Triki na białe zęby

Przebarwienia na naszych zębach nie biorą się znikąd. Pojawiają się przez dietę, papierosy i nieprzestrzeganie higieny. Poznajcie kilka sprawdzonych sposobów na zachowanie pięknego, białego uśmiechu.
kolaż kobieta.gazeta.pl kolaż kobieta.gazeta.pl kolaż kobieta.gazeta.pl

Dieta

Zachowanie białego uśmiechu nie jest wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Jedną z przyczyn przebarwień na zębach jest zła dieta. Jeśli pijesz duża kawy, czarnej herbaty, czerwonego wina i napojów gazowanych, a szczególnie coli, prawdopodobnie znalazłaś przyczynę swojego kolorowego problemu. - Cokolwiek barwi obrus, zabarwi też twoje zęby. - mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Dentim Clinic w Katowicach.

Te "brudzące" napoje najlepiej zastąpić zieloną herbatą, wodą mineralną, tonikiem, lemoniadą i mlekiem. Na "białej diecie" z powinnaś wykluczyć również czerwone i różowe wino. Możesz za to pić wódkę, gin i białe wino. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać tych alkoholi z sokiem porzeczkowym i pomarańczowym, bo one również mogą pozostawić przebarwienia.

Niestety niektóre warzywa tj buraki i pomidory również mogą barwić zęby. Nie oznacza to, żeby całkowicie wyeliminować barwiące produkty z diety. Szczególnie trzeba jednak na nie uważać przed snem, a więc kiedy barwnik na długo zostanie na zębach. Pamiętajmy więc o regularnym myciu zębów, także w ciągu dnia po zjedzeniu posiłków zawierających barwiące składniki.

shutterstock shutterstock shutterstock

Szczoteczka i nitka

Zdarza się, że zbyt miękka szczoteczka nie usunie osadu znajdującego się na zębach. Musi być na tyle twarda, aby usuwała resztki jedzenia i zanieczyszczenia oraz nagromadzony osad, ale nie powinna podrażniać dziąseł. Najlepiej jest wybierać szczoteczki "medium", szczególnie jeśli zdarza nam się często sięgać po kolorowe napoje i jedzenie.

Należy pamiętać też, aby szczoteczka była na tyle długa, żeby sięgnęła zębów trzonowych. Z badań wynika, że niektórzy z nas szorują tylko przód zębów!

Czasami szczoteczka nie oczyści idealnie naszych zębów, a wtedy znowu mogą zaatakować nasze zęby garbniki. Sięgamy w takim przypadku po nitkę dentystyczną. Szukajmy takiej, która zawiera cząstki ścierniwa krzemionkowego lub jest pokryta nadtlenkiem wapnia. Ułatwi usuwanie osadu i dokładnie wyczyści przestrzenie międzyzębowe.

shutterstock shutterstock shutterstock

Język

- Niemycie języka jest jednym z najczęstszych błędów podczas mycia zębów. - twierdzi dr Fąferko. Trzeba pamiętać o tym, że mimo iż umyjemy zęby, garbniki np. z wina pozostają na języku i nie tylko są przyczyną nieprzyjemnego zapachu, ale mogą zabarwiać nasze zęby przez długi czas.

Wybieraj szczoteczki, które mają końcówkę do usuwania osadu z języka i używaj jej z każdym myciem.

shutterstock shutterstock shutterstock

Jedzenie

Wiemy już jakie jedzenie barwi. Istnieje też jedzenie, które może pomóc wybielić nasze zęby. Dobrze jest jeść te produkty jako ostatnie, po posiłku, zwłaszcza kiedy nie mamy możliwości wymycia zębów po posiłku.

Miejmy zawsze pod ręką orzechy i surowe, twarde warzywa: ogórki, sałatę, seler lub marchewkę. Za naturalne szczoteczki do zębów uważane są jabłka. Produkty te wzmagają produkcję śliny w jamie ustnej.

shutterstock shutterstock shutterstock

Banany

Dodatkowo okazuje się, że banany...a raczej ich skórki są doskonałym środkiem wybielania zębów. Są całkowicie zdrowe i bezpieczne dla zębów. Skórka banana jest źródłem minerałów i witamin i nie powoduje ścierania szkliwa tak jak pasty i środki wybielające. No i jaka to oszczędność!

Jak to zrobić?

Wystarczy nacierać około 2 minuty zęby skórką od banana (jego wewnętrzną stroną) tuż po umyciu zębów pastą. Najlepiej jest wybierać banany dojrzałe, gdyż mają one najwięcej potasu.

Powtarzaj czynność codziennie rano i wieczorem, a jeśli masz kamień na zębach możesz pocierać skórką zęby trochę dłużej.

Według naukowców również truskawki mają właściwości wybielające. To wszystko dzięki kwasowi jabłkowemu, a dzięki zawartości wapnia i fluoru truskawki także oczyszczą jamę ustną. Pamiętajmy jednak, żeby nie myć zębów od razu po zjedzeniu truskawek. Zmiękczają one szkliwo. Bezpiecznie będzie zaczekać około dwóch godzin.

shutterstock shutterstock shutterstock

Godziny

Zawsze myj zęby zaraz po przebudzeniu i tuż przed położeniem się do łóżka. Dzięki porannemu myciu unikniesz przebarwień, które powstały w wyniku wysychania zębów w nocy i niskiej produkcji śliny. Jeśli natomiast będziesz myć zęby przed położeniem się spać usuniesz z jamy ustnej wszystkie barwniki, które w nocy mogłyby spowodować przebarwienia.

shutterstock shutterstock shutterstock

Dobierz odpowiednią szminkę

Możemy także "zagrać" kosmetykami. Odpowiednio dobrany odcień szminki może wybielić nasze zęby. Takim kolorem jest chłodna, czerwona szminka, blady i koralowy róż oraz fuksja.

Unikać należy perłowych pomadek, ciepłych oranżów i brązów.

Podobny efekt możemy osiągnąć opalenizną. Ciemniejszy kolor skóry rozjaśnia zęby.

shutterstock shutterstock shutterstock

Czego nie robić?

Nie wybielajmy zębów w sposób "babciny". Nie płuczmy zębów kwaskiem cytrynowym, nie szorujmy ich sodą oczyszczoną i nie przemywajmy zębów w occie jabłkowym. Te metody mogą osłabić i porysować nasze szkliwo.

Po wymyciu zębów wybielającą pastą nie nakładajmy wybielających pasków. Mieszanie metod może doprowadzić do nadwrażliwości, mrowienia i bólu.

Więcej o:
Komentarze (4)
Triki na białe zęby
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • ooii

    Oceniono 5 razy 1

    nalezy podstepem oczyscic jame ustna z bakteryji i kolorkow.

    piweczko zawiera kwas weglowy i nalezy przed kazdym lykiem plukac zabki, przy okazji sie odgazuj i orzezwi.

    pomimo palenia oraz chlania kawy ta terapia daje rade, zabki jak perelki. weekend z pifkiem polecam :)

  • rybeczka_8989

    0

    To wszystko prawda ale jeżeli ktoś chce wybielić zęby to metodami domowymi tylko osłabi się szkliwo, a efekt jest dosyć słaby. Ja wybieliłam swoje zęby metodą Martuni i moje zęby są białe

  • irena474

    0

    fajnie wybiela się też purelite, bo zupełnie nic nie boli i nie szkodzi na zęby..

  • drzejms-buond

    Oceniono 2 razy 0

    ta skórka banana mnie zaciekawiła. a nie wystarczy zeskrobać miąższu na szcoteczkę?
    czemu musimy skórką ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX