Ma這 wody i bez pokrywki: 9 ma這 znanych zasad przygotowywania warzyw

Jak gotowa warzywa? Co zrobi, 瞠by przyswaja z nich jak najwi璚ej witamin i minera堯w? W ciep貫j wodzie czy we wrz徠ku? Oto dziewi耩 zasad, kt鏎e powinni軼ie wdro篡 z biegu.

To, że warzywa najlepsze są al dente - lekko chrupiące, a nie rozgotowane na ciapę - to z pewnością wiecie. Nie musimy też przypominać, że żywność to rodzaj paliwa, które nas napędza, to źródło zdrowia i energii.

Bożena KropkaBożena Kropka Bożena Kropka Fot. Mariola Glajcar

Dietetyczka Bożena Kropka pisze w swojej książce, z której pochodzą cytowane zasady dotyczące gotowania warzyw: - W ciągu 70 lat życia spożywamy około 1,9 tony białka, 2,3 tony tłuszczów, 9,5 tony węglowodanów oraz 0,6 tony składników mineralnych. To naprawdę sporo!

Organizm musi przetworzyć aż tyle pokarmu. Ale od czasów pierwotnych bardzo zmieniła się jakość pożywienia, a nasz układ pokarmowy nie nadąża z modyfikowaniem swojej pracy pod kątem tych zmian.

ZOBACZ WSZYSTKIE ZASADY

Dieta to podstawa!

Jak zapewnia Kropka: - Według badań naukowych około 80 procent chorób ma podłoże zależne od diety. Jako dietetyczka zaczynałam praktykę, pomagając pacjentom z zaburzeniami trawienia.

Jakie produkty łączyć, a jakich nie łączyć?Jakie produkty łączyć, a jakich nie łączyć? Jakie produkty łączyć, a jakich nie łączyć? Rys. Materiały prasowe

Leczyłam zaparcia, luźne stolce, biegunki. Szybko okazało się, że po zmianie nawyków żywieniowych i przywróceniu prawidłowej funkcji układu pokarmowego, między innymi przez zmianę sposobu odżywiania, u pacjentów ustępowały także inne dolegliwości, na które cierpieli (nawet te natury psychicznej).

ZOBACZ WSZYSTKIE ZASADY

Pięć porcji

Dietetycy trąbią, że trzeba jeść pięć porcji warzyw dziennie. Dotyczy to i dorosłych, i dzieci. Bożena Kropka dostrzega jednak naszą hipokryzję. - Tak, dzieci nie lubią warzyw, jeśli rodzice nie starają się ich zachęcić do tego, by je zjeść.

Znam przypadki, że rodzice ulegają swoim dzieciom i podając im rosół, wyjmują z niego marchewkę. Natomiast chętnie kupują im słodkie soczki przemysłowe i chrupki kukurydziane. W dodatku sami nie jedzą warzyw. Dziecko będzie lubiło warzywa, jeśli będą je chętnie jeść również rodzice. My ustalamy zasady, więc nie ulegajmy "warzywnym niejadkom"!

Bożena Kropka, Bożena Kropka, "Co mi dolega" Fot. Materiały prasowe

Wszystkie cytowane zasady pochodzą z książki Bożeny Kropki "Co mi dolega?" wydanej przez Znak.

 

Wi璚ej o:
Komentarze (6)
Ma這 wody i bez pokrywki: 9 ma這 znanych zasad przygotowywania warzyw
Zaloguj si lub komentuj jako go嗆
  • killgrill

    Oceniono 22 razy 20

    Pierdo造 jak zwykle

  • prinsik

    Oceniono 7 razy 7

    A gdzie w salacie znajde nerwy? A jesli juz radzicie to byloby dobrze wytlumaczyc dlaczego zielone warzywa powinny byc gotowane bez pokrywki itp.

  • ola_dom

    Oceniono 9 razy 7

    Naprawd zalecacie zjada RoszpUnk...?
    Dzieciom te?
    Mog z przera瞠nia sika po nocach po takich do鈍iadczeniach.
    :D

  • hrabia-drapello

    Oceniono 3 razy 3

    Nie dowiedzia貫m si jakie to zasady bo nie ogl康am badziewnych film闚...

  • mt246

    Oceniono 1 raz 1

    "Chlorofil z zielonych ro郵in rozpuszcza si, kiedy w pokarmie jest dodatek t逝szczu, dlatego kilka jego kropel nale篡 doda do soku". A od kiedy to dietetyk zaleca dodawanie wyizolowanego t逝szczu? Czy t逝szcz to wg niej to tylko bezwarto軼iowe oleje? S lepsze jego 廝鏚豉: awokado, orzechy, siemi konopne - bardzo dobrze komponuj si z sokami albo koktajlami.

  • k_oliwia

    0

    Ja na szcz窷cie nie musz sobie ju zaprz徠a g這wy sposobem gotowania- tak 瞠by produkty nie straci造 swoich zdrowych w豉軼iwo軼i! Posi趾i przygotowuje za mnie WygodnaDieta a ja mam pewno嗆, 瞠 ka盥e danie jest zdrowe, smaczne i 鈍ie瞠.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX