Najbardziej zdradliwe są bardzo słodkie owoce, takie jak winogrona, banany, gruszki czy śliwki oraz wszelkie owoce suszone (m.in. figi, morele). Na pierwszy rzut oka wydaje się, że w przeliczeniu na 100 g nie zawierają wcale tak dużo kalorii. Jednak obecne w nich spore ilości cukrów prostych powodują, że owoce te sycą na krótko (są bardzo szybko trawione), dostarczając de facto niemałej dawki kalorii. Jednocześnie po upływie krótkiego czasu czujemy się znowu głodni i zwykle pochłaniamy dodatkowy posiłek.
(kcal w 100 g)
Banan - 90 kcal/100 g (1 owoc to ok. 200 g, czyli 180 kcal)
Plastry ananasa w syropie - 84 kcal (świeży owoc tylko 45 kcal)
Brzoskwinia - 40 kcal
Grejpfrut - 30 kcal
Jabłko - 48 kcal (1 owoc to około 140 g)
Gruszka - 58 kcal
Winogrona - 70 kcal
Kiwi - 60 kcal
Mandarynka - 50 kcal (1 owoc to około 60 g)
Pomarańcza - 45 kcal (1 owoc to około 230 g)
Owoce suszone
Z pewnością stanowią zdrowszą przekąskę, aniżeli batoniki, cukierki czy ciastka. Jednak zawierają ogromną dawkę cukrów prostych i dostarczają sporej ilości kalorii. Ich pochłanianie bez baczenia na ilość jest bardzo zgubne.
Śliwki suszone - ok. 270 kcal
Daktyle suszone - 272 kcal
Morele suszone - 284 kcal
Figi suszone - 290 kcal
Podstawową zasadą każdej, zrównoważonej diety (i nie tylko diety) jest umiar . Jest wysoce wskazany także w spożywaniu owoców, bo o ile warzywa (większość z nich) możemy zjadać w niemal nieograniczonych ilościach, na niektóre owoce należy bardziej uważać. Mimo, że liczba kalorii nie jest duża - należy pamiętać, że cukier z dużych dawkach jest dla nas nie tylko niezdrowy, ale niestrawiony odpowiednio szybko - zamienia się w tkankę tłuszczową. Przesadnie nie, ale w umiarkowanych ilościach owoce jeść powinniśmy i nie bójmy się traktować ich czasami jako zdrową przekąskę!