Olej palmowy - krwawy i niezdrowy. 8 produktów, w których występuje najczęściej

Olej palmowy to jeden z najchętniej wykorzystywanych olejów roślinnych świata. Niestety, zjawisko to pociąga za sobą tragiczne konsekwencje - dla środowiska oraz naszego zdrowia. Zobacz, gdzie najczęściej można się na niego natknąć.

Olej palmowy: jego pozyskiwanie to proces, który wywołuje wiele emocji. I nie bez powodu. Palmy oleiste uprawia się na przemysłowych plantacjach, które powstają po uprzednim oczyszczeniu terenu, czyli spaleniu i wykarczowaniu obszarów lasów deszczowych. Wpływa to na przyspieszenie zmian klimatycznych oraz skazuje na śmierć wiele zwierząt.

Jak podaje WWF, "jedna trzecia powierzchni lasów tropikalnych wyciętych w czasie ostatnich 10 lat w Indonezji i Malezji została przekształcona w plantacje palmy oleistej. Najczęściej wycinka jest prowadzona w sposób nielegalny. Wraz z niszczeniem lasów tropikalnych giną bezpowrotnie rzadkie gatunki roślin i zwierząt, w tym orangutany. Szacuje się, że na Borneo w ciągu ostatnich 20 lat obszar, który zamieszkiwały te małpy, skurczył się o ponad 55 proc."

Wypalane indonezyjskie lasy deszczoweWypalane indonezyjskie lasy deszczowe Flickr.com/Rainforest Action Network lic: CC BY-NC 2.0

 WWF podaje również, że to nie sam olej jest problemem, ale sposób, w jaki się go pozyskuje. Jedynie 10 proc. firm na świecie korzysta z oleju palmowego z certyfikatem RSPO, czyli pozyskiwanego w sposób, który nie wpływa znacząco na degradację środowiska. Paweł Średziński z WWF podkreśla, że ratowanie lasów tropikalnych jest możliwe, jednak musi wystąpić silna presja ze strony konsumentów.

Jeśli to jednak kogoś nie przekonuje do bardziej wnikliwego czytania etykiet, powinien mieć świadomość, jaki wpływ na organizm ma jego regularne spożywanie.

Olej palmowy w wersji pierwotnej, surowej, jest nieszkodliwy: zawiera antyutleniacze, witaminy E, K. Jednak do nas trafia już jako olej rafinowany lub całkowicie/częściowo utwardzony. - Olej palmowy w takiej formie jest kompletnie pozbawiony składników odżywczych. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na układ krążenia. Ponadto w wyniku utwardzania powstają tłuszcze trans, które są szczególnie niebezpieczne. Powodują wzrost "złego" cholesterolu, zwiększają ryzyko choroby wieńcowej, zawałów serca - przestrzega dietetyk Hanna Stolińska.

Olej palmowy na etykietach już nie anonimowy

W Internecie można znaleźć opinie, iż producenci ukrywają w składzie obecność oleju palmowego. Jeśli tak rzeczywiście jest, robią to niezgodnie z prawem. - Zgodnie z przepisami obowiązkowe jest wskazanie określonego źródła roślinnego, z którego pochodzi dany olej lub tłuszcz. Oleje te mogą być grupowane w wykazie składników pod nazwą "oleje roślinne" z następującym niezwłocznie po tej nazwie wykazem oznaczeń określonych źródeł roślinnych (np. słonecznikowy, palmowy) - informuje Izabela Zdrojewska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Co więcej, są ścisłe wytyczne odnośnie umieszczania informacji na etykietach:

  • olej roślinny, np. palmowy - oznacza  to, że w produkcji został użyty olej w postaci płynnej
  • tłuszcz roślinny, np. palmowy - to tłuszcz stały, ale nie poddany procesowi utwardzania
  • tłuszcz roślinny, np.  palmowy całkowicie/częściowo uwodorniony (utwardzony), to tłuszcz roślinny poddany procesowi uwodornienia (utwardzenia)

W niewielkich ilościach olej palmowy nie zrobi nam krzywdy. Jednak problem polega na tym, że jest on wszechobecny. Trudno jest się na niego nie natknąć, jeśli kupujemy przetworzone produkty spożywcze oraz kosmetyki.

Zobacz, w jakich produktach najczęściej występuje olej palmowy

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Komentarze (91)
Olej palmowy - krwawy i niezdrowy. 8 produktów, w których występuje najczęściej
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • bylyfyzytsyf666

    Oceniono 51 razy 51

    Bardzo ważny temat. Dobrze, że o tym piszecie. Dzięki!
    Ja już od dłuższego czasu staram się całkiem wyeliminować ten olej z diety, w związku z czym musiałam się pożegnać z kilkoma ukochanymi czekoladami :(

  • hajaszek

    Oceniono 44 razy 44

    W Biblii jest napisane czyńcie sobie ziemię poddaną
    A nie spalcie sobie dom i ogród w którym mieszkacie a potem
    Zabijcie wszystkie stworzenia i cieszcie się wygodą.
    uważam, że ekologia to nie banał
    a odpowiedzialne życie z troską o środowisko
    jest naszym obowiązkiem.
    Dużo prawdziwszym niż przedłużanie rzęs, micelarne płyny do oczyszczania twarzy i hybrydowe lakiery do paznokci.

  • rozbojnick

    Oceniono 18 razy 16

    @x25s
    Ty głupi chuyu! Czyli twoim zdaniem można mordować zwierzęta i w imię rachunku ekonomicznego? Tak wyglądają zwierzaki po wypalaniu lasów pod plantację olejowca.
    www.blogkokoszki.eu/sites/default/files/styles/obraz-frontowy-pelny/public/galeria/frontowy/olej_palmowy.jpg

  • piorkoeufemii

    Oceniono 15 razy 13

    pytanie do administratora - drugi raz mi się zdarza, że gdy chcę ocenić czyjeś wypowiedzi, to okazuje się, że "już oceniałeś" - ? A na pewno tego wcześniej nie robiłam. Do mojego komputera inni nie mają dostępu. Proszę o weryfikację czy przypadkiem nie macie dziury pozwalającej na korzystanie z cudzych loginów.

  • Rafal Halik

    Oceniono 15 razy 13

    Olej palmowy w potężnych ilościach jest dodawany jak biododatek do paliw. To co jest w Nutelli i szminkach to kropla w morzu oceanu

  • chateaux

    Oceniono 14 razy 12

    Problem w tym że olej palmowy i syrop glukozoweop-fuktozowy jest juz wlaściwie we wszystkim. Zwłąszcza we wszystkim od polskich producentów wykupionych przez zagraniczne firmy. Jak nie jeden to drugi, a bardzo często obydwa. Trudno w Polsce kupić jakikolwiek produkt spożywczy czy słodycze bez tych dwóch składników.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX