Wiosną kuszą nas nowalijki. Są pyszne i zdrowe, ale na niektóre trzeba uważać!

Teoria niestety mija się coraz częściej z praktyką i choć wszystkie dietetyczne poradniki zachęcają nas do tego, by raczyć się jak największą ilością warzyw i owoców (najlepiej tych sezonowych) musimy zdawać sobie sprawę z tego, że w tzw. nowalijkach znajdziemy nie tylko cenne witaminy i minerały, ale również znaczne ilości rakotwórczych azotanów.
Rzodkiewki Rzodkiewki fot. flikr.com, Andy Wright, cc: by/2.0/

Wiosną kuszą nas nowalijki. Są pyszne i zdrowe, ale na niektóre trzeba uważać!

Teoria niestety mija się coraz częściej z praktyką i choć wszystkie dietetyczne poradniki zachęcają nas do tego, by raczyć się jak największą ilością warzyw i owoców (najlepiej tych sezonowych) musimy zdawać sobie sprawę z tego, że w tzw. nowalijkach znajdziemy nie tylko cenne witaminy i minerały, ale również znaczne ilości rakotwórczych azotanów.

Rzodkiewka, sałata i  kapusta kumulują najwięcej nawozów

Trudno sobie odmówić zakupu kolorowych rzodkiewek, sałaty, czy "młodej" kapusty. Pamiętajmy jednak, że to właśnie te warzywa kumulują najwięcej niebezpiecznych nawozów. Unikać powinniśmy także "świeżego" szpinaku. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest raczenie się (wczesną wiosną) papryką i ogórkami, nieco bardziej podatne na negatywne skutki nawożenia są m.in. marchew, pietruszka czy seler.

Mrożonki zawsze są 'bezpieczne' Mrożonki zawsze są 'bezpieczne' fot. flikr.com, Steven Depolo, CC: by/2.0/

Mrożonki zawsze są bezpieczne

W pierwszych tygodniach wiosny warto (podobnie jak zimą) postawić na warzywa mrożone i suszone - zbierane i poddawane bezpiecznej obróbce w okresie zbiorów, czyli wtedy gdy stosuje się najmniej nawozów.

Rzodkiewki zawsze trzeba porządnie umyć Rzodkiewki zawsze trzeba porządnie umyć fot. flikr.com ++ lichtempfindlich, CC by-nc-nd/2.0/

Jeśli nowalijki, to porządnie umyte

Czy musimy rezygnować z tak lubianych nowalijek? Na pewno konieczne jest ograniczenie ich spożycia. A jeśli mimo wszystko koniecznie chcemy ich spróbować, pamiętajmy o tym, aby długo i dokładnie je myć w ciepłej wodzie i dokładnie osuszać. Warto też pozbywać się zewnętrznych liści warzyw.

Więcej o zdrowym odżywianiu dowiesz się na stronie wygodnadieta.pl

Więcej o: