Ciekawostka urodowa - Nie łącz pomidora i ogórka!

Czy wiesz, że...

Wiele z nas słyszało, że nie należy łączyć w jednej sałatce pomidora i ogórka. najczęściej jednak nie wiemy czemu i nie przestrzegamy tego zakazu. A warto!

Nie dlatego, że coś z tego połączenia jest dla nas szkodliwe. Raczej nie jest korzystne. Wbrew pozorom - ogórek nie jest warzywem, które zawiera dużo składników odżywczych. Za to ma w sobie substancję o niezwykle specyficznym działaniu. Substancja fachowo nazywa się askorbinazą i jest enzymem utleniającym witaminę C.

Utlenia ją na tyle skutecznie, że już parę mililitrów soku z ogórka pozbawi zupełnie witaminy C - pięć kilogramów pomidorów!

Oczywiście połączenie z ogórkiem działa destrukcyjnie nie tylko na witaminę C zawartą w pomidorach. Tak samo usuwa ją z innych warzyw i owoców.

Witamina C z kolei jest dla nas jak już powszechnie wiadomo bardzo ważną witaminą.

Jest nam potrzebna przede wszystkim do budowy białek, które tworzą pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się do organizmu wirusów.

Poza tym:

- wspiera białe ciałka krwi i jest niezbędna do produkcji limfocytów. Limfocyty niszczą zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy jak szybko nasz organizm upora się z infekcją. Stymulując tworzenie przeciwciał i innych mechanizmów obronnych, znacząco poprawia działanie układu odpornościowego organizmu.

- przyśpiesza proces gojenia się ran i zrastania kości,

- hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin,

- wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych,

- chroni nas przez promieniowaniem UVA i UVB,

- w kosmetyce ze względu na właściwości antyoksydacyjne - chroni przed działaniem wolnych rodników, tym samym przeciwdziała uszkadzaniu komórek.

Tak więc ogórki - tak, ale zdrowiej dla nas jeść je pod postacią mizerii!

Fot. Shutterstock

 

Zobacz też:

Szpinak - dla zdrowia i urody

Fot. Shutterstock

Co ty na to?
Więcej o: