Olejek kamforowy - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne stosowania

Olejek kamforowy w Indiach znany jest od starożytności. Wykorzystuje się go na szeroką skalę w kosmetyce i w przemyśle farmaceutycznym. Stosowany w pielęgnacji cery trądzikowej, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, pomaga w pozbyciu się łupieżu. Jak go stosować?

Olejek kamforowy i jego frakcje mają różne zastosowania

Kamfora – to organiczny związek chemiczny otrzymywany z drewna cynamonowca kamforowego. Drzewo to rośnie naturalnie w południowo-wschodniej Azji, a uprawiane jest również w Australii i Afryce. Sama kamfora otrzymywana jest dziś również syntetycznie, z olejków drzew iglastych.
Kamfora w czystej postaci wykorzystywana jest w różnych dziedzinach:

  • produkcja lakierów
  • produkcja artykułów spożywczych
  • produkcja płynów do balsamowania
  • przemysł farmaceutyczny: maści i leki
  • kosmetyka - przy produkcji kosmetyków stosowanych bezpośrednio na skórę
  • produkcja środków odstraszających owady
  • przemysł chemiczny: opary olejku zapobiegają rdzewieniu
  • używany jest przy ceremoniach religijnych

Działanie olejku kamforowego

Naszą uwagę skierujemy na wykorzystanie tej substancji w formie olejku w farmacji i kosmetyce, ale najpierw warto zwrócić uwagę na samą kamforę. Kamfora stosowana w nieodpowiedni sposób może powodować skutki uboczne od podrażnień do silnych zatruć lub nawet śmierci. Dlatego ważne, żeby przy domowych próbach eksperymentowania zwracać uwagę na pochodzenie olejków. Powinny to być produkty naturalne z zaufanego źródła.
Wśród licznych właściwości olejku warto wymienić:

  • pobudzające - olejek kamforowy korzystnie wpływa na krążenie krwi. Poprawia metabolizm i trawienie, a także wydalanie. Dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń układu krążenia i trawienia
  • znieczulające - skuteczny do znieczulenia miejscowego, powoduje drętwienie nerwów czuciowych w miejscu zastosowania
  • antyseptyczne, dezynfekujące - odkaża rany, odstrasza owady, chroni przed zepsuciem. Znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu chorób skóry: bakteryjnych i grzybiczych,
  • przeciwskurczowe - daje natychmiastową ulgę,
  • przeciwzapalne i uspokajające - bardzo doceniany w leczeniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych - zewnętrznych i wewnętrznych
  • rozluźnia ciało i umysł, daje uczucie spokoju i orzeźwienia, zapobieganie nerwobólom
  • pobudza wzrost włosów
  • wspomaga regulowanie wydzielania sebum
  • hamuje nadmierną potliwość

Idealna cera bez podkładu? Zobacz, jak wyrównać kolor cery i nie wyglądać sztucznie

Olejek kamforowy stosowany zewnętrznie działa też na wnętrze organizmu

Olejek świetnie przenika przez skórę, dlatego stanowi składnik wielu maści i kremów, a stosowany jest głównie zewnętrznie, a nie jako suplement diety.
Przy wcieraniu daje przyjemne uczucie chłodzenia (latem zaleca się smarować nim stopy), wymieszany ze spirytusem działa mocno rozgrzewająco.
Bywa dodatkiem do toników i mleczek do demakijażu. Stosowany do pielęgnacji twarzy oczyszcza skórę działając leczniczo na trądzik i przetłuszczającą się cerę.

Jest w postaci płynnej, więc można dolać odrobinę do kosmetyków stosowanych na co dzień lub stosować oddzielnie. Jednym ze sposobów jest przecieranie twarzy wacikiem z kilkoma kroplami olejku kamforowego .
Można używać go przy masażu pielęgnacyjnym i leczniczym oraz peelingu ciała -  wcierany w skórę głowy sprawi, że włosy nie będą przetłuszczone. Jest częstym składnikiem naturalnych szamponów.

Kilka kropli można dodać do kąpieli, zapewni to dokładne dotarcie do całej powierzchni ciała, a aromaty wdychane przy parowaniu ułatwią oddychanie i rozluźnią nas fizycznie i psychicznie.

Skąd wziąć olejek kamforowy

Olejek powszechnie dostępny jest w aptekach i drogeriach. Warto sprawdzić, bo możliwe, że jest w składzie waszych kosmetyków. Jest to wydatek ok. 5 zł za 30 g, a jako środek znieczulający i przeciwzapalny powinien mieć swoje miejsce w domowej apteczce. Jest opakowany w małe buteleczki na których warto przeczytać skład i pochodzenie ojejku.

Może cię również zainteresować:

Arnika - właściwości i zastosowanie

Więcej o:
Komentarze (5)
Olejek kamforowy - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne stosowania
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • zimowadepresja

    Oceniono 1 raz 1

    szampon vichy przeciwłupieżowy pomógł mi po 1 użyciu po nie wiem ilu latach walki.

  • elenem

    Oceniono 1 raz 1

    Podobne właściwości ma olejek z drzewa herbacianego.

  • Gość: zw1

    Oceniono 1 raz 1

    U mnie zapach kamfory wzbudza agresję. Przypuszczam, że wyleczyłbym łupież, ale straciłbym nerwy.

  • hens

    0

    Słyszałem że olejek kamforowy jest super na pismędy

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX