Torty weselne

Torty weselne muszą cieszyć nie tylko podniebienie, ale także oczy biesiadników. Dekorowanie tortu wymaga nie lada umiejętności. Dlatego przygotowanie tego deseru najlepiej powierzyć renomowanej cukierni lub restauracji.
Każda z pięciu części tego tortu ma, zgodnie z życzeniem nowożeńców, inny smak (śmietanowy, z kremem z białej czekolady, magador, orzechowy, tiramisu) - całość tworzy ciekawą kompozycję w kształcie półksiężyca. Na wierzchu ułożono wiązanki sztucznych kwiatów (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Każda z pięciu części tego tortu ma, zgodnie z życzeniem nowożeńców, inny smak (śmietanowy, z kremem z białej czekolady, magador, orzechowy, tiramisu) - całość tworzy ciekawą kompozycję w kształcie półksiężyca. Na wierzchu ułożono wiązanki sztucznych kwiatów (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Fot. Bruno Fidrych / AG
Trzyczęściowy tort w biało-pomarańczowej tonacji na pewno spodoba się parom o niekonwencjonalnym guście. Niebanalny smak nadaje mu tzw. trzyczekoladowy mus z białej mlecznej czekolady deserowej, bitej śmietany cukru. Twarde kwiaty z barwionego marcepanu nowożeńcy i goście zwykle zachowują sobie na pamiątkę (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Trzyczęściowy tort w biało-pomarańczowej tonacji na pewno spodoba się parom o niekonwencjonalnym guście. Niebanalny smak nadaje mu tzw. trzyczekoladowy mus z białej mlecznej czekolady deserowej, bitej śmietany cukru. Twarde kwiaty z barwionego marcepanu nowożeńcy i goście zwykle zachowują sobie na pamiątkę (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Fot. Bruno Fidrych / AG
Trzykondygnacyjny tort tiramisu, w którym czekoladowy biszkopt przełożono delikatnym kremem z serka mascarpone. Tort udekorowano białym karmelem i sztucznymi kwiatami. Wieńczy go para młoda wykonana z masy plastycznej - przed pokrojeniem tortu ozdobę tę zdejmujemy (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Trzykondygnacyjny tort tiramisu, w którym czekoladowy biszkopt przełożono delikatnym kremem z serka mascarpone. Tort udekorowano białym karmelem i sztucznymi kwiatami. Wieńczy go para młoda wykonana z masy plastycznej - przed pokrojeniem tortu ozdobę tę zdejmujemy (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa).
Delikatny jasny biszkopt został w tym torcie przełożony puszystym kremem z białej czekolady z malinami. Wierzch i boki przykryto warstwą białej masy karmelowej (tichino) i udekorowano wężykiem z bitej śmietany i różyczkami z barwionego marcepanu (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Delikatny jasny biszkopt został w tym torcie przełożony puszystym kremem z białej czekolady z malinami. Wierzch i boki przykryto warstwą białej masy karmelowej (tichino) i udekorowano wężykiem z bitej śmietany i różyczkami z barwionego marcepanu (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Fot. Bruno Fidrych / AG
Panna Młoda - tak nazwano ten angielski tort keksowy, który sposobem udekorowania wyraźnie nawiązuje do strojnej sukni ślubnej. Kunsztowne białe róże i efektownie udrapowana Panna Młoda - tak nazwano ten angielski tort keksowy, który sposobem udekorowania wyraźnie nawiązuje do strojnej sukni ślubnej. Kunsztowne białe róże i efektownie udrapowana "tkanina" ze słodkiej lukrowej masy niewątpliwie wyszły spod mistrzowskiej ręki pracownia cukiernicza hotelu Jan III Sobieski, Warszawa). Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Skosztowanie weselnego tortu ma w sobie coś magicznego - gościom udziela się przez to szczęście i radość państwa młodych.<br><br>
Na zdjęciu: wytworny tort keksowy w stylu angielskim wykończony białą masą (gum paste) wyglądem i smakiem przypominającą lukier. Został udekorowany kwiatkami wykonanymi z tej samej masy z dodatkiem barwnika spożywczego (pracownia cukiernicza hotelu Jan III Sobieski, Warszawa). Skosztowanie weselnego tortu ma w sobie coś magicznego - gościom udziela się przez to szczęście i radość państwa młodych.

Na zdjęciu: wytworny tort keksowy w stylu angielskim wykończony białą masą (gum paste) wyglądem i smakiem przypominającą lukier. Został udekorowany kwiatkami wykonanymi z tej samej masy z dodatkiem barwnika spożywczego (pracownia cukiernicza hotelu Jan III Sobieski, Warszawa). Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czterokondygnacyjny bezowy tort macedoński przypadnie do gustu amatorom zdecydowanie słodkich deserów. Spody każdego poziomu wykonano z białej bezy i pokryto najpierw ciemnym, a potem jasnym budyniowym kremem macedońskim z orzechami. Wierzch i boki tortu udekorowano bitą śmietaną i różyczkami z barwionego marcepanu (Café Misianka - Anna Zielińska, Warszawa). Czterokondygnacyjny bezowy tort macedoński przypadnie do gustu amatorom zdecydowanie słodkich deserów. Spody każdego poziomu wykonano z białej bezy i pokryto najpierw ciemnym, a potem jasnym budyniowym kremem macedońskim z orzechami. Wierzch i boki tortu udekorowano bitą śmietaną i różyczkami z barwionego marcepanu (Café Misianka - Anna Zielińska, Warszawa). Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Dama Pik - tort ten wygląda i smakuje jak domowy. Jest nasączony rumem, przełożony kremem macedońskim, musem czekoladowym i bitą śmietaną. Boki posypano prażonymi płatkami migdałowymi (Café Misianka - Anna Zielińska, Warszawa). Dama Pik - tort ten wygląda i smakuje jak domowy. Jest nasączony rumem, przełożony kremem macedońskim, musem czekoladowym i bitą śmietaną. Boki posypano prażonymi płatkami migdałowymi (Café Misianka - Anna Zielińska, Warszawa). Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Trzyczęściowy tort w biało-różowej tonacji kolorystycznej jest kombinacją dwóch smaków: najniższy poziom - Black Forest (z ang. czarny las) to ciemny biszkopt przełożony bitą śmietaną i wiśniami marynowanymi w likierze wiśniowym. Natomiast środkowy i górny mają za podstawę jasny biszkopt przełożony kremem śmietanowym. Wierzch pokryto białą masą karmelową (tichino) i udekorowano różyczkami z bitej śmietany oprószonymi cukrowymi perełkami oraz symetrycznie ułożonymi wiązaneczkami ze sztucznych kwiatków (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Trzyczęściowy tort w biało-różowej tonacji kolorystycznej jest kombinacją dwóch smaków: najniższy poziom - Black Forest (z ang. czarny las) to ciemny biszkopt przełożony bitą śmietaną i wiśniami marynowanymi w likierze wiśniowym. Natomiast środkowy i górny mają za podstawę jasny biszkopt przełożony kremem śmietanowym. Wierzch pokryto białą masą karmelową (tichino) i udekorowano różyczkami z bitej śmietany oprószonymi cukrowymi perełkami oraz symetrycznie ułożonymi wiązaneczkami ze sztucznych kwiatków (pracownia cukiernicza hotelu Marriott, Warszawa). Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Efektowny tort truskawkowo-czekoladowy misternie ozdobiony ornamentami z kremu waniliowego oraz żywymi różami (Cukiernia Magdy Gessler Efektowny tort truskawkowo-czekoladowy misternie ozdobiony ornamentami z kremu waniliowego oraz żywymi różami (Cukiernia Magdy Gessler "Słodki-Słony...", Warszawa). Fot. Wojciech Surdziel / AG