Pomyśl o tym już dziś

Osteoporoza należy do grupy chorób, w których dieta ma istotne znaczenie. Wapń i witamina D są niezbędne w procesie prawidłowej mineralizacji kości. Pomyśl o tym już dzisiaj.

Warzywa

Osteoporoza, czyli ubytek tkanki kostnej, jest bardzo groźną chorobą. W wyniku tej choroby kości stają się coraz bardziej porowate, kruche, podatne na złamania. Organizmowi należy dostarczać codzienną, odpowiednią dawkę wapnia w postaci naturalnej lub jako preparaty. Dobre źródła wapnia to: zielone warzywa - pietruszka, brokuły, kapusta, koperek.

Owoce

Dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jest ono zależne od płci, wieku i stanu fizjologicznego, wynosi od 800 do 1200 mg/dobę.

Produkty mleczne

Do produktów zawierających witaminę D należą: mleko, margaryna, żółtka jaj, łosoś, sardynki, śledzie, makrele, oleje z halibuta i z wątroby dorsza. Wiele młodych ludzi nie zdaje sobie sprawy, że są zagrożeni tym schorzeniem, ponieważ media cały czas powielają błędną informację, że jest to choroba ludzi starych, którzy często są jeszcze obciążeni genetycznie i źle się odżywiają. Jest to tak zwana półprawda ? bo i takie osoby są potencjalnymi chorymi, ale osteoporoza może pojawić się w każdym momencie dorosłego życia, a nawet można mieć wrodzoną łamliwość kości.

Nasiona roślin straczkowych

Minimum raz w tygodniu powinno spożywać się nasiona roślin strączkowych (zastępując nimi porcję mięsa), które są bogate w fitoestrogeny działające ochronnie na układ kostny.

Orzechy

Pistacje i pestki słonecznika są bogate w wapń.Orzeszki ziemne i migdały zawierają potas, który chroni przed utratą wapnia. Można ograniczyć ubytki wapnia i zwiększyć jego przyswajanie poprzez ograniczenie spożycia kawy, soli, alkoholu, cukrów prostych, mięsa (zwłaszcza czerwonego mięsa), rabarbaru, szczawiu, szpinaku, tłuszczów nasyconych, napojów gazowanych i produktów typu fast-food.

Produkty sojowe

Soja w przeciwieństwie do mięsa, nie zawiera puryn - szkodliwych związków organicznych utrudniających przyswajanie wapnia. To nie tylko doskonałe źródło pełnowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, ale także bogactwo błonnika, witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu.

Ruch to zdrowie

Nawet najlepsza dieta powinna być wspomagana odpowiednią dawką ruchu- również dieta wzmacniająca kości. Ćwiczenia siłowe najlepiej pomagają zadbać o gęstość kości. Dodatkowo, budując mięśnie, poprawiasz tempo przemiany materii, a co za tym idzie, szybciej chudniesz. Wykonując ćwiczenia i prace fizyczne, należy jednak pamiętać o chronieniu kręgosłupa przed nadmiernym wysiłkiem.

Więcej o: