#KochajJedzenie! - 16 października startuje jubileuszowy Restaurant Week

16 października rozpocznie się największy w Polsce festiwal kulinarny Restaurant Week. Weźmie w nim udział rekordowa liczba prawie 400 najciekawszych restauracji z 15 regionów. Na gości czekają trzydaniowe menu serwowane w promocyjnych cenach 49 zł za osobę. Jesienna edycja festiwalu potrwa od 16 do 31 października. Można już dokonywać rezerwacji online na stronie www.restaurantweek.pl. Festiwalowi będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie, realizowana we współpracy z Bankami Żywności. Jej celem jest walka z marnowaniem żywności oraz edukacja w zakresie budowania szacunku do jedzenia w duchu filozofii zero-waste.

POLACY KOCHAJĄ JEDZENIE – 5 LAT RESTAURANT WEEK

W festiwalu weźmie udział prawie 400 najlepszych restauracji m.in.: z Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wśród nich: warszawskie: Żywa Kuchnia, serwująca kuchnię wegańską oraz Dar Mounia – tradycyjną kuchnię marokańską, krakowska Andromeda Alfa, wrocławska Wydział Kulinarny, trójmiejska Fedde i wiele innych. Najlepsze polskie restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania mięsne i rybne, coraz więcej restauracji proponuje także menu wegetariańskie i wegańskie. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu http://www.restaurantweek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

W tym roku festiwal Restaurant Week świętuje swoje pięciolecie i na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych kulinarnych wydarzeń w Polsce. Począwszy od pierwszej edycji, która odbyła się w 2014 r., do teraz, wzięło w nim udział prawie ponad pół miliona osób. Podczas nadchodzącej jubileuszowej odsłony festiwalu, organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości

#KOCHAJJEDZENIE

#KochajJedzenie#KochajJedzenie fot. materiały prasowe

Jesiennej edycji Restaurant Week będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie. Jest to kontynuacja i zarazem kolejna odsłona zapoczątkowanej podczas wiosennej edycji festiwalu kampanii "#SzanujJedzenie", która odbiła się szerokim echem. Akcja #KochajJedzenie ma na celu promowanie szacunku do jedzenia oraz edukację w zakresie sposobów wykorzystania resztek. Działaniem, które wpisuje się w idee zero-waste jest sam system rezerwacji online podczas festiwalu Restaurant Week. Dzięki wcześniejszym rezerwacjom (można ich dokonywać do godz. 20.00 dnia poprzedniego) restauracje biorące udział w festiwalu dokładnie wiedzą, ile osób pojawi się danego dnia i jakie dania wybiorą ( do wyboru gości są dwa menu, które wybierają podczas rezerwacji) . Mają więc dokładne informacje na temat liczby porcji, którą należy przygotować - dzięki temu marnowanie żywności ograniczone zostaje do minimum.

Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator Restaurant Week i kampanii #KochajJedzenie.

16 października, w dniu rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week, który jest jednocześnie obchodzony jako Światowy Dzień Żywności, odbędzie się konferencja prasowa poświęcona tematowi marnowania żywności oraz warsztaty poświęcone idei zero-waste, organizowana we współpracy z Bankami Żywności. W ramach kampanii #KochajJedzenie do wszystkich festiwalowych gości trafi e-book pt. "Zero waste w Twoim domu" zawierający praktyczne porady dotyczące sposobów na ograniczenie marnowania jedzenia. Organizatorzy przygotowali także 7 przykazań miłości do jedzenia, o których warto pamiętać na co dzień, aby ograniczyć marnowanie jedzenia.

1. Szanuj jedzenie - przechowuj świadomie i mądrze

2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki

3. Kupuj z sercem - mniej i częściej

4. Nie wyrzucaj - produkty, które nadają się do spożycia zamrażaj, susz, rób z nich koktajle

5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi

6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji

7. Nie marnuj - uczęszczaj na festiwale z wcześniejszym wyborem menu