cukrzyca typu 2

Więcej o:

cukrzyca typu 2

  • Jedz śniadanie, a unikniesz cukrzycy!

    opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u mężczyzn, którzy nie jedzą śniadania przed wyjściem z domu, jest o 21% większe niż u pozostałych. Obserwacje prowadzono na 30 tysiącach ochotników na przestrzeni 16 lat. Okazuje się, że ryzyko cukrzycy

  • Cukrzyca lubi puszystych

    w ręce Ponieważ ponad 80 proc. osób, które mają cukrzycę typu 2, należy do grona puszystych, lekarze zaczęli szukać związku między nadmiarem glukozy we krwi i nadmiarem kilogramów. I związek taki znaleźli. Okazało się, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej prowokuje tzw. insulinooporność. Znaczy

  • Insulinooporość - objawy i przyczyny. Poznaj wszystkie czynniki ryzyka

    tym wypadku polegają na produkowaniu hormonu w nadmiernych chorobach. A to może doprowadzić do wspomnianej cukrzycy typu 2 oraz wielu chorób układu sercowego i naczyniowego. Warto zdawać sobie sprawę, że insulinooporność nie jest chorobą jednostkową. Niestety należy do zespołu metabolicznego, czyli grupy

  • Jak leki z cukrzycą wojują

    Panie profesorze, gdy z ust lekarza słyszymy, że mamy cukrzycę typu 2, sądzimy, że codziennie będziemy się musieli kłuć igłą, by organizm dostał swą porcję insuliny. Ale tak chyba nie jest? I tak, i nie. Żeby uporać się z nadmiarem glukozy znajdującej się we krwi, chorzy na cukrzycę typu 2 muszą

  • Wygraj z cukrzycą!

    Panie profesorze, dlaczego przy cukrzycy typu 2 aż tak ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała? Bo u osób szczuplejszych dawki leków mogą być mniejsze. Ponadto łatwiej jest kontrolować cukrzycę, dzięki czemu ryzyko jej powikłań (m.in. uszkodzenia nerek, siatkówki oka, tzw. stopa cukrzycowa

  • Jedz ser żółty, orzechy i pij wino! Zdziwieni, że namawiamy?

    Dołącz do nas na Facebooku Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że osoby, które regularnie spożywają żółty ser, zmniejszają swoje ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2 o 12 procent w stosunku do tych osób, które sera unikają jak ognia. Kefir, maślanka i ser żółty

  • Co daje detoks od kawy? Znamy największe korzyści

    Kawa i zawarta w niej kofeina mogą negatywnie wpływać na pracę całego organizmu. Według danych udostępnionych przez Food and Drug Administration (FDA), człowiek nie powinien spożywać więcej niż 400 miligramów kawy dziennie. Jak można się domyślić, jest zupełnie na odwrót. Pijemy coraz więcej kubków