Pierniczki na święta. Dwa proste przepisy, które wyjdą każdemu

Pierniczki na święta są obowiązkowe niemal w każdym domu. W inernecie znaleźć można mnóstwo przepisów od tych, które muszą leżakować przez kilka tygodni po te, które można upiec tuż przed świętami. Wbrew pozorom, przepis na dobre pierniki wcale nie musi być trudny. Oto dwie świąteczne propozycje, które wyjdą każdemu.

Tradycja świątecznych pierniczków

Nic nie wprawia w świąteczny nastrój tak, jak zapach pierniczków unoszący się w domu. Pierniczki na święta to obowiązkowa pozycja wśród słodkości na Boże Narodzenie. Choć z pozoru mogą wydawać się trudne do zrobienia, przygotowałyśmy dwa przepisy, które z pewnością udadzą się każdej kobiecie.  

Pierniczki na święta - przepis klasyczny

  • 500 g mąki 
  • 200 g płynnego miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajo 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii

Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i uformować górę. Na szczycie zrobić wgłębienie i ostrożnie wlać do niego miód,masło i jajko, a także wsypać przyprawy oraz cukier. Wszystko razem zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, a następnie każdą z nich rozwałkować (na około 5 mm) na oprószonej mąką stolnicy i wycinać pierniki. Wyłożyć pierniczki na natłuszczonej blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po przestudzeniu, udekorować pierniczki według uznania.

Pierniczki na święta - przepis fit

Dla wszystkich kobiet, które nawet w święta dbają o linię lub z jakiegoś powodu nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne pierniczki, świetną alternatywą będą te w wersji raw. Są zdrowe, wegańskie i naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki daktyli
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki białej gryki 
  • 3/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania: Daktyle namocz w wodzie przez całą noc, a następnie odlej z nich wodę. Do namoczonych daktyli dodaj pozostałe składniki i zmiksuj całość. Powstałą masę delikatnie rozwałkuj na stolnicy i wytnij wybrane kształty. Surowe pierniczki obtocz w cukrze kokosowym i cynamonie. Schowaj je do lodówki na 15-20 minut, aby stwardniały. 

Więcej o: