Biała herbata - eliksirem młodości?

Biała herbata jest najrzadziej spotykaną, najdroższą, ale i najbardziej uznaną przez koneserów herbatą na świecie. Równie wyjątkowe są jej właściwości.
Eliksir młodości Biała herbata zawiera dużo witaminy C, wspomaga koncentrację i orzeźwia Biała herbata jest najrzadziej spotykaną, najdroższą i najbardziej uznaną herbatą na świecie. Ze względu na swoje właściwości, zwana jest eliksirem młodości. Często pisze się o właściwościach i znaczeniu herbaty zielonej i czerwonej. Biała herbata jest niestety wciąż mniej popularna. Ten rodzaj herbaty jest wytwarzany głównie w Chinach, a jej produkcja odbywa się według starej, chińskiej receptury. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, kiedy to roślina budzi się z zimowego snu. Herbatę robi się z pęków liści, które jeszcze nie zdążyły się do końca rozwinąć. Aby ich nie uszkodzić, nie praży się ich ani nie zwija - poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Po okresie suszenia, liście mają srebrny odcień. Dlatego też tę grupę herbat nazywa się białymi. Herbata w smaku jest bardzo delikatna i aromatyczna. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej obróbki technologicznej, podczas produkcji herbata nie traci nic ze swych naturalnych właściwości. Biała herbata zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, która nie tylko pobudza ale i orzeźwia. Wspomaga koncentrację. Picie szczególnie poleca się latem dla tych, którzy w upały pracują intelektualnie. Można ją pić zamiast kawy, ponieważ jest zdrowsza, a pobudza równie silnie. Ponadto redukuje stres i napięcie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, innymi słowy zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry, oraz antymutagenne, które zmniejszają ryzyko powstawania zmian nowotworowych. Z tego też powodu poleca się ją osobom, które genetycznie mogą być obciążone takimi zmianami. Zwana jest eliksirem młodości również ze względu na to, że zawiera polifenole, które bezpośrednio chronią przed działaniem wspomnianych już wolnych rodników. Ma ich aż 47%, to o wiele więcej niż zielona herbata, w której zawartość polifenoli równa jest 20%. Doskonale wpływa na krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu.

Często pisze się o właściwościach i znaczeniu herbaty zielonej i czerwonej. Biała herbata jest niestety wciąż mniej popularna.

Ten rodzaj herbaty jest wytwarzany głównie w Chinach, a jej produkcja odbywa się według starej, chińskiej receptury.

Zbiory odbywają się wczesną wiosną, kiedy to roślina budzi się z zimowego snu. Herbatę robi się z pęków liści, które jeszcze nie zdążyły się do końca rozwinąć. Aby ich nie uszkodzić nie praży się ich ani nie zwija - poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Po okresie suszenia liście mają srebrny odcień. Dlatego też tą grupę herbat nazywa się białymi.

Herbata w smaku jest bardzo delikatna i aromatyczna. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej obróbki technologicznej - herbata nie traci nic ze swych naturalnych właściwości podczas produkcji.

Właściwości białej herbaty:

- zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, która nie tylko pobudza ale i orzeźwia. Wspomaga koncentrację. Picie szczególnie poleca się latem dla tych, którzy w upały pracują intelektualnie. Można ją pić zamiast kawy, ponieważ jest zdrowsza a pobudza równie silnie. Ponadto redukuje stres i napięcie,

- Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, innymi słowy zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry, oraz antymutagenne, które zmniejszają ryzyko powstawania zmian nowotworowych. Z tego też powodu poleca się ją osobom, które genetycznie mogą być obciążone takimi zmianami.

- biała herbata zwana jest eliksirem młodości również ze względu na to, że zawiera polifenole, które bezpośrednio chronią przed działaniem wspomnianych już wolnych rodników. Ma ich aż 47%, to o wiele więcej niż zielona herbata, której zawartość polifenoli równa jest 20%.

- doskonale wpływa na krążenie krwi, obniża również poziom cholesterolu.

Również przemysł kosmetyczny coraz częściej wykorzystuje jej właściwości. Głównie w kosmetykach nawilżających i łagodzących podrażnienia. Również tu spełnia ona swoją rolę eliksiru młodości.

Białą herbatę powinno się parzyć około 8-10 minut w temperaturze około 85 stopni C. Zaparzona daje jasny kolor. Jedna łyżeczka wystarczy do zaparzenia filiżanki.


Herbata nie jest w Polsce do końca doceniana, ale faktem jest to, że pojawia się w coraz większej ilości herbaciarni oraz sklepów internetowych. i dobrze, bo nie tylko jest bardzo zdrowa, ale i wyjątkowo smaczna.