Zamiast tłuszczu woda. Nowy rodzaj czekolady!

XXI wiek szykuje dla nas niejedną niespodziankę w tematyce zdrowego odżywiania się i walki z nadwagą. Powstała już czekolada z wody, zamiast tłuszczu, a naukowcy wciąż pracują nad kolejnymi rewolucjami!

Trudno w to uwierzyć, ale okazuje się, że istnieje możliwość stworzenia czekolady, która w 60% składa się z wody, zamiast tłuszczu, a w dodatku smakiem nie różni się od tej tradycyjnej. Odkryli to naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham w Wielkiej Brytanii, którzy przeprowadzili badania, w których okazało się, że w niektórych przypadkach podczas produkcji żywności cząsteczkę tłuszczu można zastąpić - cząsteczką wody, żelu lub powietrza. Nie mają one, właściwości tuczących.

Cząstki wody udało się połączyć z kryształami masła kakaowego, dzięki czemu powstał rodzaj nowej czekolady. Smakuje i rozpuszcza się dokładnie jak ta, którą znamy i lubimy.

Dr Philip Cox, który prowadził badania, jest zdania, że dietetyczna czekolada to dopiero początek nowej ery produktów spożywczych o niskiej zawartości tłuszczu.

Następny po czekoladzie był majonez o zaledwie 5% zawartości tłuszczu (doskonale wiemy, jak kaloryczny jest to produkt). Już parę miesięcy temu rozpoczęto też pracę nad kaszą, która zaraz po tym jak trafi do naszego żołądka przekształca się w żel, który jest wolniej trawiony, dzięki czemu uczucie głodu po posiłku pojawia się później.

Oczywiście wszystko ma niestety drugą stronę medalu. Bo zamiast tłuszczu, pewnie należałoby dodać więcej aromatów, a żeby wiązać cząsteczki wody - więcej emulgatorów. XXI wiek daje więcej możliwości, ale niestety dostarcza też trudnych wyborów.

I gdzie się podziały czasy, kiedy nie było wyboru, a ludzie byli znacznie zdrowsi?!

Zobacz też:

Najlepsze ćwiczenia na mięśnie pośladków

Więcej o: