Kwas laktobionowy - niezastąpiony w kosmetyce

Kwas laktobionowy

Kwas laktobionowy (Fot. iStock)

W ostatnim czasie coraz częściej można usłyszeć o zaletach kwasu laktobionowego. Dla większości nazwa ta brzmi dość tajemniczo, warto więc wyjaśnić, czym faktycznie jest kwas laktobionowy i jaką funkcję spełnia w branży kosmetycznej.

Skąd się bierze kwas laktobionowy?

Kwas laktobionowy jest otrzymywany w wyniku utleniania laktozy i jest on zaliczany do grupy polihydroksykwasów. Pod względem chemicznym stanowi on połączenie glukonolaktonu i cukru galaktozy.
Podobnie jak wszystkie polihydroksykwasy, kwas laktobionowy posiada właściwości charakterystyczne dla kwasów AHA, aczkolwiek wykazuje łagodniejsze działanie i nie powoduje skutków ubocznych, czyli intensywnego złuszczania się skóry, uczucia pieczenia, szczypania ani też zaczerwienienia skóry.

Krem przeciwzmarszczkowy - twój sprzymierzeniec w walce ze zmarszczkami

Główną funkcją, jaką spełnia kwas laktobionowy w kosmetyce, jest regulacja procesów złuszczania martwego naskórka, stymulacja fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych, elastycznych oraz przyczynianie się do produkcji glikozaminoglikanów w skórze właściwej.

Ważną cechą, którą posiada kwas laktobionowy, są właściwości łagodzące i przeciwzapalne. Podczas aplikacji kosmetyków z zawartością przedmiotowego kwasu, nie występuje świąd, pieczenie ani zaczerwienienie skóry. Niepodważalnym atutem preparatu są z całą pewnością silne właściwości regenerujące, łagodzące podrażnienia, niwelujące zaczerwienienia i stany zapalne oraz wzmacniające barierę ochronną skóry.
Ze względu na właściwości kwas laktobionowy znajduje zastosowanie w leczeniu zmian skórnych o różnej etiologii, m.in. w AZS, wyprysku kontaktowym, trądziku różowatym, trądziku zwykłym, a także łojotokowym zapaleniu skóry.

Kwas hialuronowy, mezoterapia i botoks kontra kurze łapki. Czy w tej bitwie wygra ktoś poza właścicielami klinik medycyny estetycznej?

Kwas laktobionowy w kosmetyce

Preparaty zawierające kwas laktobionowy mogą być stosowane samodzielnie lub stanowić uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Kwas laktobionowy krem to preparat, który może być stosowany podczas, jak i po zakończeniu leczenia retinoidami oraz sterydami, co w znaczny sposób przyczynia się do zmniejszenia skutków ubocznych przyjmowanych leków. Ważne jest także to, że kwasy bionowe nie wykazują właściwości fototoksycznych, a tym samym można je przyjmować przez cały rok.
Kwas laktobionowy korzystnie wpływa na odnowę komórek skóry właściwej oraz naskórka, dlatego też bardzo często jest stosowany po zabiegach z zakresu dermatologii estetycznej, głównie po peelingach chemicznych, laseroterapii, mezoterapii igłowej, mikronakłuwaniu oraz w redukcji stanów zapalnych i podrażnień. Ponadto spełnia on ważną funkcję podczas pielęgnacji skóry zniszczonej słońcem oraz w przypadku zabiegów zapobiegających starzeniu się skóry.

Dobry krem pod oczy - zainwestuj w piękno

Kwas laktobionowy – opinie

Opinie dotyczące kwasu laktobionowego i jego właściwości są bardzo pozytywne. Posiada on silne właściwości antyoksydacyjne, a to oznacza, że skutecznie chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Pobudza także syntezę kolagenu, przyczynia się do zapobiegania powstawania teleangiektazji, wzmacnia mechanizmy naprawcze, chroni przed szkodliwymi promieniami UV, nie podrażnia skóry – bez obawy można go stosować w przypadku skóry wrażliwej i suchej.

Zaopiekuj się swoją skórą! Zobacz, jak zrobić sobie domowe spa z naturalnych składników

Red Lipstick Monster sprawdzi, jak dobrze znasz tajniki makijażu
1/12Jaki typ pędzla nie sprawdzi się do podkładu?

Zobacz najnowsze wideo

Zobacz także
  • Krem do twarzy Co warto wiedzieć o kremach do twarzy?
  • Krem z kwasem migdałowym Dobre kremy z kwasem migdałowym
  • Kwas hialuronowy - opinie Kwas hialuronowy - opinie
Skomentuj:
Kwas laktobionowy - niezastąpiony w kosmetyce
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Uroda i pielęgnacja:
Najczęściej czytane