Naukowcy odkryli "szósty smak". To przez niego bardziej tyjemy

Badania australijskich naukowców sugerują, że ludzie - oprócz słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (określanego jako "mięsny") - wyczuwają też szósty smak. Według nich to tłumaczy przybieranie na wadze.

Zespół naukowców z Deakin University w Australii postanowił przyjrzeć się zależności między tyciem a preferencjami smakowymi u dorosłych. W tym celu Julia Low, Kathleen Lacy, Robert McBride i Russell Keast przebadali wrażliwość grupy mężczyzn oraz kobiet na smak produktów z wysoką zawartością węglowodanów złożonych i prostych.

Posłużyły im do tego pomiary progu wyczuwalności smaku w ustach oraz szczegółowe formularze wypełniane przez uczestników eksperymentu. Każdy z nich został dodatkowo dokładnie zmierzony i zważony ze szczególnym uwzględnieniem wymiarów w talii.

"Szósty smak"

Okazało się, że zamiłowanie do spożywania węglowodanów nie ma związku z obecnością cukru tylko wyczuwaniem smaku samej skrobi zawartej na przykład w pieczywie i makaronach. Innymi słowy, wyniki badań australijskiego zespołu sugerują, że ludzie są w stanie odróżnić sześć, a nie pięć smaków.

Według naukowców ten ostatni nie wszyscy wyczuwają tak samo dobrze. Ci, którzy są na niego szczególnie wrażliwi zwykle mają większy apetyt na węglowodany, w związku z czym częściej je jedzą. Za tą wrażliwością idzie niestety tendencja do szybszego tycia.

Podświadomy akcelerator

- Osoby, które wykazują większą wrażliwość na smak węglowodanów równocześnie mają pewien rodzaj "podświadomego akceleratora", który sprawia, że chętniej sięgają po produkty z ich wysoką zawartością - komentuje szef zespołu badawczego, prof. Russell Keast. - Żeby dowiedzieć się, dlaczego tak jest i od czego to zależy, musimy przeprowadzić dalsze badania - dodaje.

Zobacz też:

Pora jedzenia ma znaczenie! Dlaczego warto trzymać się dobowego cyklu organizmu?

Jedzenie kompulsywne, czyli niepohamowany apetyt

Które lepsze: oryginały czy marki własne? Porównujemy słone przekąski

Źródła: Metro.co.uk, The Journal of Nutrition.

Więcej o:
Komentarze (18)
Naukowcy odkryli "szósty smak". To przez niego bardziej tyjemy
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • alberto_srapovoli

    Oceniono 22 razy 20

    Dajcie to do wytestowania tej waszej myszce z dzialu fitnesowego, ktora pije kawe bez mleka, ale z maslem orzechowym i wode z cytryna. Tylko nie wylaczajcie potem komentarzy ;)

  • Gość: arabia

    Oceniono 6 razy 6

    To juz jest znane co najmniej od 2015 roku
    www.sciencealert.com/scientists-have-discovered-a-new-taste-and-it-could-help-us-treat-obesity

  • Gość: bik

    Oceniono 3 razy 3

    Tyje się od węglowodanów a nie od ich smaku

  • popsuty2x

    Oceniono 1 raz 1

    A to tylko woreczek żółciowy mniej sprawny bo kamienie lub zgrubienie ścianek i zapalenia :(

  • Gość: Dusia

    0

    Większość znajomych nie wspominając już rodziny odradzała mi zakup Slimunox.Ja jednak postanowiłam zaryzykować i teraz nie żałuję podjętej decyzji.Kilogramy spadają a Ci którzy mi odradzali sami kupują i się odchudzają.

  • Gość: Anka

    0

    Weszłam w tą publikację (academic.oup.com/chemse/article/40/7/507/400784) i tam jest mowa o "long chain fatty acids", co do tego ma skrobia?

  • 3krzak

    Oceniono 5 razy -1

    To prawda. Jak byłem w Amsterdamie uwielbiałem smak zwykłego pszennego pieczywa, chleba czy zwykłego ugotowanego ziemniaka a gdy wracałem już do siebie już mi to przechodziło.

  • baby1

    Oceniono 18 razy -2

    "Żeby dowiedzieć się, dlaczego tak jest i od czego to zależy, musimy przeprowadzić dalsze badania" I o to chodzi, aby forsę dostać, a reszta to bajki dla dzieci.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX