Ciekawostka urodowa

Czy wiesz, że...
Ciekawostka urodowa Czy wiesz, że... Czy wiesz, że jedzenie kapusty może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka piersi! - twierdzi epidemiolog Dorota Rybarczyk - Pathak. ...Jedzenie kapusty może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka piersi. Epidemiolog Dorota Rybarczyk - Pathak, Polka, która mieszka i pracuje w Stanach Zjednoczonych - zauważyła w swych badaniach, że kobiety w Polsce jedzą trzy razy więcej kapusty niż Amerykanki. Statystyki zachorowań są trzy razy mniejsze niż w USA. Na Uniwersytecie Stanowym Michigan przeprowadzono badania, w których udział wzięli polscy imigranci. Wyniki wskazały, że kobiety jedzące więcej niż trzy porcje surowej kapusty tygodniowe były o 70% mniej narażone na ryzyko wystąpienia choroby niż te, które jadły 1,5 porcji tygodniowo. Doktor Pathak twierdzi, że surowa kapusta zawiera związki działające przeciwnowotworowo. Najwięcej korzyści z jedzenia kapusty wyciągną osoby w okresie dojrzewania, natomiast konsumujący regularnie kapustę dorośli - zmniejszą ryzyko zachorowań. Kapusta już przed wiekami uznawana była za uniwersalny lek, a współczesne badania to potwierdzają. Z niezwykłych właściwości kapusty korzystali starożytni Rzymianie, którzy używali jej do leczenia ran oraz wszelkich chorobowych zmian na skórze. Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także tak wspomniano substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.

...Jedzenie kapusty może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka piersi. Epidemiolog Dorota Rybarczyk - Pathak, Polka, która mieszka i pracuje w Stanach Zjednoczonych - zauważyła w swych badaniach, że kobiety w Polsce jedzą trzy razy więcej kapusty niż Amerykanki. Statystyki zachorowań są trzy razy mniejsze niż w USA. Na Uniwersytecie Stanowym Michigan przeprowadzono badania, w których udział wzięli polscy imigranci. Wyniki wskazały, że kobiety jedzące więcej niż trzy porcje surowej kapusty tygodniowe były o 70% mniej narażone na ryzyko wystąpienia choroby, niż te które jadły 1,5 porcji tygodniowo. Doktor Pathak twierdzi, że surowa kapusta zawiera związki działające przeciwnowotworowo. Najwięcej korzyści z jedzenia kapusty wyciągną osoby w okresie dojrzewania, natomiast konsumujący regularnie kapustę dorośli - zmniejszą ryzyko zachorowań.

Kapusta już przed wiekami uznawana była za uniwersalny lek, a współczesne badania to potwierdzają.

Z niezwykłych właściwości kapusty korzystali starożytni Rzymianie, którzy używali jej do leczenia ran oraz wszelkich chorobowych zmian na skórze. Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także tak wspomniano substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.

Fot. Shutterstock

K.B.

 

Zobacz też:

Ciekawostka urodowa

Więcej o: