Kreplach - żydowskie pierożki nadziewane mięsem [PROSTY PRZEPIS]

Myślisz kuchnia żydowska i przed oczami masz karpia? To znak, że wiesz o niej stanowczo za mało. Przed tobą tradycyjne danie przygotowywane na wiosenne święto Purim. Pierożki kreplach - stracisz dla nich głowę.

Kuchnie narodowe mają na ogół wyraźne korzenie. Opierają się na dwóch, trzech tradycyjnych produktach lub potrawach. I tak na przykład kuchnia włoska słynie z makaronów, sosów pomidorowych czy oliwy, kuchnia meksykańska - z ostrych sosów, fasoli, kukurydzy i świeżej halapeno; domeną Francuzów są sery i wina.

Kuchnia żydowska to nie tylko karp, to także unikalne kreplach (fot. Agnieszka Haponiuk)Kuchnia żydowska to nie tylko karp, to także unikalne kreplach (fot. Agnieszka Haponiuk)

Natomiast niczego takiego nie da się powiedzieć o kuchni żydowskiej. Jest ona tyglem, w którym mieszają się przeróżne nawyki kulinarne z różnych miejsc zamieszkiwanych przez Żydów. Dlatego w kuchni żydowskiej znalazły się: przyprawy i mięso jagnięce z bliskiego wschodu, holenderskie śledzie, wschodnioeuropejskie barszcze, potrawy ze śmietaną, kasza gryczana, ciemny razowy chleb, wędzona ryba i kompoty z owoców. Z pobytu na Bałkanach wynieśli Żydzi upodobanie do bakłażanów i do nadziewania warzyw, a bytowanie w obrębie cesarstwa Austro-Węgierskiego uczyniło z nich smakoszy gulaszy i strudli.

Żydzi oczywiście modyfikowali przyjęte potrawy i zwyczaje kulinarne. Uznaje się też, że placki ziemniaczane, karp po żydowsku, niektóre potrawy z solonego śledzia oraz chałka czy też bajgle należą do specjałów wymyślonych przez żydowskich mistrzów sztuki kulinarnej. Ale reguła pozostaje niezmienna: kuchnia wyznawców religii Mojżeszowej jest mieszaniną wielu potraw, poddanych wymogom rytualnym - musi być koszerna.

Rozproszenie Żydów po całym świecie sprawia, że ich menu nosi także znamiona regionalne. Inaczej żywiła się Żydówka niemiecka, inaczej zaś karmiła swoją rodzinę Żydówka polska czy rosyjska. W Polsce przedwojennej bogaty Żyd stawiałby na stole rybę, czulent, cymes czy kugiel. Są to nazwy potraw wywodzące się z języka jidisz, którym najczęściej posługiwali się Żydzi polscy.

Cymes - dokładnie oznacza coś pysznego, przysmak, rarytas. Jest to najczęściej słodka, duszona potrawa mięsna z dodatkiem śliwek jabłek, rodzynek. Czulent to tradycyjne potrawy jedzone w szabat. Dania te przyrządza się w piątek po południu i pozostawia w piekarniku na całą noc, a są to głownie dania jednogarnkowe z mięsa, fasoli, kaszy jaglanej i różnych dodatków warzywnych. Kugiel również należy do dań szabasowych oraz świątecznych. Jest to rodzaj zapiekanki podawanej jako danie główne lub serwowanej z daniami mięsnymi, a słodki kugiel można podawać na deser. Kugiel podobny jest do puddingu.

Tak jak i z okazji świąt katolickich są potrawy świąteczne, tak i w święta żydowskie podawane są konkretne potrawy. Chciałabym nawiązać do jednego z najbardziej radosnych świąt - PURIM, które przypadnie w tym roku 24 marca (jest to święto ruchome, jak katolicka Wielkanoc).

Purim obchodzone jest ku czci małżonki króla Persji - Estery, która przebłagała władcę i uratowała swój naród od zagłady, na którą to skazał ich minister Haman. Jak wspomniałam Purim jest świętem radosnym z maskaradami i biesiadami, które trwają do późnych godzin nocnych. W czasie uczty obowiązkowo trzeba pić dużo alkoholu (szczególnie wina) aż do momentu, w którym nie można będzie można odróżnić wykrzykiwanych słów "przeklęty Haman" od słów "Błogosławiony Mordechaj". Jednym słowem należy się upić tak, aby język się plątał. Tradycyjnie spożywa się trójkątne słodkie bułeczki z makiem, miodem lub powidłami (tzw. hamantasze od Hamantaschen) zwane "uszami Hamana", a także popularne kreplach czyli pierogi z nadzieniem z mięsa oraz chałkę purimową z dużą ilością rodzynek.

Ja ugotowałam kreplach - trójkątne pierożki nadziane gotowaną wołowiną i kurczakiem, podsmażane na oliwie i podawane w gorącym aromatycznym rosole. Pycha!

Przepis na kreplach nie jest trudny, ale efekt przepyszny (fot. Agnieszka Haponiuk)Przepis na kreplach nie jest trudny, ale efekt przepyszny (fot. Agnieszka Haponiuk)

Podaję przepis, który wcale nie jest taki skomplikowany, a przy wyrabianiu ciasta można się całkiem fajnie zrelaksować myśląc o "niczym". To doskonały pomysł na niedzielny obiad.

MOJE KREPLACH

Składniki dla trzech dorosłych osób i jednego małego dziecka

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżki oliwy

- 2 spore jaja od szczęśliwej kury

Rosół:

- 300 g pręgi wołowej

- 1 udko kurczaka

- szyja kaczki

- od dwóch do trzech gwiazdek anyżu

- kilka goździków

- listek laurowy

- ziele angielskie

- pęczek włoszczyzny

- 1 średnia cebula

- 1 spory ząbek czosnku

Przygotowanie:

Rosół ugotowałam dzień wcześniej, a gotowałam długo. Wyjęłam rozgotowaną włoszczyznę i wraz z mięsem postawiłam w chłodnym miejscu. Na drugi dzień wyjęłam mięso. Wołowinę wraz z kurczakiem zmieliłam, dodałam czosnek oraz podsmażoną cebulę i tak powstał farsz do pierożków.

Ciasto zaczynamy wyrabiać w dużej misce a potem przenosimy na stolnicę czy też czysty blat kuchenny, aby je dokładnie wyrobić. Do misy najpierw rozbijamy jaja, bełtamy widelcem, dodajemy 3 łyżki oleju i wsypujemy mąkę. Mieszamy, a następnie zaczynamy ugniatać, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Wyrabiamy dokładnie aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne. Nie odstawiamy, gdyż bardzo szybko wysycha.

Nastawiamy gar z wodą i zaczynamy lepić pierożki. Wykrawamy kółka szklanką, na środek kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy w taki sposób, że zlepiamy dwa brzegi do środka a następnie zlepiamy koniec tworząc trójkącik (proszę popatrzeć na zdjęcia). Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia około 3-4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Gdy pierogi nieco wyschną podsmażamy je z każdej strony tak, aby się lekko zrumieniły. Wykładamy na talerze i zalewamy gorącym rosołem. Na osobę przypada około 6-7 pierożków.

Pycha! Doskonały pomysł na niedzielny obiad.

Pokochacie kreplach tak, jak ja (fot. Agnieszka Haponiuk)Pokochacie kreplach tak, jak ja (fot. Agnieszka Haponiuk)

Ser panierowany

Ser panierowany. Najlepsze na imprezy, podobno na afterparty po Oscarach były hitem. No to #haps!A tu przepis: http://bit.ly/1W8i1ro

Posted by Haps on Friday, March 4, 2016
Więcej o: