Gotowe kremy, po które sięgamy na drogeryjną półkę, zwykle nie spełniają naszych oczekiwań, a ich działanie często znacząco odbiega od obietnic producentów. Specyfiki z niższej i średniej półki cenowej zawierają bardzo niewielkie stężenia substancji aktywnych, dlatego nie przynoszą spektakularnych efektów. Testowanie kolejnych kremów i balsamów kończy się często rozczarowaniem, a jednocześnie objawia się regularnym odchudzaniem portfela.
Okazuje się jednak, że nie jesteśmy skazane wyłącznie na kosmetyki oferowane nam przez wielkie koncerny i możemy samodzielnie stworzyć krem idealny w domowym zaciszu.
W Polsce prężnie działa kilka sklepów internetowych oferujących półprodukty , służące skomponowaniu kremu, serum, balsamu, maseczki czy peelingu. Dzięki obszernym instrukcjom i zbiorom różnorodnych receptur , każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie i nawet laik będzie w stanie samodzielnie stworzyć solidny preparat pielęgnacyjny. W rezultacie, kosztowny, gotowy krem na bazie kwasu hialuronowego (ok. 150-200 zł) można zastąpić równie (a może bardziej) skutecznym odpowiednikiem, który kosztuje kilkunastokrotnie mniej.
Zalety
- Przygotowując kosmetyki pielęgnacyjne samodzielnie możemy wyeliminować ryzyko uczulenia , ponieważ sami dodajemy tylko, to co nam służy
- Otrzymujemy preparaty o wysokim stopniu stężenia składników aktywnych (czyli znacznie większą skuteczność działania)
- Eliminujemy większość alergennych, sztucznych składników zapachowych, konserwantów i barwników, które są standardowo dodawane przez producentów
- Oszczędzamy , ponieważ samodzielne przygotowywanie kosmetyków pozwala ominąć koszty marketingu, wymyślnych opakowań i gigantyczne marże nakładane przez koncerny wytwarzające kosmetyki. Początkowe wydatki na akcesoria (typu miarki czy mieszadełka) bardzo szybko się zwrócą.
- Możemy stworzyć dla siebie krem idealny , który w 100% będzie odpowiadał indywidualnym potrzebom skóry
Wady
- Odrobina zapału, cierpliwości i czasu na przygotowanie specyfiku (serum można wyczarować w ciągu 5 minut, kremowi trzeba poświęcić trochę więcej czasu)
Minimalny zestaw podstawowych akcesoriów: potrzebnych do wykonania własnych mazideł powinien składać się z:
- kieszonkowej wagi elektronicznej służącej do wagowego odmierzania składników (120 zł) w zastępstwie wagi można użyć zestawu łyżek miarowych + łyżeczki miarowej o poj. 0,15 ml (ok. 12 zł)
- szpatułko-łyżeczki, którą pobieramy z pojemników produkty sypkie (np. ekstrakty roślinne) i stałe (np. masła) (ok. 6 zł)
- dwóch zlewek o poj. 25 lub 50 lub 100 ml. Jedna zlewka służy do przygotowania fazy lipidowej, druga do fazy wodnej (ok. 12 zł)
- cylindra miarowego o poj. 10 lub 50 ml służącego do odmierzania hydrolatu lub wody destylowanej (ok. 13 zł)
- 1 lub 2 bagietek służących do mieszania faz i mieszania po ich połączeniu (ok. 2 - 4 zł)
- mini miksera , który służy do połączenia obydwu faz. Mikser czyni to szybciej i dokładniej niż bagietka, a w przypadku niektórych formuł jego zastosowanie jest konieczne (ok. 11-30 zł)
- odpowiedniego opakowania , w którym będzie przechowane wykonane mazidło (np. słoiczek na krem - ok. 2,50 zł)
W sumie: ok. 70 zł na podstawowe akcesoria + cena półproduktów, które chcemy wykorzystać do wykonania kremu.
Wykonanie kremu krok po kroku
1. Przygotowujemy łaźnię wodną - czyli stawiamy garnek z wodą na kuchence i podgrzewamy (około 2-3 cm wody, garnek na tyle szeroki by zmieściły się w nim dwa naczynia - szklanki, zlewki).
2. Do pierwszego naczynia (szklanki lub zlewki) odmierzamy składniki fazy A - czyli składniki tłuszczowe (oleje, masła, emulgator, woski, alkohole tłuszczowe) i następnie umieszczamy w łaźni wodnej.
3. Do drugiego naczynia odmierzamy składniki fazy B - czyli wodę lub hydrolat i wszystkie surowce w wodzie rozpuszczalne i niewrażliwe na temperaturę (D-pantenol, gliceryna, mocznik, alantoina...) i także umieszczamy w łaźni.
4. Obydwie fazy ogrzewamy na tyle długo aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Nie przegrzewać. Naczynia wyjmujemy z łaźni wodnej.
5. Podczas intensywnego mieszania (najlepiej mieszadełkiem) do fazy wodnej wlewamy olejową (wlewamy fazę A do B).
6. Mieszamy na tyle długo aż krem trochę się ostudzi i zgęstnieje. Wtedy możemy dodać fazę C - czyli wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę - olejki eteryczne, witaminy czy organiczne oleje. Krem nadal jest jeszcze ciepły.
7. Pakujemy do pudełeczek i przechowujemy w lodówce przez 2 tygodnie (w wersji bez konserwantów).
W ten sposób możemy przygotować np. krem do cery suchej z ceramidami czy krem do cery tłustej i mieszanej z kwasem hialuronowym, proteinami i witaminami oraz wiele innych. Szczegółowe przepisy dostępne są na stronach sklepów internetowych, prowadzących sprzedaż półproduktów (np. mazidla.com, zrobsobiekrem.pl). Znajdziecie tam wiele receptur i wyczerpujące objaśnienia poświęcone właściwościom i działaniu poszczególnych składników (np. ekstraktu z pomarańczy, koenzymu Q10 , mocznika, kwasu mlekowego, gliceryny, masła cupuacu czy karite).
Terminologia
Humektanty (nawilżacze) : to silnie higroskopijne substancje, które mają zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody. Zadaniem humektantów jest zwiększenie zawartości wody w warstwie rogowej naskórka - wiążąc wodę w skórze - przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna. Do tej grupy składników zaliczamy między innymi: kwas hialuronowy, NMF, aminokwasy, mleczany, mocznik, glicerynę, glikole.
Hydrolat (tzw. woda kwiatowa) : produkt otrzymywany przy destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części. Przy tego rodzaju destylacji otrzymuje się olejek eteryczny i wodę podestylacyjną. Woda taka zawiera cenne substancje roślinne rozpuszczalne w wodzie oraz śladowe (0.02% - 0.5%) ilości olejku.
Hydrolaty mogą być stosowane bezpośrednio na skórę jako tonik lub jako faza wodna w produkcji kremów, balsamów i jako dodatek do masek.
Emuglatory : Kremy, balsamy i mleczka, których używanym na co dzień to emulsje, składającej się z fazy wodnej i olejowej. By połączyć składniki cieczy i olejku stosuje się substancje zwane emuglatorami, które łączą cząsteczki obydwu grup w trwałą postać. Dzięki nim krem ma jednolitą, jedwabistą konsystencję.
Artykuł powstał w oparciu o materiały dostępne w serwisach prowadzących sprzedaż półproduktów do samodzielnego wytwarzania kosmetyków:
- mazidla.com
- zrobsobiekrem.pl
- biochemiaurody.com
alat
Zobacz też:
Czytaj w Znam.to: Słodki kosmetyk dla nastolatek