Naukowcy ostrzegają: za 40 lat na świecie może już nie być czekolady

ds
02.01.2018 16:01
A A A
Czekolada

Czekolada (fot. Pixaby)

Czekoladożercy już powinni zacząć robić zapasy...

ŁUKASZ NOWACZYK

Kakaowiec, z którego ziaren powstaje czekolada, jest bardzo wymagający, jeśli chodzi o warunki uprawy. Potrzebuje dużej wilgotności, rzadkich opadów i wysokiej temperatury. Do niedawna idealne warunki miał w okolicy równika. 

Do niedawna, bo teraz naukowcy mają dla nas zatrważające prognozy: w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat klimat może się do tego stopnia zmienić - chodzi przede wszystkim o susze w Afryce i ogólny wzrost temperatury - że nie da się już hodować kakaowca. 

ALINA GAJDAMOWICZ

Okazuje się, że producenci już mają problem z zaspokojeniem apetytów czekoladożerców z pierwszego świata. Statystyczny mieszkaniec zjada w ciągu roku 286 tabliczek czekolady. Pochłaniamy jej tak dużo, że nawet bez zmian klimatycznych kakaowce nie nadążają.

Taka optymistyczna wiadomość na początek roku...