bigos

Więcej o:

bigos

  • Bigos mistrzów

    Mickiewicz opisywał go tak: "Kwaszona kapusta łonem wilgotnym okrywa wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa", a Ćwierczakiewiczowa radziła, by podawać na śniadanie albo na obiad przed rosołem. Kto i kiedy przyrządził pierwszy bigos, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że początkowo nie miał on nic

  • Bigos- przygotowanie krok po kroku

    : duży (5-6-litrowy) o grubym dnie i mniejszy (2-3-litrowy), miseczka, duża patelnia, deska do krojenia, ostry nóż, duża drewniana łyżka do mieszania Jeśli zależy ci, aby bigos miał naprawdę wyrazisty smak, ugotuj go z samej kiszonej kapusty. Ja wolę wersję z dodatkiem słodkiej i taką proponuję. Kapusta

  • Przepis na zdrowy bigos staropolski - pielęgnuj tradycję swoich przodków!

    Przepis na bigos staropolski Propozycja przygotowania bigosu w wersji tradycyjnej zakłada uwzględnienie co najmniej takiej samej ilości mięsa, jak pozostałych składników. Podstawą dania jest obok produktów mięsnych także kapusta ? zarówno kiszona, jak i biała. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie

  • Bigos - kalorie

    Taki bigos ma 112 kalorii w 100 gramach. Poszczególne wartości kształtują się następująco: białko - 10,4 gram, tłuszcz - 7,2 gram, węglowodany - 2,4 gram, błonnik - 1,1 grama. Aby spalić 200 g bigosu, osoba o wadze 70 kilogramów musiałaby jeździć na rowerze przez 22 minuty, szybko tańczyć przez 32