue, ustaw na podgrzewaczu. Podawaj z meksykańskimi chipsami, obgotowanymi różyczkami kalafiora i brokułów, paseczkami papryki i tak dalej. 2 porcje, 15 minut

Meksykańskie fondue
Składniki:1/2 łyżeczki sosu chili, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę, 1/2 szklanki obranej i pokrojonej w kosteczkę kalarepki, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 40 dag startego sera żółtego (Monterrey Jack byłby idealny), 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 szklanka gęstej śmietany (36-proc.)
Przygotowanie:Wymieszaj ser z mąką, odstaw. Cebulę zeszklij na maśle, połącz ze śmietaną. Porcjami dodawaj ser, stale mieszając, aż się roztopi. Dodaj sos chili, paprykę i kalarepkę, mocno podgrzej, mieszając. Masę przelej do naczynia na fondue, ustaw na podgrzewaczu. Podawaj z meksykańskimi chipsami, obgotowanymi różyczkami kalafiora i brokułów, paseczkami papryki i tak dalej. 2 porcje, 15 minut
<b>Orzechy Kleopatry</b><b> Składniki:</b> 5 dag zmielonych migdałów, 10 dag cukru, 1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (do kupienia w sklepach z produktami kuchni arabskiej) lub kilka kropli olejku pomarańczowego, 30 ładnych połówek orzechów włoskich.<br><b> Przygotowanie:</b>Wymieszaj migdały z połową cukru i taką ilością wody z kwiatu pomarańczy, aby powstała pasta. Jeśli nie kupiłeś (kupiłaś) tej wody, dodaj olejek i trochę zwykłej wody. Przygotowaną mieszaniną sklejaj po 2 połówki orzecha. Resztę cukru roztop na patelni z kilkoma kroplami wody, a gdy zacznie tworzyć się karmel, zdejmij z ognia. 
W karmelu szybko zanurzaj orzechy, przekładaj je na pergamin i pozostaw, aby karmel zastygł. 15 sztuk, 10 minut

Orzechy Kleopatry Składniki: 5 dag zmielonych migdałów, 10 dag cukru, 1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (do kupienia w sklepach z produktami kuchni arabskiej) lub kilka kropli olejku pomarańczowego, 30 ładnych połówek orzechów włoskich.
Przygotowanie:Wymieszaj migdały z połową cukru i taką ilością wody z kwiatu pomarańczy, aby powstała pasta. Jeśli nie kupiłeś (kupiłaś) tej wody, dodaj olejek i trochę zwykłej wody. Przygotowaną mieszaniną sklejaj po 2 połówki orzecha. Resztę cukru roztop na patelni z kilkoma kroplami wody, a gdy zacznie tworzyć się karmel, zdejmij z ognia. W karmelu szybko zanurzaj orzechy, przekładaj je na pergamin i pozostaw, aby karmel zastygł. 15 sztuk, 10 minut
<b>Mus czekoladowy</b><br><b> Składniki:</b>15 dag gorzkiej czekolady jak najlepszej jakości), 1/4 szklanki świeżo zaparzonego espresso, 1/2 łyżki masła, 3 żółtka, 3 białka<br><b> Przygotowanie:</b>Roztop w rondelku czekoladę z kawą, stale przy tym mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło i żółtka, nie przerywając energicznego mieszania trzepaczką lub ucierania mikserem. Masę ostudź, a w tym czasie ubij na sztywno białka. Ostrożnie połącz z masą czekoladową i wstaw na całą dobę do lodówki. Wyjmij na pół godziny przed podaniem. Przełóż do miseczek deserowych lub pucharków. Możesz udekorować bitą śmietaną.
2 porcje, 20 minut + czekanie

Mus czekoladowy
Składniki:15 dag gorzkiej czekolady jak najlepszej jakości), 1/4 szklanki świeżo zaparzonego espresso, 1/2 łyżki masła, 3 żółtka, 3 białka
Przygotowanie:Roztop w rondelku czekoladę z kawą, stale przy tym mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło i żółtka, nie przerywając energicznego mieszania trzepaczką lub ucierania mikserem. Masę ostudź, a w tym czasie ubij na sztywno białka. Ostrożnie połącz z masą czekoladową i wstaw na całą dobę do lodówki. Wyjmij na pół godziny przed podaniem. Przełóż do miseczek deserowych lub pucharków. Możesz udekorować bitą śmietaną. 2 porcje, 20 minut + czekanie
<b>Lody na szampanie</b><br><b>Składniki:</b>2 żółtka, 1 szklanka pełnego mleka, 4 dag cukru, cienko obrana skórka z 1/2 cytryny, 1 szklanka szampana lub wytrawnego wina musującego, 100 ml śmietany kremówki<br><b>Przygotowanie: </b>Wlej mleko do rondelka, dodaj cukier i skórkę cytrynową oraz żółtka. Ucieraj na małym ogniu lub na parze, aż masa zgęstnieje i będzie gorąca. Usuń skórkę cytrynową, masę ostudź. Potem dodaj wino i ubitą śmietanę, lekko wymieszaj, włóż do metalowej miski i przykryj. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny, co 20 minut mieszaj mikserem.2 porcje, 25 minut + czekanie

Lody na szampanie
Składniki:2 żółtka, 1 szklanka pełnego mleka, 4 dag cukru, cienko obrana skórka z 1/2 cytryny, 1 szklanka szampana lub wytrawnego wina musującego, 100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: Wlej mleko do rondelka, dodaj cukier i skórkę cytrynową oraz żółtka. Ucieraj na małym ogniu lub na parze, aż masa zgęstnieje i będzie gorąca. Usuń skórkę cytrynową, masę ostudź. Potem dodaj wino i ubitą śmietanę, lekko wymieszaj, włóż do metalowej miski i przykryj. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny, co 20 minut mieszaj mikserem.2 porcje, 25 minut + czekanie
<b>Sałatka owocowa</b><br><b> Składniki:</b> 2 gruszki i 2 jabłka oczyszczone z pestek i pokrojone w cząstki, 2 banany pokrojone w plasterki, 50 dag świeżych truskawek, pokrojonych w plasterki, 3 szklanki połówek winogron, sok z 1/2 cytryny, 25 dag twarożku waniliowego lub naturalnego, 1/2 szklanki brązowego cukru |
1 łyżeczka olejku waniliowego, 1/2 łyżki cynamonu, herbatniki<br><b> Przygotowanie:</b>Wymieszaj gruszki, jabłka, banany, truskawki i winogrona (możesz użyć innych owoców, mniej albo więcej - pełna dowolność). Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj jeszcze raz. Zmiksuj twarożek, cukier, wanilię i cynamon, wymieszaj z owocami i herbatnikami. Wstaw do lodówki, wyjmij przed podaniem.
2 porcje, 10 minut + czekanie
Sałatka owocowa
Składniki: 2 gruszki i 2 jabłka oczyszczone z pestek i pokrojone w cząstki, 2 banany pokrojone w plasterki, 50 dag świeżych truskawek, pokrojonych w plasterki, 3 szklanki połówek winogron, sok z 1/2 cytryny, 25 dag twarożku waniliowego lub naturalnego, 1/2 szklanki brązowego cukru | 1 łyżeczka olejku waniliowego, 1/2 łyżki cynamonu, herbatniki
Przygotowanie:Wymieszaj gruszki, jabłka, banany, truskawki i winogrona (możesz użyć innych owoców, mniej albo więcej - pełna dowolność). Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj jeszcze raz. Zmiksuj twarożek, cukier, wanilię i cynamon, wymieszaj z owocami i herbatnikami. Wstaw do lodówki, wyjmij przed podaniem. 2 porcje, 10 minut + czekanie
<b>Sex on the beach</b><br>2 łyżki czystej wódki, 2 łyżki wódki brzoskwiniowej, 4 łyżki soku pomarańczowego, 4 łyżki soku żurawinowego. Wszystkie składniki wymieszaj w szklaneczce typu highball w 2/3 napełnionej kostkami lodu. 1 drink, 1 minuta<br><b>Love passion</b><br>1 łyżka ginu, 1 łyżka likieru Alizé (z marakui), 6 łyżek oziębionego wytrawnego szampana lub winamusującego<br>Wymieszaj gin i likier w wysokim wąskim kieliszku, wlej szampana. 1 drink, 1 minuta<br><b>Seksus</b><br>1/4 szklanki koniaku, 1 żółtko, 2 szczypty mielonego białego pieprzu.Wszystkie składniki ubij trzepaczką i - wypij 
od razu. Tego się nie sączy! 1 drink, 2-3 minuty
Sex on the beach
2 łyżki czystej wódki, 2 łyżki wódki brzoskwiniowej, 4 łyżki soku pomarańczowego, 4 łyżki soku żurawinowego. Wszystkie składniki wymieszaj w szklaneczce typu highball w 2/3 napełnionej kostkami lodu. 1 drink, 1 minuta
Love passion
1 łyżka ginu, 1 łyżka likieru Alizé (z marakui), 6 łyżek oziębionego wytrawnego szampana lub winamusującego
Wymieszaj gin i likier w wysokim wąskim kieliszku, wlej szampana. 1 drink, 1 minuta
Seksus
1/4 szklanki koniaku, 1 żółtko, 2 szczypty mielonego białego pieprzu.Wszystkie składniki ubij trzepaczką i - wypij od razu. Tego się nie sączy! 1 drink, 2-3 minuty
Więcej o: