30 kg i przynajmniej 10 lat mniej. "Podjęłam walkę o zdrowie, a odnalazłam pasję" [#DOBRAZMIANA]

Przed metamorfozą Izę męczyły bóle pleców, obrzęki nóg, problemy z żołądkiem. Teraz swoją energią mogłaby obdzielić kilka 20-latek. Zobacz, w jaki sposób Iza schudła ponad 30 kilogramów.

Iza wygląda świetnie: regularnie ćwiczy, zdrowo się odżywia, prowadzi bloga Fitfighterka.pl, na którym dzieli się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniami na temat treningu, diety, urody. Na swoim profilu facebookowym stworzyła akcję "Aktywna i Pozytywna", którą motywuje innych do zmian.

Jednak nie zawsze tak było. Dawniej Iza ważyła 103 kg i miała liczne problemy zdrowotne: bóle pleców w odcinku lędźwiowym, obrzęki, wzdęcia i zgagę. Musiała diametralnie zmienić swój styl życia.

Moment przełomowy

W jakich okolicznościach Iza postanowiła o siebie zawalczyć? - Był wrzesień. Obaj moi synowie poszli do przedszkola, a ja pomyślałam, że mam trochę czasu dla siebie i chcę go dobrze zainwestować. Zapisałam się do fitness klubu, a tam na pierwszym spotkaniu miałam rozmowę z dietetykiem i trenerem, którzy powiedzieli, w jaki sposób mogę zacząć ćwiczyć i co należy zmienić w mojej diecie - wspomina blogerka.

Pierwszy tydzień

Iza nie ukrywa, że początki nie były łatwe. - Musiałam m.in. wyeliminować cukier, kanapki zamienić na sałatkę. Dodatkowo po pierwszych treningach miałam totalne zakwasy - wspomina.

Iza schudła ponad 30 kg.Iza schudła ponad 30 kg. graf: Arkadiusz Gadaliński

Dieta

Największe modyfikacje, które Iza wprowadziła na stałe, to:

  • wykluczyła białe pieczywo, białe makarony i słodycze
  • wykluczyła żywność przetworzoną, sama gotuje w domu
  • nie używa cukru, słodzików, syropu klonowego, daktylowego ani z agawy
  • nie pije gazowanych napojów i soków. Pije wodę niegazowaną i zieloną herbatę
  • nie stosuje kostek rosołowych ani innych polepszaczy smaku. Zamiast tego używa świeżych i suszonych ziół
  • je więcej warzyw i owoców
  • nie używa tłuszczów utwardzonych oraz typu trans. Stosuje zdrowe tłuszcze: awocado, orzechy, olej kokosowy, masło klarowane i oliwę.
  • unika czerwonego mięsa. Zamiast tego sięga po chude mięso i ryby

Trening

Iza trenuje 6 razy w tygodniu. Biega, ćwiczy na siłowni, uprawia jogę. Najskuteczniejszy trening? - Interwałowy i siłowy - przekonuje blogerka. Jednak nie da się ukryć, że za jej sukcesem stoi trening zróżnicowany, ogólnorozwojowy. 

Największe osiągnięcie

Podjęłam walkę o własne zdrowie, lepszą figurę, dobre samopoczucie, a przy okazji odnalazłam pasję: zdrowy styl życia.

Rada dla innych

Wyjdź ze swoich dotychczasowych schematów, spróbuj podjąć wyzwanie, aby jeść zdrowiej i być aktywną. Pomyśl o przyszłości, bo tak naprawdę zdrowie to przyszłość.

Fit przepisy od Fit Fighterki:

Kotleciki jaglaneKotleciki jaglane fitfighterka.pl

Kotleciki z kaszy jaglanej

Potrzebne składniki:

  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • Czerwona cebula
  • Natka pietruszki
  • 1/2 szklanki prażonego sezamu
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika, pinii i pestek dyni
  • ½ szklanki razowej bułki tartej
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować kaszę jaglaną, następnie zetrzeć marchewkę na tarce. Pokroić cebulę i natkę pietruszki. Do dużej miski dodać po kolei wszystkie składniki i ręcznie wymieszać tak, aby powstała gęsta masa. Uformować kotleciki. W razie potrzeby dodać mąkę i olej. 

Kotleciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca rozgrzanego do 200 stopni C. Po ok. 15 minutach obróć kotlety na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut.

Muffinki razoweMuffinki razowe fitfighterka.pl

Muffinki z mąki razowej 

Potrzebne składniki:

  • 250 ml mąki żytniej razowej
  • 2 duże jajka (u mnie z pewnego źródła, prosto ze wsi, klasa „0”)
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • owoce

Piekarnik trzeba wcześniej nagrzać do temp. 180 st. Wymieszać jajka, olej i jogurt naturalny. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, miód, cynamon. Ciasto wlać do silikonowych foremek, w środek można włożyć dodatkowo owoce (truskawki, wiśnie lub maliny). Surowe muffinki warto udekorować płatkami migdałowymi. Piec 20-25 minut. 

Izę znajdziesz również na Facebooku oraz Instagramie.

#DOBRAZMIANA to nowy cykl prezentujący osoby, które inspirują innych swoją metamorfozą. Nasi bohaterowie schudli, zyskali pewność siebie, zmienili swój tryb życia na zdrowszy wyłącznie dzięki swojemu uporowi oraz ciężkiej pracy. Nie znajdziesz tu historii modelek ani gwiazd z dużego ekranu. #DOBRAZMIANA pokazuje ludzi, których możesz spotkać na co dzień.   

POTRZEBUJESZ WIĘCEJ MOTYWACJI? OBEJRZYJ POZOSTAŁE METAMORFOZY

#DOBRAZMIANA#DOBRAZMIANA redakcja