Ostra papryka swój smak zawdzięcza obecności alkaloidu - kapsaicyny , która w największej ilości występuje w nasionach. To właśnie ona jest odpowiedzialna za uczucie palącego gorąca, które czujemy po zjedzeniu potrawy. Druga i bardziej pozytywna strona medalu jest taka, że pozwala to na szybsze spalanie zarówno kalorii, jak i tkanki tłuszczowej.
Oczywiście nie należy tu popadać w przesadę, ponieważ jedzenie zbyt dużej ilości ostrych posiłków może być szkodliwe dla zdrowia, a dla niektórych osób, nawet niebezpieczne.
Testy wykonane przez naukowców, a opublikowane w serwisie Science Daily , wskazują, że doprawianie posiłków ostrą papryką znacznie przyśpiesza naszą przemianę materii i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Kapsaicyna ma właściwości antyrakotwórcze.
Dla osób, które nie przepadają za ostrymi smakami, dobra wiadomość - już rozpoczęto prace nad stworzeniem odpowiedniego suplementu diety z ostrą papryką w roli głównej.
Jeśli jednak sami chcecie zadbać o odpowiednie przygotowanie posiłków, to warto dodać, że ze wszystkich przypraw, najlepiej wykorzystywać te, które pobudzają wydzielanie żółci, zapobiegają wzdęciom, usprawniają pracę wątroby, mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit i oczywiście ułatwiają i przyspieszają trawienie. Są to: lubczyk, pieprz cayenne, jałowiec, majeranek, kminek, mięta, cynamon i imbir.
Papryka Fot. Shutterstock
Oprócz tego warto częściej sięgać po paprykę i to nie tylko tą ostrą. Mieszając ze sobą wszystkie jej rodzaje, uzyskujemy komplet witamin i substancji zapewniających nam zdrowy i młody wygląd, a także zdrowie wewnętrzne. Warto ją spożywać zarówno na surowo, jak i jako dodatek do innych potraw.
Zobacz też:
Jeść mniej, a częściej, czy lepiej nie? Złota zasada diety obalana
Zajrzyj też na Odważ się i dobierz dietę odpowiednią dla siebie!