głód

Więcej o:

głód

  • Oszukać głód

    Za uczucie głodu odpowiedzialna jest grelina. To tzw. hormon głodu wydzielany w żołądku. Kiedy jemy zbyt mało kalorii lub zapominamy o posiłku hormon wywołuje uczucie głodu. Niestety grelina działa zwodniczo. Dzięki obecności tego hormonu w organizmie zaspakajamy głód w celu przeżycia

  • Jedzenie, które hamuje głód

    nie jedz jej zbyt dużo i zbyt często. Kostka - dwie dziennie to porcja idealna dla zdrowia i zachowania pięknej sylwetki. Fot. vitalia Łosoś zawiera białko i zdrowe tłuszcze omega-3. Jedząc go w naszym ciele wzrasta poziom hormonu - leptyny, który hamuje uczucie głodu. Tofu jest znakomitym źródłem białka

  • Po treningu robisz się głodna? Sprawdź, jak poskromić głód

    Co robić, jeśli dopadnie cię głód po ćwiczeniach? Większość osób będących na diecie odchudzającej popełnia jeden i ten sam błąd - źle komponuje swoje posiłki i nie uwzględnia w codziennym menu dużego wysiłku naszego organizmu, jakim jest trening! Oto kilka porad, jak zrzucić parę kilo i pokonać

  • Apetyt a głód. Skąd bierze się apetyt na niezdrowe produkty?

    Co to jest apetyt? Nie jest to głód Jak to się dzieje, że jesteś wiecznie głody, podczas gdy twoja koleżanka praktycznie nigdy nie odczuwa głodu? Ty możesz zjeść przysłowiowego konia z kopytami, a twoja mama w ogóle nie ma apetytu i każdy posiłek musi w siebie wmusić? Wszystko to zależy od

  • Jak zahamować apetyt? 5 prostych sposobów na zmniejszenie głodu

    ?  Jakie są przyczyny nadmiernego apetytu? Przyczyn nadmiernego apetytu może być wiele. Apetyt ogólnie wywołuje w człowieku pragnienie jedzenia. Organizm człowieka bardzo subiektywnie ocenia uczucie głodu. To od nas samych zależy, kiedy sięgniemy po coś do jedzenia. Apetyt jest zazwyczaj regulowany przez różne bodźce

  • 8 produktów, które tylko potęgują uczucie głodu

    nas spadek energii, a uczucie głodu powraca. By koktajl zagłuszył głód na dłużej należy wzbogacić go o bogate w błonnik dodatki np. otręby, bądź odżywkę białkową. Dobrze, by zdecydowaną większość stanowiły warzywa, a owoce (np. jabłko) były tylko dodatkiem co pozwoli zbalansować poziom cukru we krwi