Ci, którzy myśląc McNuggets wyobrażają sobie zwykły kawałek kurczaka w panierce - srodze się pomylą. Redaktorzy portalu Organic Authority prześwietlili skład kurczaka w restauracjach McDonald's i okazało się, że jest w nim tylko 50 proc. mięsa, reszta to wypełniacze i dodatki.
Jesteście ciekawi, co oprócz mięsa zawierają kurczaczki?
W przeważającej ilości jest to: woda, skrobia, słodziki i sól,
- polidimetylosiloksan - polimer krzemu zapobiegający zawilgoceniu żywności, używany między innymi do produkcji dezodorantów, mydeł czy smarów,
- TBHQ (tert-butylohydrochinon) - substancja na bzie butanu używanego w zapalniczkach i produkcji środków lakierniczych. Skutecznie zapobiega jełczeniu,
- fosforan aluminiowo-sodowych nie zaleca się jego stosowania w produkcji żywności, ponieważ sprzyjać rozwojowi nowotworów żołądka;
- nadający miękkość kurczakowi fosforan aluminiowo-sodowy, który powoduje odwapnienie kości i zaburzenia oddychania.
Warto dodać, że wszystkie substancje są oczywiście dodawane do kurczaków w ilościach zgodnych z normą, niestety większość niskotoksycznych dodatków do żywności ma tendencję do akumulowania się w organizmie i osiągania niebezpiecznych stężeń.