Bób z boczkiem i chłodnik tarator na lato

Pogoda nas nie rozpieszcza (jak zwykle), ale przynajmniej warzywa są teraz tanie i pyszne. I jest bób! Proponuję więc prosty obiad - idealny i na upały (może nadejdą?), i na deszczowy czerwiec. Zapraszam na chłodnik tarator i bób z boczkiem.

Spędziłam chwilę na krótkim urlopie za granicą - na innym kontynencie, ale jeszcze nie czas na opis tamtych smaków. Bowiem wróciwszy na ojczyzny łono, zobaczyłam na moim osiedlowym ryneczku wszystko, co kocham: słodki groszek, jasne czereśnie, młody bób, piękne ogórki gruntowe. Niby nie dziwi, ale mieszkam na północy kraju i tu wszystko dojrzewa później, a co za tym idzie niskie ceny też osiąga znacznie później. Jak wyjeżdżałam groszek kosztował 18 zł, a dzisiaj już tylko 5 zł (a nie było mnie raptem półtora tygodnia)! Podobnie rzecz ma się z bobem i czereśniami. A że już niedługo skończy się sezon i na bób, i na groszek, i na czereśnie, zajadam się nimi na okrągło - mimo wysokiego indeksu glikemicznego.

Bób najchętniej jadam gotowany, z czosnkiem i koperkiem, polany masełkiem. Najpyszniejszy jest właśnie taki, ale dzisiaj pokusiłam się o jeszcze lepszą wersję - z boczkiem. To dopiero był smakowy odlot. A na pierwsze danie proponuję doskonały bułgarski chłodnik tarator. Najlepsza zupa na upał, ale dobrze też smakuje w deszczowy czerwiec, bo u nas nad morzem pada.

Do rzeczy jednak.

Chłodnik tarator (Fot. Agnieszka Haponiuk)Chłodnik tarator (Fot. Agnieszka Haponiuk)

MÓJ ULUBIONY CHŁODNIK TARATOR

Składniki dla 3 osób (zaprosiłam przyjaciółki):

- 8 średnich, twardych ogórków gruntowych

- 3 ząbki młodego czosnku

- opakowanie (340 g) jogurtu typu bałkańskiego, lekkiego

- opakowanie (320 g) ajranu

- łyżka oliwy

- garść włoskich orzechów

- sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy dużą miskę. Ogórki obieramy cieniutko, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona. Następnie ścieramy na tarce z małymi oczkami do przygotowanej miski. Dodajemy starty czosnek, sól i pieprz. Zalewamy jogurtem, ajranem i mieszamy. Na koniec dolewamy oliwy. Orzechy siekamy i już na talerzu posypujemy nimi chłodnik. Gotowe.

Bób z boczkiem (Fot. Agnieszka Haponiuk)Bób z boczkiem (Fot. Agnieszka Haponiuk)

BÓB Z BOCZKIEM I KOPERKIEM

Składniki dla trzech osób:

- 1 kilogram młodego bobu

- 200 g wędzonego chudego boczku

- pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy chwilę, a następnie łuskamy. Owszem jest to upierdliwe i czasochłonne, ale można sobie w trakcie poukładać myśli. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy zaczną się rumienić ładne skwarki, dodajemy bób i smażymy z 3 minuty. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i zjadamy jeszcze gorący.

Smacznego!

Więcej o: