Czy jogurty przyśpieszają metabolizm?

To, że spożywanie jogurtów jest dla nas zdrowe, wie już właściwie każdy. Pojawiają się kolejne informacje, które powinny zachęcić nas do częstszego zakupu tego produktu.

Badania przeprowadzone przez Nestle Research Center wraz z zespołem naukowców z Londynu wskazują, że żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach mają wpływ na metabolizm. Probiotyki zawierają korzystne dla zdrowia bakterie, które jak się okazuje odgrywają również ważną rolę w metabolizmie, wpływają bowiem na biochemię bakterii jelitowych. Probiotyki zwane inaczej "przyjaznymi" bakteriami pomagają w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Badanie przeprowadzono na myszach. Jedna grupa otrzymywała pokarm zawierający probiotyki, druga nie. Następnie porównano metabolity (produkty przemiany materii) w wątrobie, moczu, kale i krwi obu grup.

Naukowcy zaobserwowali wiele zmian biochemicznych u myszy, którym podawano probiotyki. Określony szczepy bakterii probiotycznych może produkować strukturę molekularną zwaną sprzężonym kwasem linolowym. Kiedy te zmodyfikowane bakterie zostały podane myszom, badacze zaobserwowali zmiany w obrębie ich tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim zmienił się metabolizm kwasów żółciowych, które produkowane są przez wątrobę, a jedną z ich podstawowych funkcji jest emulgacja tłuszczów (rozbijanie dużych cząstek na małe). Ponieważ probiotyki mały wpływ na to, w jaki sposób kwasy żółciowe były metabolizowane - mogą one mieć również wpływ na ilość tłuszczu, który jest wchłaniany przez organizm.

Probiotyki wchodzą w interakcję z innymi bakteriami obecnymi w jelitach i zmieniają florę bakteryjną, co z kolei może zmieniać dynamikę "pracy" układu pokarmowego. Dalsze badania terapii probiotykami mają na celu znalezienie rozwiązań żywieniowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Dlaczego tyjemy

Nie masz czasu na dietę? I tak możesz schudnąć!

 

Zobacz też:

Rzuć palenie i nie przytyj