gołąbki

  • 10 sposobów na wakacyjną nudę

    10 sposobów na wakacyjną nudę

    ?Mam tyle pomysłów, gdybym tylko miała dość czasu, by je zrealizować? - tak jest, gdy pędzimy między domem a pracą. A gdy przychodzi urlop - ten wyczekany, ale też czasem zupełnie przypadkowy - dopada nas nuda. Oto dziesięć dość nietypowych rozwiązań na przyjemne pozbycie się wakacyjnego nadmiaru wolnego czasu.

    MB
  • Co Polacy jedzą w pracy?

    Wychodzisz z pracy żeby zjeść obiad na mieście? Jesteś szczęściarzem. Większość polskich pracowników nie ma takiej możliwości. Ratują ich kanapki i pizza na telefon, bo o przerwie na lunch mogą pomarzyć.

    Karolina Łagowska
  • Gołąbki - porcja 3 zł

    spora główka luźno zwiniętej kapusty białej lub włoskiej, cebula, 50 dag mielonej wieprzowiny, jajo, 3/4 szklanki ryżu, 2 łyżki oleju lub masła, 15 dag surowego boczku, 2 szklanki bulionu z mięsa lub warzyw (może być z kostki), 30 dag pomidorów lub pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego, ziele angielskie, 2 nieduże liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól

  • Warzywa + farsz = niebo w gębie

    Cebula, seler, nie mówiąc o papryce czy bakłażanach, wypełnione dobrym farszem przypadną do gustu nawet wybrednym smakoszom. Te delicje warzywne przeczą powszechnej opinii, że wszystko, co smaczne, jest niezdrowe.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
Więcej o:

gołąbki

  • Gołąbki - kalorie

    Jeśli chodzi o gołąbki to kalorie oczywiście mogą kształtować się różnie, w zależności od składników i sposobu podania. Gołąbek z ryżem i mięsem wieprzowo-wołowym to 108 kalorii w 100 gramach. Standardowa porcja waży 160 gram, co daje 173 kalorii. Zatem, aby spalić jednego gołąbka, osoba o wadze 70

  • Gołąbki - pomysł na pyszny i szybki obiad

    mówią o mielonym mięsie wieprzowym, ryżu lub kaszy, a także cebuli i grzybach. Obecnie, jak niemal każde danie, także gołąbki doczekały się kilku wersji, które również mogą być modyfikowane wedle osobistych preferencji i pomysłów. Dziś spotkamy więc także gołąbki faszerowane mięsem drobiowym, baranim

  • Sarmale, czyli gołąbki po bałkańsku

    Będąc w tym kraju, koniecznie trzeba spróbować tego specjału, bo jest on absolutnie przepyszny. W największym skrócie są to gołąbki zawijane w kiszone liście winogron. Z racji wykorzystywanego ?materiału" są też znacznie od polskich gołąbków mniejsze. Farsz składa się z mielonego mięsa wieprzowego

  • Fruczak gołąbek- owad przypominający kolibra

    . Biorąc to wszystko pod uwagę, nic dziwnego, że - mając w pamięci sceny z filmów przyrodniczych - można pomylić te ćmy z sympatycznymi, małymi ptaszkami. Na zdjęciu powyżej: Fruczak gołąbek odwiedza wiele kwiatów, nawet na balkonach (tu obok pelargonii) Zwykle nasz "koliber" to często spotykany w

  • Herman wzięła ślub

    Ostatnio Katarzyna Herman z partnerem Tomaszem Brzozowskim i dzieckiem była gwiazdą reklam kulinarnych. Uczyli robić gołąbki i sałatkę Cezar. Zabawa w rodzinę na szklanym ekranie chyba zachęciła ich do wstąpienia w związek małżeński. Jak poinformował Fakt.pl, aktorka wzięła ślub z księgarzem. W